Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Φρένο στους Έλληνες οικονομικούς μετανάστες ζητούν μέλη της Ε.Ε.



Σε μια προσπάθεια διάλυσης των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδοθεί Βρετανοί, Ολλανδοί, Σουηδοί και Γερμανοί, οι οποίοι ζητούν από την Ε.Ε. να εφαρμόσει σκληρότερους νόμους για την αντιμετώπιση και ανάσχεση του ρεύματος μετανάστευσης από τις χώρες του νότου. Εκείνο που επί της ουσίας απαιτούν είναι η εφαρμογή πλαφόν στον αριθμό των εργαζόμενων που θα μετακινούνται από τις Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, οι πολίτες των κρατών-μελών μετακινούνται ελεύθερα εντός των ορίων της Ε.Ε. είτε για τουρισμό, είτε ακόμη και για εργασία απλώς χρησιμοποιώντας την ταυτότητά τους.

Το θέμα προέκυψε στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν σε κλειστή σύσκεψη της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες το Κολέγιο Επιτρόπων ενημερώθηκε πως στις προθέσεις Ολλανδών, Βρετανών και Σουηδών ευρωβουλευτών είναι η κατάθεση πρότασης για την τοποθέτηση αριθμητικού περιορισμού στην απορρόφηση οικονομικών μεταναστών από χώρες της Ε.Ε., αλλά και για επιβολή ποινών σε όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε «εισαγωγές» εργαζομένων από χώρες που βρίσκονται σε κρίση είτε από τη Νότια Ευρώπη είτε από τα Βαλκάνια.

Από ελληνικής πλευράς αντέδρασε η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ζητώντας τη διακοπή κάθε τέτοιου είδους συζήτησης. Παρ” όλα αυτά, τόσο η αρμόδια σουηδή επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ όσο και ομάδα υπουργών της Ε.Ε. από τις βόρειες χώρες φαίνεται να επιδιώκουν την αλλαγή ατζέντας και την εφαρμογή σκληρών τακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: