Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Το κουίζ του Μηχανικού



Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με αφορμή το Νέο Έτος 2014, ετοιμάσαμε για όλους εσάς με δεκατέσσερις ερωτήσεις:
“ΤΟ ΚΟΥΙΖ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ”. (Απαντάτε με απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ)








1. Γνωρίζετε ότι από 1-1-2014 ενεργοποιείται και για τους μηχανικούς ο νέος εισπρακτικός μηχανισμός εν ονόματι Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) (στον οποίο το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ έχουν ήδη ενταχθεί από 09/13), με τον οποίο τα χρέη ασφαλισμένων με ποσά άνω των 5000 ευρώ θα μεταβιβάζονται εκεί (στο ΚΕΑΟ) και ο ασφαλισμένος θα κινδυνεύει με δέσμευση ή και κατασχέσειςτων περιουσιακών του στοιχείων?
2. Γνωρίζετε ότι παρακάμφθηκε η διαδικασία προηγούμενης ενημέρωσης σας για το παραπάνω χρέος πριν αυτόβεβαιωθεί με συνοπτικές διαδικασίες (ανοίξει δηλαδή η πόρτα της κατάσχεσης της περιουσίας σας) και ότι για να προβείτε στη λεγόμενη ενδικοφανή προσφυγή κατά της κατάσχεσης, σας ζητείται να προπληρώσετε το 50% του σύνολου του χρέους?
3. Γνωρίζετε ότι με το νέο νόμο (4152/2013) για να προβείτε σε διακανονισμό στον ασφαλιστικό σας φορέα θα σας ζητηθεί περιουσιολόγιο με ότι κινητές αξίες (λογαριασμούς) και ακίνητα έχετε ?
4. Γνωρίζετε ότι ακόμα και αν καταφέρετε να εξοφλήσετε το χρέος σας με το νέο διακανονισμό, το Δημόσιο δύναται να δεσμεύει την περιουσία σας για ένα χρόνο μετά την ημερομηνία εξόφλησης και ότι θα μπορεί να υποθηκεύει ή να κατάσχει οτιδήποτε έχετε ακόμα και αν δεν χρωστάτε πλέον?
5. Γνωρίζετε ότι δεν γίνεται καμία έκπτωση στους τόκους όταν εξοφλήσετε όλο το πόσο κατευθείαν, αν δεν προβείτε σε διακανονισμό (με αναλυτικό περιουσιολόγιο κλπ)?
6. Γνωρίζετε ότι τα λειτουργικά έξοδα του ΚΕΑΟ θα τα προκαταβάλλουν τα ταμεία μας και ότι για το έτος 2013 η χρηματοδότηση από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανήλθε στο ποσό των 800.000eu?
7. Γνωρίζετε ότι ενώ οι μισοί μηχανικοί της χώρας ήδη δεν μπορούν να καλύψουν τα ασφάλιστρα τους, οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 40% και ότι -ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ- ενδέχεται οι αυξήσεις να ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2011 (Μεσοπρόθεσμο)?
8. Γνωρίζετε ότι εφόσον ενταχθείτε σε ρύθμιση του χρέους σας (διακανονισμό) ουσιαστικά υπογράφετε ότι συμφωνείτε με όλες τις τοκογλυφικές επιβαρύνσεις επί των ασφάλιστρων σας?
9. Γνωρίζετε ότι ενώ το ταμείο ασφάλισης των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) είχε αποθεματικό ικανό να στηρίξει τα μέλη του χωρίς κανείς να πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον 4 χρόνια, με το κούρεμα των 2 δις (50%) των χρημάτων μας κατά το 2011, η βιωσιμότητα του ταμείου είναι μικρότερη από δυο έτη?
10. Γνωρίζετε ότι ενώ είστε εργαζόμενος δεν σας αναγνωρίζεται, ούτε ασθένεια, ούτε αδυναμία, ούτε ανεργία και ότι αν δεν πληρώσετε τις εισφορές σας είστε ανασφάλιστος, χωρίς ενημερότητα, χωρίς υγειονομική κάλυψη, αλλά οφείλετε τις εισφορές με τόκο και πανωτόκι?
11. Γνωρίζετε ότι ενώ οι τράπεζες δανείζονται με λιγότερο από 1% εσείς πληρώνετε τόκους στο ταμείο σας με πλέον 800 μονάδες βάσης του ποσοστού της ΕΚΤ (ΕΚΤ+8,0%) και σε καθυστέρηση δόσης 15%?
12. Γνωρίζετε ότι όσο αδιαφορείτε και αδρανείτε στην αδικία που συντελείται εις βάρος σας, μπορεί να σας κοστίσει- σύντομα- ακόμα και το σπίτι σας?
13. Γνωρίζετε ότι σας αρνούνται ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρωπινά δικαιώματα (δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στην αξιοπρέπεια) και αν δεν υποστηρίξετε τα δικαιώματα σας κινδυνεύετε να καταστείτε οι σκλάβοι του 21ου αιώνα?
14. Γνωρίζετε ότι η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών εδώ και ένα χρόνο διεκδικεί δυναμικά και συλλογικά την αναγνώριση των μηχανικών ως εργαζόμενους επιστήμονες και όχι ως εισπράκτορες της τρόικα καθώς και την άρση όλων των παραπάνω?

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
Σε κάθε ερώτηση που θα απαντάτε ΝΑΙ- θα παίρνετε από 1 βαθμό
Σε κάθε ερώτηση που θα απαντάτε ΟΧΙ– δεν θα παίρνετε βαθμό

ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΡ:
0-5 : Καθόλου ενημερωμένος/η
6-11 : Σχεδόν ενημερωμένος/η
11-13 : Αρκετά ενημερωμένος/η
14 : Πολύ ενημερωμένος/η – Συμμετέχει στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΤΟ ΕΝΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.

Για ενημέρωση και τεκμηρίωση των παραπάνω : http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια: