Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Δίκη Σκουριών: Εν αναμονή της απόφασης. Οι κινηματικές αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης


Γράφει ο Στέλιος Νικητόπουλος

Με το κατηγορητήριο να έχει καταρρεύσει και τον εισαγγελέα να διαπιστώνει ότι δεν στοιχειοθετείται ούτε εγκληματική οργάνωση, ούτε απόπειρα ανθρωποκτονίας, ούτε ληστεία, ούτε παράνομη κατακράτηση και να προτείνει στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για αυτές τις κατηγορίες, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του ίδιου εισαγγελέα για ενοχή των πέντε από τους 21 κατηγορούμενους για κατασκευή εκρηκτικών, έκρηξη και διακεκριμένη φθορά με βάση ένα σκούφο κι άλλα κινητά ευρήματα κι επειδή δύο από αυτούς άλλαξαν κινητά τηλέφωνα την επίμαχη περίοδο του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών τον Φεβρουάριο του 2013.

Κι όλα αυτά ενώ έχει προκύψει ότι τα αντικείμενα από τον χώρο του εργοταξίου περισυνέλεξαν υπάλληλοι ασφαλείας της εταιρίας, ότι φυτεύτηκαν "στοιχεία", ότι μέχρι και DNA αστυνομικού βρέθηκε σε "πειστήριο".

Την περασμένη Δευτέρα άρχισαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης οι οποίες συνεχίζονται αυτή τη Δευτέρα 26/11 με τη δίκη να έχει μπει στην τελική της ευθεία.

Δημοσιεύουμε επιλεγμένα αποσπάσματα από τις κινηματικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη των Σκουριών:

Τζιμούρτος: "Σε αυτό τον τόπο φωνάζουν για νερό και υγεία. Στόχος της δικογραφίας ήταν η αποδυνάμωση του κινήματος. Το μπλουζάκι SOS Χαλκιδική έπρεπε να παύσει γιατί εξωτερίκευε τον πόθο για κοινά αγαθά. Στόχος ήταν να επιβαρυνθεί η θέση των κατοίκων της Χαλκιδικής. 550 διωκόμενοι. Αναλογία διωκόμενων σχεδόν ένας προς κάθε οικογένεια. Θεωρώ πως ορθά οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν τις πορείες αν και γνώριζαν ότι μπορούσε να στοχοποιηθεί η καρδιά του κινήματος".

Πετρίδης: "Είναι τιμή μου που είμαι από τους αντιδρώντες. Το οφείλουμε σε εμάς, στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Βιώνουμε την κατάργηση κάθε είδους νομικού πολιτισμού. Είχαν στα μπουντρούμια δυο γυναίκες και μας διαβεβαίωνε ο ταξίαρχος ότι δεν ήταν στο μέγαρο. Αυτή η βιομηχανία διώξεων είχε στόχο να καμφθεί το κίνημα και να καμφθεί το φρόνημα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ποινικοποιηθεί το φρόνημα".

Κυρίτσης: "Κάποιοι δεν άντεξαν και ταξίδεψαν. Το οφείλουμε στη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Η προσπάθεια που έγινε ήταν να στοχοποιηθεί μια ολόκληρη κοινωνία. Στοιχείο που έχει ληφθεί με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο δεν έχετε δικαίωμα να το λάβετε υπόψιν κύριοι δικαστές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: