Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

No Man Is An Island: Το Ολοκαύτωμα στη Ζάκυνθο



Μια ιστορία που δείχνει γιατί στη Ζάκυνθο Δε χωράνε οι Ναζιστές της Χρυσής Αυγής

Συγκινητική, αληθινή ιστορία, που κακώς δεν έχει γίνει γνωστή. Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο

Συγκινητική, αληθινή ιστορία, που κακώς δεν έχει γίνει γνωστή: Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί ζήτησαν από τον μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ζακύνθου να καταδώσουν όλους τους Εβραίους που ζούσαν στο νησί. Την επομένη τους έδωσαν τη λίστα, που περιλάμβανε μόνο δύο ονόματα. Τα δικά τους! Οι κάτοικοι είχαν κατορθώσει να κρύψουν αποτελεσματικά τους Εβραίους και έτσι η Ζάκυνθος έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός τόπος, ίσως παγκοσμίως, σίγουρα πάντως στην Ελλάδα, που καμιά εβραϊκή ψυχή δεν χάθηκε.

Το περιστατικό μας διηγήθηκε ο Γκρεγκ Πάπας και ο Στίβεν Πριόβολος, με τη στήριξη του Χρύσανθου Πανά, πριν από μερικές ημέρες στο Salon de Bricolage, σε μια βραδιά που είχε στόχο να συγκεντρώσει χρήματα επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη μαζευτεί (και είναι αρκετά) και σκοπό να εμπλέξει τους συμμετέχοντες, με ένα συμβολικό ποσό, στην μικρού μήκους ταινία που θα γυριστεί πολύ σύντομα, και θα έχει τίτλο No Man Is An Island.
Ο δραστήριος και λάλος Πάπας, ιδρυτής του Greek America Foundation, και ο Πριόβολος, που είναι διευθυντής φωτογραφίας, θα αναλάβουν την παραγωγή, ο βενεζολάνος Τζόελ Νοβόα τη σκηνοθεσία, η Μία Χρήστου το σενάριο, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας των Όσκαρ, ο ελληνοεβραϊκής καταγωγής Σιντ Γκάνις, έχει ήδη δώσει την αιγίδα του στο project, που όπως καταλάβαμε από το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε από τη Σάντα Μόνικα, έχει αγκαλιάσει ουσιαστικά. Εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού στα Επτάνησα το 1953, τα γυρίσματα θα γίνουν στα Χανιά.

1 σχόλιο:

DIONISIS L MARGARIS είπε...

αυτό με τα γυρίσματα στα χανιά δεν το καταλαβαίνω.Στη Ζάκυνθο υπάρχουν ακόμη οι περισσότερες τοποθεσίες οπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα(ιδίως στα βουνά).Ενα που σκέφτομαι ειναι οτι επειδή εχουν προγραμματίσει και μια ταινία για τη Μάχη της Κρήτης θέλουν να κάνουν τα γυρίσματα 2 σε 1.