Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Η Fraport μιλάει για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για έναν ακόμη εργαζόμενο νεκρό. Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας


Ένας εργαζόμενος νεκρός στο αεροδρόμιο της Σάμου.

Σε ένα από τα 14 (πρώην δικής μας δημόσιας περιουσίας) αεροδρόμια  της Fraport, που εκποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ στα πλαίσια των μνημονίων και των συμφωνιών με Ε.Ε., Δ.Ν.Τ, ESM για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ένας  εργαζόμενος νεκρός.


Η Fraport «αγόρασε» 14 αεροδρόμια έναντι 1,2 δις, πήρε δάνειο από το τραπεζικό σύστημα γι αυτό, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή της κοινωνίας, των φτωχών, των εργαζόμενων, των συνταξιούχων ,των εργατών.

Ενας εργαζόμενος στη Fraport νεκρός. Αυτό είναι το τίμημα για τις «επενδύσεις» του καπιταλισμού.

Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας.(11/4/2017: ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης (κέντρο) παραλαμβάνει μία συμβολική επιταγή 1,234 δισ. ευρώ από τον επικεφαλής της Fraport Greece Αλεξάντερ Ζίνελ και τον Δημήτρη Κοπελούζο (δεξιά), πρόεδρο του ομίλου Κοπελούζου).

O Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, καταγγέλλει τη Fraport, αλλά και την κυβέρνηση για  τον θάνατο του εργαζόμενου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη πίστα του αεροδρομίου της Σάμου.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Σάμου:

«Ακόμη ένας εργαζόμενος νεκρός την ώρα της δουλειάς. Ακόμη ένας εργαζόμενος απροστάτευτος επειδή η πρόληψη και η ασφάλεια για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι κόστος και η ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη.
Ο συνάδελφος, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Σάμου, έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, μη έχοντας τη στοιχειώδη βοήθεια, μια και δεν υπήρχε γιατρός στον εργασιακό χώρο του αεροδρομίου.
Η εταιρεία Fraport, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το αεροδρόμιο Σάμου, δεν έχει γιατρό 24 ώρες το 24ωρο και κάθε μέρα, σε έναν χώρο με εκατοντάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες του αεροδρομίου, στο εργοτάξιο που υπάρχει εκεί, αφού χτίζονται-επισκευάζονται οι εγκαταστάσεις του και με χιλιάδες επισκέπτες-επιβάτες καθημερινά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ευθύνη έχει και η κυβέρνηση που δεν λογαριάζει τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Έχει αφήσει ολόκληρο Νομό χωρίς Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας αφού οι περικοπές σε δημόσιες υπηρεσίες και τα οργανογράμματά της … δεν το προβλέπουν, ενώ μετακίνησε πριν λίγους μήνες τον μοναδικό Επιθεωρητή που ήταν στο νησί, αφήνοντας μικρούς και κυρίως μεγάλους εργασιακούς χώρους χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Οι νόμοι για τη υγιεινή, την ασφάλεια και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας, ενώ τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόζονται καν γιατί είναι κόστος για τους εργοδότες. Τόσο αυτή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και με τους νόμους που ψηφίζουν κάνουν τους εργασιακούς χώρους ζούγκλα και στο ζήτημα αυτό.

Η Διοίκηση του Σωματείου μας εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του συναδέλφου ενώ απαιτεί και διεκδικεί από την εταιρεία και το κράτος:
Να υπάρξει η αναγκαία μέριμνα για την οικογένειά του.
Άμεσα να προσληφθούν γιατροί στο χώρο του αεροδρομίου, ώστε να υπάρχει 24ώρη, καθημερινή κάλυψη και να δημιουργηθεί εξοπλισμένο ιατρείο με όλα τα απαραίτητα για τις ανάγκες εργαζομένων και επιβατών.
Μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο του αεροδρομίου.
Να διενεργηθούν έλεγχοι και να παρθούν μέτρα τόσο για το αεροδρόμιο Σάμου όσο και για άλλους μεγάλους χώρους εργασίας όπως πχ τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τη ΔΕΗ, τα πλοία της γραμμής κλπ.
Άμεσα να στελεχωθεί Τμήμα Επιθεώρησης Υγιεινής και Ασφάλεια στο νησί.

Το Σωματείο καλεί τους συναδέλφους μαζί να παλέψουμε για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας, διεκδίκηση που έχει στην πρώτη γραμμή της πάλης του, γιατί αφορά την ίδια τη ζωή μας στους εργασιακούς χώρους».


Δεν υπάρχουν σχόλια: