Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Δίκη Σκουριών: Κατέρρευσε η κατασκευασμένη κατηγορία της "εγκληματικής οργάνωσης". Το σκεπτικό του εισαγγελέα



Το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν στοιχειοθετείται, έφερε την υπόθεση στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αντί για το μικτό ορκωτό δικαστήριο. Η διαπίστωση αυτή του εισαγγελέα επαναφέρει μνήμες από την ασυδοσία με την οποία λειτούργησαν οι διωκτικές αρχές πατώντας πάνω σε αυτή την κατασκευασμένη κατηγορία.

"Δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια από τους αστυνομικούς να ομαδοποιήσουν τις πράξεις ώστε να υπάρχει σιγουριά για οργάνωση. Δεν υπάρχει το ποιοτικό κριτήριο, η οργάνωση δηλαδή και η δομή εγκληματικής ομάδας. Προτείνω την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το συγκεκριμένο αδίκημα" είπε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας στην εισήγησή του στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου δικάζονται 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής για τον εμπρησμό του εργοταξίου των Σκουριών που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2013.

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων και για τη δεύτερη σοβαρότερη κατηγορία, αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας καθώς και για τη ληστεία και για την παράνομη κατακράτηση, πρότεινε ο εισαγγελέας. "Δεν υπήρξε ανθρωποκτόνος σκοπός" τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, πρότεινε την ενοχή 5 κατηγορουμένων για κατασκευή εκρηκτικών, έκρηξη και διακεκριμένη φθορά. Οι δικηγόροι υπεράσπισης, που θα αγορεύσουν τη Δευτέρα είναι αισιόδοξοι γιατί η εκτίμηση του εισαγγελέα βασίζεται σε κινητά ευρήματα που αμφισβητούνται και σε αλλαγή κινητών τηλεφώνων. 
(Ρεπορτάζ: Στέλιος Νικητόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: