Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Γιατί να ψηφίσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ



του Κώστα Ντάσκα

Μη σε νοιάζει άμα θα μπει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή. Δεν περνάει μόνο μέσα από τη Βουλή ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον. Κυρίως απ’έξω περνάει. Εκεί στα λουλουδάδικα. Εκεί θα είσαι και εκεί θα είναι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως ήταν και πριν. Ψήφισέ τη για να μετρηθούμε πόσοι θα είμαστε. Να πάρουμε θάρρος ο ένας με τον άλλον. Ξέχνα τις δικαιολογίες για την πλειοψηφία που δεν είναι έτοιμη να ακούσει την αλήθεια. Όσοι είναι νέοι στην ηλικία και κυρίως στο μυαλό και την καρδιά δε μπορεί να ψηφίζουν σα φοβισμένοι γέροι.

Εμείς παράγουμε τη γνώση και τον πλούτο. Εργαζόμενοι που οι συντάξεις τους κλαπήκανε στο Χρηματιστήριο και μισθοί τους γίνανε φιλοδωρήματα για να ανακεφαλαιοποιηθεί η Eurobank. Αγρότες που δανείσανε υποχρεωτικά το Σάλλα για να τους βάλει υποθήκη τα χωράφια τους η Πειραιώς. Εργαζόμενοι που φτιάξανε πανεπιστήμια για να παράγουν γνώση που συνδέει τη μια άκρη της Γης με την άλλη σε κλάσματα του δευτερολέπτου και τώρα τους λένε ότι η οικονομία δεν αντέχει να παίρνουν αξιοπρεπή μισθό. Ερευνητές που περιμένουν να πληρωθούν από τα ψίχουλα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ,παιδιά που ξεζουμίζονται 10 ώρες τη μέρα ‘’εθελοντικά’’ στις πολυεθνικές για το καλό της εταιρείας και για 7-8 κατοστάρικα. Άνεργοι που ξημεροβραδιάζονται στην ουρά του ΟΑΕΔ ,που γυρίσανε στο πατρικό τους και περιμένουνε stage και μαλακίες και τη σύνταξη των γονιών για να πιούνε ένα καφέ και τους κουνάει το δάχτυλο ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Άρης Πορτοσάλτε στην τηλεόραση. Αυτοί είμαστε και έχουμε ένα κοινό συμφέρον, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες για να δουλεύουμε όλοι και το αποτέλεσμα της δουλειάς μας να το καρπωνόμαστε εμείς και η κοινωνία και όχι κάποιος τεμπέλης executive.

Κάποιος τεμπέλης όπως ο Μηλιώνης της Ενέργκα που φωτογραφίζεται στην Ψαρού της Μυκόνου με τα λεφτά που έκλεψε από το Δημόσιο. Και ναι θα κυνηγήσουμε το Βορίδη της ΝΔ που υπερασπίζεται επί χρήμασι αυτόν τον καταχραστή και όχι εμάς τους εργαζόμενους. Και όχι δε θα ψηφίσουμε το Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ που χαριεντίζεται με τον εν λόγω τσεκουράτο στα πάνελ της τηλεόρασης. Της τηλεόρασης του ΜΕΓΚΑ που πληρώνει τον Πρετεντέρη κάτι εκατοντάδες χιλιάρικα το χρόνο με λεφτά δανεικά κι αγύριστα από δάνεια της Alpha Bank που πήρε μεταξύ άλλων τα πακέτα διάσωσης που πληρώνουμε όλοι.

Όσοι είναι στις λίστες του ΟΑΕΔ ή του Τειρεσία δεν έχουν κοινά συμφέροντα με αυτούς που είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Όσοι ζούνε με δανεικά από φίλους και συγγενείς, όσοι στα 30 και στα 40 τους δε μπορούν να γεμίσουν το ψυγείο τους τι έχουν να φοβηθούνε από τη μη ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος; Άμα θέλει ο Τσουκαλάς του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει ένα ευρώ στην τράπεζα για συμβολικούς λόγους, ας το κάνει. Εμάς μας χρεοκόπησαν χωρίς να μας ρωτήσουν οι τράπεζες και ο Βενιζέλος και δεν έχουμε. Όταν έχουμε το μοιραζόμαστε στις δομές αλληλεγγύης που έφτιαξε ο λαός που κρατάει την ανθρωπιά του στην κρίση που δημιούργησαν οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες και οι υπάλληλοί τους στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που στον καιρό της κρίσης δείχνουνε το αληθινό τους φασιστικό πρόσωπο με τις Αμυγδαλέζες και τις ομάδες Δίας και τα τάγματα εφόδου που χαρτζιλικώνουν εφοπλιστές. Εφοπλιστές που ενώ έχουν για πατρίδα τους το Σίτι του Λονδίνου μας εγκαλούν μέσα από τα φερέφωνά τους στα κανάλια για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας αν βγούμε από την ευρωζώνη.

Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος κίνδυνος είναι να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα. Τη Μολδαβία με τους μισθούς της οποίας μας απειλεί ο αντιπρόεδρος και το φασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας που ευλόγησε η ‘’δημοκρατική’’ Ευρωπαϊκή Ένωση (και ο αντιπρόεδρος, τυχαίο;) δεν την κάνανε όμως οι κομμουνιστές και οι αριστεροί. Οι ολιγάρχες και οι μαφιόζοι την κάνανε. Αυτοί έχουν συμφέρον από τη διάλυση μιας χώρας. Ο λαός ο δικός μας και ο κάθε λαός έχει συμφέρον από την ενότητα. Αλλά ενότητα διεκδικητική κόντρα στην ολιγαρχία, δημοκρατική κόντρα στο φασισμό και επαναστατική όταν χρειαστεί.

Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Δικαιωματικά το διεκδικούμε και θα το πετύχουμε γιατί το σύστημα της εκμετάλλευσης απέτυχε και μόνο χειρότερες μέρες έχει να προσφέρει. Tις καλύτερες μέρες δε θα τις φέρει καμία κάλπη και κανένας σωτήρας, αλλά εμείς οι ίδιοι.

Όταν τα σκεφτεί κανείς όλα αυτά καταλαβαίνει ότι μια ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές είναι ένα πολύ μικρό βήμα. Είναι όμως μια καλή αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: