Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

"Πώς γίνεσαι λάστιχο στα Goody's της Τσιμισκή για 400 ευρώ". Καταγγελία από τη Λάντζα Θεσσαλονίκης


Σοβαρή καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας και γενικότερα τη στάση της εργοδοσίας στα Goody s κάνει η Λάντζα Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της 


Αναλυτικά η ανακοίνωση από τη Λάντζα Θεσσαλονίκης :

Πώς γίνεσαι λάστιχο στα goodys της Τσιμισκή για 400 ευρώ
Το προηγούμενο διάστημα στο εν λόγω κατάστημα η εργοδοσία είχε επιχειρήσει να απολύσει εργαζόμενο ντελιβερά, ύστερα από εργατικό ατύχημα και βλάβη του οχήματος. Το περιστατικό αυτό ήταν μια απλή αφορμή για να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι, να αντισταθούν στον εργοδοτικό παραλογισμό και να καταφέρουν μια πρώτη νίκη: να μην απολυθεί ο συνάδελφος ντελιβεράς. Ήταν όμως και μια ευκαιρία για να ανοίξει διάπλατα στους εργαζόμενους του κλάδου η εκδικητική στάση της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους.
Ξέρουμε πολύ καλά τον εργασιακό γολγοθά που ανεβαίνουμε τη στιγμή που υπογράφουμε  συμβάσεις εργασίας με 400 ευρω τον μήνα σε μια σειρά από αλυσίδες  στον κλάδο του επισιτισμού. Μια από αυτές είναι και η αλυσίδα Goody's η οποια πατάει πάνω στην ανάγκη των εργαζομένων για επιβίωση, δίνοντας τους στην ουσία χαρτζιλίκι αντί για μισθό, με συμβάσεις που κανουν τον εργαζόμενο πολυμηχάνημα, ώστε να διατηρήσει τα κέρδη της εν μέσω κρίσης. Συγκεκριμένα, στο κατάστημα της Τσιμισκή τα τελευταία 5 χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Οι νέες συμβάσεις μετέτρεψαν την πλήρη εργασία των εργαζομένων σε μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο έπεσε στα τάρταρα. Η παρούσα κατάσταση στο εν λόγω κατάστημα είναι απελπιστική. Ας δούμε αναλυτικότερα τι σημαίνει αυτό:
             υπερωρίες (μαύρες ώρες εργασίας)
Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται πολύ παραπάνω απο όσο ορίζει η σύμβαση τους – χωρίς ασφάλιση- και είναι ευέλικτοι μπροστά στις ανάγκες της εργοδοσίας και την ευημερία του καταστήματος. Το μοντέλο  των υπερωριών είναι πλέον καθεστώς στο συγκεκριμένο κατάστημα και φυσικά αφήνει  απροστάτευτους  ολους τους εργαζόμενους σε οποιοδήποτε περιστατικό ατυχήματος.  Την ίδια στιγμή, τα δώρα είναι κουτσουρεμένα λόγω “μισού ενσήμου”.
             Ακαθόριστα και εναλλασόμενα πόστα ανάλογα με τα “θέλω” του αφεντικού
 Βλέπουμε πολλές φορές τους συναδέλφους  μας να εναλλάσσουν πόστα, άσχετα και σε αντίθεση με αυτά που οριζει η σύμβασή τους. Επιπλέον, "τυχαίνει" συχνά να δηλώνονται ψευδή πόστα στη σύμβαση τους (πχ ψήστες και ταμίες να είναι δηλωμενοι ποτηριέριδες) με σκοπό να είναι λιγότερες οι απολαβές  των εργαζόμενων και "φθηνότερο" το ένσημο για τον εργοδότη.
             Αξιολόγηση των εργαζομένων
Πατώντας στην ανάγκη των εργαζομένων για πιο αξιοπρεπή μισθό, ο εργοδοτης προσπαθεί να μετατρέψει το προσωπικό σε ανταγωνιστικούς αντισυναδελφικούς κανίβαλους μέσω της αξιολόγησης. Η εργοδοσία των GOODY'S προσπαθεί να συνδέσει την αξιολογηση με την ανταποδοτικότητα. Τάζει δηλαδή μερικά ψίχουλα παραπάνω, για όποιον εργαζόμενο καταφέρει να πατήσει επί πτωμάτων και εξαντλημένος να αποδώσει καλύτερα συγκριτικά με τους συναδέλφους του.  
             Καθυστερήσεις των δεδουλευμενων και Καθυστέρηση πληρωμής
             Μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων και στοχοποίηση τους λόγω συνδικαλιστικής δράσης
Το προηγούμενο διάστημα μια σειρά εργαζόμενοι  επέλεξαν να παραιτηθούν, προσπαθώντας να γλιτώσουν από αυτές τις "άρρωστες" συνθήκες εργασίας. Ταυτόχρονα όμως προσπαθούν να αναζητήσουν και μια διέξοδο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον εργοδοτικό παραλογισμό και την εκμετάλλευση.  Απευθυνόμενοι στο σωματείο του κλάδου μας (ΣΕΤΕΠΕ) προσπάθησαν να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους. Προφανώς η εργοδοσία και οι παρατρεχάμενοι διευθυντές του καταστήματος αντιμετώπισαν την αντίσταση των εργαζομένων με μια σειρά απο απειλές κι εκβιασμούς.
Δε γυρεύουμε τη σιωπή, αλλά απαντήσεις που κάνουν κρότο! Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να δικαιολογήσουμε όλα τα παραπάνω με την εξής ατάκα "παντού τα ίδια γίνονται". Για εμάς όμως, τους εργαζόμενους κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Σκηνικά σαν και τα παραπάνω που βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας, οφείλουμε να τα δούμε σαν αφορμή για να ενωθούμε. Να δούμε τον συνάδελφό μας σαν σύμμαχο. Να αντιμετωπίσουμε μαζί κάθε φόβο για απόλυση, κάθε εκβιασμό της εργοδοσίας, κάθε εξευτελιστική συνθήκη. Συλλογικά να σταθούμε απέναντι στην εργοδοσία διεκδικώντας τα αυτονόητα για κάθε εργαζόμενο του κλάδου. Η λογική "θα τη βολέψω εγώ τρώγοντας τον διπλανό μου" έχει κοντά ποδάρια.
Διεκδικούμε:
την εφαρμογή καλύτερων συνθηκών εργασίας στο κατάστημα GOODY'S και σε κάθε άλλο χώρο δουλειάς. Δε θα γίνουμε σκλάβοι για τα κέρδη τους!
την υπογραφή συλλογικής κλαδικής σύμβασης με αύξηση του μισθού, που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων και να κατοχυρώνει όλα τα εργασιακά δικαιώματα
πλήρη ασφάλιση, συγκεκριμένα πόστα εργασίας, παροχή προστατευτικού εξοπλισμού και εταιρικου οχήματος (για ντελιβεράδες)
καμία καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων
Η μάχη των εργαζομένων στα GOODY'S πρέπει να γίνει μάχη για τον κάθε εργαζόμενο του κλάδου. Να γίνει προτεραιότητα η αλληλεγγύη μας και ο κοινός αγώνας στους χώρους δουλειάς και όχι η μιζέρια και ο ανταγωνισμός. Η οργάνωση στο σωματείο του κλάδου μας ΣΕΤΕΠΕ είναι ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε και να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας. Δεν ζητιανεύουμε τα δεδουλευμένα μας ή τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Τα διεκδικούμε και τα επιβάλλουμε μέσα από το σωματείο. Δεν είμαστε μόνοι στους χώρους δουλειάς μας. Είμαστε χιλιάδες εργαζόμενοι και οφείλουμε να παλεύουμε για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για καλύτερες συνθήκες και όρους εργασίας για όλους. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχει μια γενικευμένη κατάσταση υπερεκμετάλλευσης και οι αλυσίδες εστίασης πρωτοστατούν σ' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: