Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Διαμαρτυρία στη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες (video)



Από: http://solidarity-greece.blogspot.be

Περίπου 100 άτομα συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρώτη δημόσια εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες και Βέλγοι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Με ανακοινωμένη τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εδώ κι ένα μήνα, κανείς υπουργός της κυβέρνησης δε τόλμησε να εμφανιστεί μπροστά σε ένα κοινό 2,000 διπλωματών, αξιωματούχων της ΕΕ και άλλων επισήμων. Το χαιρετισμό πριν από το προγραμματισμένο κονσέρτο απεύθυνε ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης. Ακτιβιστές τον διέκοψαν και σήκωσαν πανό που έγραφε στα γαλλικά: «Σαμαράς Εγκληματίας- ΕΕ συνένοχη-Τρόικα ξεκουμπίσου! Αλληλεγγύη με την Ελλάδα». Φώναξαν συνθήματα που ζητούσαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Έξω από το κτίριο, διαδηλωτές έστησαν δρώμενο που παρίστανε τους Σαμαρά και Βενιζέλο να μαστιγώνουν ομάδες και τομείς που πλήττονται από τα μνημόνια: Εργαζόμενους, Μετανάστες, Άνεργους, Παιδεία και Υγεία. Μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στους προσερχόμενους.

Μόλις μια βδομάδα μετά την τελετή ανάληψης της προεδρίας στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε από την απαγόρευση και βίαιη καταστολή της διαδήλωσης, διαμαρτυρίες ενάντια στη τραγοκωμωδία της ελληνική προεδρίας σημειώνονται και στην «καρδιά της Ευρώπης».

Σκοπός της δράσης ήταν να ενωθεί η φωνή του ελληνικού με το βέλγικο και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στις πολιτικές που λεηλατούν τις κοινωνίες.

Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας δήλωσε: «η ελληνική προεδρία συμβολίζει τον αυταρχισμό και την κοινωνική βαρβαρότητα που οι ελίτ θέλουν να επιβάλουν σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το φριχτό πείραμα πρέπει να σταματήσει τώρα»

Εκπρόσωπος των βελγικών επιτροπών δράσης κατά της λιτότητας είπε: «οι άρχουσες τάξεις τόσο στο Βέλγιο όσο και στην Ελλάδα μας λένε ότι η κρίση τελειώνει. Εμείς ξέρουμε ότι είναι ψέμα κι ετοιμαζόμαστε για αγώνες διαρκείας».

Ο Μαμαντού Μπα από τη Γουϊνέα, θύμα της Χρυσής Αυγής και μέλος της CADTM είπε: «οι πολιτικές λιτότητας γέννησαν το φασισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να τσακίσουμε τη λιτότητα και το φασισμό παντού στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: