Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Εταιρία και αστυνομία κατασκεύαζαν ενόχους στις Σκουριές


Του Στέλιου Νικητόπουλου.  Αναδημοσίευση από το Πριν.

Τροπή κατά της Eldorado και της αστυνομίας πήρε, στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, η δίκη 21 κατοίκων της Χαλκιδικής για τον εμπρησμό του εργοταξίου των Σκουριών που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2013. 


Οι 21 κάτοικοι κατηγορούνται για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών, ληστεία και άλλα αδικήματα.

Από τις καταθέσεις των υπαλλήλων της εταιρίας σεκιούριτι προέκυψε ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν σαν πειστήρια για τις διώξεις συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους σεκιουριτάδες και όχι από την αστυνομία. Μάρτυρας είπε, μάλιστα, ότι υπήρχε συνεννόηση με την Ασφάλεια Πολυγύρου να συλλέγουν οι ιδιώτες υπάλληλοι ασφαλείας της εταιρίας τα αντικείμενα, ως πάγια τακτική!

Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση ενός μάρτυρα, πρώην υπαλλήλου ασφαλείας στο εργοτάξιο, που είπε ότι η εταιρία σεκιούριτι τους προμήθευσε με ατομικούς πυροσβεστήρες δύο ημέρες πριν από την επίθεση και ότι η φωνή ενός επιτιθέμενου ήταν γνώριμη φωνή ανθρώπου από το εργοστάσιο. Είπε, ακόμη, ότι η αστυνομία αλλοίωσε την κατάθεσή του, τονίζοντας ότι άλλα είπε και άλλα έγραψαν οι αστυνομικοί. Σε ερώτηση συνηγόρου, αν λέει ότι ήταν προβοκάτσια, απάντησε ότι δεν γνωρίζει. 

Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ότι η εργολαβική εταιρία σεκιούριτι της Eldorado υπέδειξε στους εργαζόμενους να κατονομάσουν συγκεκριμένους ανθρώπους ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης και συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το είχε πει αυτό και στο παρελθόν και δέχτηκε μήνυση από την εταιρία σεκιούριτι, υπόθεση για την οποία αθωώθηκε πριν από ένα μήνα.

Άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι στα αντικείμενα που παρέδωσε ως πειστήρια στην έκθεση της αστυνομίας αναγράφηκε και ένα σακίδιο με μολότοφ, χωρίς όμως ο ίδιος να το έχει παραδώσει. Ανέφερε μάλιστα πως για την υπόθεση αυτή κλήθηκε ως μάρτυρας από τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Οι εργολάβοι της εταιρίας, που είχαν οχήματα και μηχανήματα, είπαν στο δικαστήριο ότι αποζημιώθηκαν από την Ελληνικός Χρυσός για τις ζημιές.

Κανένας μάρτυρας, από αυτούς που ήδη έχουν καταθέσει στο δικαστήριο, δεν αναγνώρισε κάποιον από τους κατηγορούμενους ως έναν από τους δράστες. 

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων προέκυψε ότι δεν υπήρξε απόπειρα ανθρωποκτονίας ή ληστείας και ότι οι επιτιθέμενοι είχαν ως σκοπό τον εκφοβισμό.

Θυμίζουμε τι είχε συμβεί τότε, τους μήνες που ακολούθησαν τον εμπρησμό του εργοταξίου της Eldorado στις Σκουριές τον Φεβρουάριο του 2013. Προσαγωγές, ανακρίσεις, πολύωρες εξαφανίσεις στα υπόγεια της Ασφάλειας, παράνομη λήψη γενετικού υλικού, δημιουργία τράπεζας γενετικών δεδομένων, εισβολή σε σπίτια τα ξημερώματα, εισβολή στην Ιερισσό, χημικά σε σχολεία, προφυλακίσεις. Το κράτος στην υπηρεσία αποικιοκρατικών πολυεθνικών εταιριών, με το δόγμα «επένδυση με κάθε κόστος». Οι κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιήθηκαν.

Η δίκη έχει πάρει δημοσιότητα και αυτό είναι θετικό για μία ουσιαστικά πολιτική και φρονηματική δίκη. Πολύτιμη η συνεισφορά από το The Case τού Omniatv, με ενημέρωση από τη δίκη στην κοινωνική δικτύωση σε πραγματικό χρόνο.

Οι επόμενες δικάσιμοι είναι 13, 14, 15, 19, 21, 26 και 30 Νοεμβρίου, ενώ συνολικά οι μάρτυρες είναι 75. 

Στις 19 Δεκεμβρίου θα γίνει και η δίκη για την κινητοποίηση στον λάκκο Καρατζά, στο μικτό ορκωτό κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, με κατηγορούμενους 25 κατοίκους. 

Στο μικτό ορκωτό κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης έχουν ήδη γίνει άλλες δύο δίκες, στις οποίες οι κάτοικοι αθωώθηκαν. 

Οι διωκόμενοι είναι συνολικά 450. Κανένας όμως δεν είναι μόνος!

*Σημείωση: Το φιάσκο του κράτους καταστολής στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, στη δίκη των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής συνεχίστηκε και στις τελευταίες δύο δικάσιμους καθώς αποκαλύφθηκε ότι βρέθηκε DNA υπαστυνόμου σε «πειστήρια».
Σύμφωνα και με την κατάθεση του υπαστυνόμου, και όπως συμπέρανε και ο πρόεδρος, κατά τη διάρκεια των ερευνών ο κόσμος κυκλοφορούσε ελεύθερα στον χώρο του εμπρησμού.
Ολοκληρώθηκε επίσης η κατάθεση του επικεφαλής των ερευνών του «τμήματος προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης» στο κομμάτι της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, το οποίο είχε αναλάβει τις έρευνες μετά τις δύο πρώτες μέρες από τον εμπρησμό. Είναι ο αστυνομικός που συνέταξε τη δικογραφία βασιζόμενος σε προσωπικές κρίσεις και εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: