Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Νίκος Γιούτσος - Σαν Σήμερα Ντεμπουτάρει με την "Ερυθρόλευκη"

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1965..Ο Νίκος Γιούτσος, 24 χρόνων, που έχει μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ (Czepel) στον Ολυμπιακό σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη του Μάρτον Μπούκοβι ντεμπουτάρει στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού.

Παιδί πολιτικών προσφύγων, γεννημένος στην Καστοριά το 1941, που αγωνιζόταν με το όνομα Γιούτσοφ, και που χρειάστηκε ειδική διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών, θα διαπρέψει με τους ερυθρόλευκους, θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, και η ιαχή «Έμπαινε Γιούτσο», που θα ακούγεται στις εξέδρες, θα γίνει σλόγκαν.


Ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΟΥΤΣΟΣ, αυτός ο ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ-ΣΥΜΒΟΛΟ για τον Θρύλο του παγκόσμιου αθλητισμού Ολυμπιακό, ήρθε στην ομάδα μας το 1964. Η μεταγραφή του πέρασε από χίλια μύρια κύματα. Μικρός την έκανε από την Καστοριά που γεννήθηκε για την Ουγγαρία, λόγω των φρονημάτων της οικογένειάς του. Στον Τύπο της εποχής, τις χρονιές 1964 και 1965, αναφέρεται πολύ συχνά ως Γιουτσώφ. Την κατάληξη αυτή στο επίθετό του την απέκτησε, όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, στην τότε κομμουνιστική Ουγγαρία. Έτσι, με το που ανακοινώθηκε η απόκτησή του από την ουγγρική Τσέπελ, η φήμη του ''κομμουνιστή'' έδινε κι έπαιρνε. Μιλάμε για τα χρόνια που το παρακράτος οργίαζε, εντός κι εκτός γηπέδων, με τη δολοφονία του Λαμπράκη να είναι ο προάγγελος της επιβολής των Απριλιανών κάποια χρόνια αργότερα. Πώς ήταν δυνατόν λοιπόν να ανεχτούν οι παρακρατικοί χαφιέδες ένα ''παλιοκουμούνι'' στην λαοφιλέστερη ομάδα της χώρας, να ζωγραφίζει μέσα στο γήπεδο και να της χαρίζει τίτλους, την ίδια ώρα μάλιστα που ένα άλλο ''παλιοκουμούνι'', ο ΑΣΥΓΚΡΙΤΟΣ ΜΠΟΥΚΟΒΙ, δίδασκε προπονητική στον πάγκο του Θρύλου? Οι δολιοφθορές έδιναν κι έπαιρναν. Η κύρια τακτική που επέλεγαν οι αντίπαλοι για να εκνευρίσουν και να αποσυντονίσουν τον ΓΙΓΑΝΤΑ ΓΙΟΥΤΣΟ, περιγράφεται από τον ίδιο, σε ένα χαρακτηριστικό απόκομμα της εποχής.

Διαβάστε ακόμα 

Σαν Σήμερα ντεμπούτο του Γιούτσου απέναντι στον βάζελο

Η "γιάφκα" του Ολυμπιακού κι ο "ινστρούχτορας" Νίκος Γιούτσος.

''ΓΙΟΥΤΣΟ ΠΑΛΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ''

«Έμπαινε Γιούτσο». Πως ο Ολυμπιακός τον «έκλεψε» από την ΑΕΚ με τη βοήθεια του Μανώλη Γλέζου

Δεν υπάρχουν σχόλια: