Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Η νεολαία της εργασιακής περιπλάνησης ενάντια στην Ε.Ε. – κείμενο υπογραφώνΑπό  http://www.attack.org.gr/

Ε, το λοιπόν, ό,τι και να είναι τ’ άστρα,
εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω!

Σε μια από τις βασικές μητροπόλεις του καπιταλισμού, το Ηνωμένο Βασίλειο, η εργατική τάξη απειλούμενη από την εργασιακή ανασφάλεια, την ολοένα και μεγαλύτερη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής και την υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, γυρνάει την πλάτη στην κινδυνολογία των Συντηρητικών αλλά και των Εργατικών και καταδικάζει την άθλια πολιτική της ΕΕ.

Το εργατικό κίνημα στη Γαλλία με μπροστάρη τη νεολαία συνεχίζει μετά από τρεις μήνες σκληρών απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ, παρά τη βίαιη καταστολή και τις απειλές της Κυβέρνησης, δημιουργώντας ρήγμα στην σταυροφορία του κεφαλαίου σε βάρος των λαών.

Εδώ, παρά την τεράστια επίθεση στις δουλειές και τις ζωές μας, στις κρίσιμες καμπές η κοινωνική πλειοψηφία δείχνει πως δεν έχει τίποτα να χάσει και ότι μπορεί να το πάει μέχρι τέλους. Ένα χρόνο πριν, στο δημοψήφισμα, η εργατική τάξη και η νεολαία αψήφισε την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές, τις απολύσεις, την προπαγάνδα και τον φόβο και ψήφισε μαζικά ΟΧΙ, σε μια προσπάθεια να βρει διέξοδο, να δώσει απαντήσεις από εργατική σκοπιά.

Όποτε η ΕΕ και οι επιλογές της μπήκαν στη δοκιμασία της λαϊκής ψήφου αποδοκιμάστηκαν με κατηγορηματικό τρόπο.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Το μέλλον που εγγυώνται στους εργαζόμενους και στη νέα γενιά η ΕΕ, οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί εκφραστές τους δεν είναι άλλο από την απλήρωτη, ολιγόμηνη, part time δουλειά χωρίς δικαιώματα, τη διά βίου επανακατάρτιση και το ξαναπέταγμα στο περιθώριο. Οι παλιές σταθερές σχέσεις εργασίας που έχουν απομείνει στην Ευρώπη αντικαθιστώνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από τα προγράμματα της ΕΕ και τις νέες σχέσεις φθηνής ελαστικής εργασίας (mini jobs, midi jobs, συμβάσεις on call, λευκες, μηδενικών ορών κοκ).

Ειδικά για τη νέα γενιά, σε ρόλο πειραματόζωου στην προσπάθεια καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης με σκοπό το ξεπέρασμα της κρίσης, δοκιμάζουν σύμφωνο πρώτης απασχόλησης, μαθητεία, προγράμματα ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ, 50% ανεργία, μετανάστευση. Σε ολόκληρη την ήπειρο, οι νέοι συνειδητοποιούν συνεχώς ότι έχουν όλο και λιγότερα να χάσουν, όλο και λιγότερα που τους κρατούν «δεμένους» με αυτή την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Ξεχνούν να υπολογίσουν πως η νεολαία είναι αστήθμητος παράγοντας ως η γενιά που υποφέρει περισσότερο αλλά ταυτόχρονα βαρύνεται απ’ το χρέος να παλέψει για τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές. Μέσα της υπάρχει μια σημαντική πρωτοπορία που αναζητά αντισυστημική διέξοδο στις μεγάλες και τις μικρές μάχες, από το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα για το εργασιακό μέλλον που τους περιμένει, μέχρι τους απλήρωτους voucherάδες, τους σπουδαστές των ΙΕΚ ενάντια στον εμπαιγμό της Κυβέρνησης και του ΟΕΑΔ που τους στερούν ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα του ανέργου, τους ανέργους και ελαστικά εργαζομένους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η απογόητευση και η αδράνεια της περιόδου μπορεί να σπάσει. Μπορεί να υπάρξει ΔΙΕΞΟΔΟΣ αν κοιτάξουμε στα μάτια τον αντίπαλο και αν δώσουμε τη μάχη παντού και με επιμονή. Κόντρα στο αφεντικό που απολύει, μειώνει μισθούς, κόντρα στην Κυβέρνηση που φέρνει τον ελληνικό νόμο Κομρί δήθεν για το καλό των πιο αδύναμων, για να γίνουμε όλοι “ίσοι στη φτώχεια”. Κόντρα στην ΕΕ και τα προγράμματα ΕΣΠΑ που μας μετατρέπουν σε σκλάβους του 21ου αιώνα. Κόντρα σ’ αυτό το σύστημα που για να γλιτώσει απ’ την κρίση του παρασέρνει τα πάντα στον δρόμο του. Μπορούμε να νικήσουμε με ένα ανατρεπτικό αγωνιστικό κέτρο αγώνα εργαζομένων, ανέργων και νέων κόντρα στη ΓΣΕΕ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και στους απανταχού γραφειοκράτες που μιλούν για εμάς χωρίς εμάς.

ΔΙΕΕΞΟΔΟΣ για μας σημαίνει:
Πρώτα απ’ όλα, προετοιμασία για τη μάχη ενάντια στον εργασιακό νόμο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, μάχη για να ανατραπεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε Κυβέρνηση που υλοποιεί αυτή την πολιτική.
Ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων! Ασφάλιση για όλους, χτύπημα της μαύρης εργασίας! Δημόσια και Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους!
Αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μείωση των ωρών εργασίας με παράλληλες αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των ΣΣΕ. Μαζικές προσλήψεις τώρα!
Πάλη για την κατάργηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την ανεργία. Κατάργηση όλων των διατάξεων που διαχωρίζουν τους εργαζομένους σε νέους και παλιούς, ωφελούμενους και κανονικούς εργαζόμενους. Ίση αμοιβή για ίση εργασία! Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
Πάλη για το δικαίωμά μας στον αγώνα ενάντια στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και τον εργοδοτικό δεσποτισμό. Ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς.
Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, κατάργηση των σύγχρονων δουλεμπορικών δομών κατάρτισης ΚΕΚ.
Ελεύθερος χρόνος για να μπορέσουμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει.
Απαγόρευση των απολύσεων, δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων που κλείνουν. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων που κλείνουν, των τραπεζών και των στρατηγικών πυλώνων της οικονομίας με εργατικό έλεγχο.
Ανατροπή των μνημονίων και κάθε νόμου Κυβερνήσεων-ΕΕ-Κεφαλαίου που ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, που διαλύει τους μισθούς μας και το δικαίωμά μας στη δουλειά.
Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους, δε θα γίνουμε βορά στα νύχια τους. Να διαγράψουμε το χρέος, όχι το μέλλον μας. Ρήξη και αποδέσμευση από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Να διαλυθούν αυτοί οι μηχανισμοί του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό ολόψυχα στηρίζουμε τη πρωτοβουλία για την αποδέσμευση από την ΕΕ

(Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση againstmodernslavery@gmail.com) 

 1. Αρλαπάνου Λένα
 2. Βισαξής Μιλτιάδης
 3. Βραζιώτης Δημήτρης
 4. Γεωργιτσοπούλου Κωνσταντίνα
 5. Γραβάνη Ινώ-Άρηα
 6. Δαγκλής Φάνης
 7. Δαύρος Γιώργος
 8. Δεμιρτζή Ειρήνη
 9. Ζαφειρούλη Φανή
 10. Ζιώζια Ηρώ
 11. Θάνου Ειρήνη
 12. Καραΐσκος Δημήτρης
 13. Κόλλια Γωγώ
 14. Κουβακά Ελένη
 15. Κουτσούκος Πάνος
 16. Μακρής Μάκης
 17. Μαραγκουδάκης Σταύρος
 18. Μόσχου Εύη
 19. Μπακάλη Χριστίνα
 20. Μπέσης Παύλος
 21. Μπέτης Γιώργος
 22. Μπούγου Μαρία
 23. Μωραΐτης Σταύρος
 24. Νούμτα Κατερίνα
 25. Παππάς Γιάννης
 26. Περιβολάρη Μάγδα
 27. Περπινιά Σοφία
 28. Ποτηράκης Σήφης
 29. Πουλοπούλου Ιωάννα
 30. Πρωτογεράκη Κατερίνα
 31. Ρίζου Φένια
 32. Σαββάκη Ευγενία
 33. Σαλάπας Γιάννης
 34. Σαμοθρακίτης Παναγιώτης
 35. Σαουσοπούλου Ελίνα
 36. Σιούλας Παναγιώτης
 37. Ταβουλάρης Μάνθος
 38. Τζιουβάρα Ολύβια
 39. Τσαμπουλατίδης Χρήστος
 40. Φώτης Αντώνης
 41. Χριστόπουλος Κώστας
 42. Χρίστου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: