Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Άρχισε η μητέρα όλων των Δικών για τις Σκουριές. Διακοπή για τις 22/10. Κατάμεστη η αίθουσα από αλληλεγγύη


Άρχισε σήμερα στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με την εκφώνηση ονομάτων κατηγορουμένων και μαρτύρων, αλλά διακόπηκε για τις 22/10 λόγω ασθένειας ενός δικηγόρου υπεράσπισης, η μεγαλύτερη κακουργηματική δίκη της κοινωνίας της Χαλκιδικής, αυτή για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Eldorado στις Σκουριές. Κατηγορούνται 21 κάτοικοι και αυτή η υπόθεση είχε πάρει ήδη τρεις αναβολές. Οι δικάσιμες του μήνα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, είναι 22, 25, 29, 30, 31/10.
Θυμίζουμε τι είχε συμβεί τότε, τους μήνες που ακολούθησαν τον εμπρησμό του εργοταξίου, που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2013. Προσαγωγές, ανακρίσεις, πολύωρες εξαφανίσεις στα υπόγεια της Ασφάλειας, παράνομη λήψη γενετικού υλικού, δημιουργία τράπεζας γενετικών δεδομένων, εισβολή σε σπίτια τα ξημερώματα, εισβολή στην Ιερισσό, χημικά σε σχολεία, προφυλακίσεις. Το κράτος στην υπηρεσία αποικιοκρατικών πολυεθνικών εταιριών με το δόγμα «επένδυση με κάθε κόστος». Οι κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιήθηκαν.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη.
Στη Θεσσαλονίκη εκδικαζόταν σήμερα και μία άλλη υπόθεση, ενός κατοίκου της Ιερισσού, που μετείχε σε διαδηλώσεις του 2012 στις Σκουριές. Το μικτό ορκωτό εφετείο Θεσσαλονίκης μετέτρεψε την πρωτόδικη ποινή, που ήταν 6 χρόνια μετατρέψιμη σε χρήμα, σε 4 χρόνια με αναστολή. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία τεσσάρων έναντι τριών. Τα τρία μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι έπρεπε να υπάρξει πλήρης αθώωση του κατηγορουμένου.
(Φωτο και Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος ).








Δεν υπάρχουν σχόλια: