Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Στο σχολείο της φυλακής Αυλώνα η γιορτή δεν ήταν μια εθνική γιορτή αλλά γιορτή για την ελευθερία


Στο σχολείο της φυλακής του Αυλώνα η  γιορτή τους δεν ήταν μια εθνική γιορτή αλλά μια γιορτή για την  ελευθερία και την αντίσταση μιας χώρας απέναντι στο ναζισμό. Τα παιδιά έκαναν τεράστια πρόοδο. Ο … που ήταν ανήσυχος  με την ποινή του, συμμετείχε σε όλα. Ο … ετοιμάζεται να  γίνει φοιτητής. Κάποιοι διαβάζουν ένα βιβλίο που  εξηγεί την προσπάθειά τους.


Θέλω λοιπόν να σας μιλήσω για ένα ξεχωριστό βιβλίο, το «Ώρα Μηδέν», ένα νεανικό, κοινωνικό μυθιστόρημα, που πραγματεύεται τα δύσκολα θέματα της μετανάστευσης, του trafficking, της φυλακής και της μόρφωσης μέσα σε αυτήν. Όλα τα έσοδα των πωλήσεων (όχι μόνο το κέρδος μα όλες οι πωλήσεις) δίνονται στα σχολεία των φυλακών (ξεκινώντας από τη φυλακή νέων και ανηλίκων στον Αυλώνα).


Το ταπεινό αυτό βιβλίο έγινε οδηγός για τους κρατούμενους - μαθητές στο Κατάστημα Κράτησης Αυλώνα. Εκεί έγινε η πρώτη δωρεά. Την Πέμπτη η συγγραφέας ήταν καλεσμένη στην σχολική γιορτή τους. Διηγήθηκαν πολλά από τη ζωή τους στο σχολείο και ρώτησαν πώς πάει το βιβλίο και αν το διαβάζουν άνθρωποι εκεί έξω.

Το βιβλίο βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία, μία ιστορία για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων να ονειρεύονται χωρίς τα όρια που βάζουν η οικογένεια, η τάξη στην οποία ανήκουν, η κοινωνία και η πατρίδα. Μια ιστορία για την αληθινή αγάπη, το έγκλημα, την τιμωρία και την κάθαρση που τελικά έρχεται μόνο μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπο, μόνο μέσα από την αλληλεγγύη.

Η συγγραφέας, με το ψευδώνυμο Αιμιλία Πλατή, μάς είπε ότι ελπίζει να εμπνεύσει κάποιες και κάποιους να γραφτούν στο σχολείο της φυλακής.

Στέλιος Νικητόπουλος


Οι φωτογραφίες είναι της Μαρίας Παγώνη






   

Δεν υπάρχουν σχόλια: