Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

"Έξω η μπότα της αστυνομίας από το Γεωπονικό" διατράνωσαν φοιτητές-εργαζόμενοι. Κρύφτηκε η Πρυτανεία



Στη σημερινή μαζική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων καθώς και του συλλόγου εργαζομένων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας η πρυτανεία απάντησε με κλειστές πόρτες των γραφείων. Είναι προκλητική η στάση να κρύβονται από τους φοιτητές λίγες μέρες μετά την επιλογή τους να δώσουν πράσινο φως στην είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, και ενδεικτικό το ότι φοβούνται να λογοδοτήσουν και να έρθουν αντιμέτωποι με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων που βρισκόταν σε άλλο κτίριο μακριά απ' την πρυτανεία όταν καλέστηκε από τους φοιτητές να πάει στο γραφείο του και να πάρει θέση καταγγέλλοντας το παραπάνω γεγονός, άρχισε να τρέχει αποφεύγοντας τους, καταλήγοντας να φεύγει έξω από το Πανεπιστήμιο. Η σιωπή τους δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Η μετατροπή των πανεπιστημίων σε φρουρούμενους αποστειρωμενους χώρους με την αστυνομία να έχει το ελεύθερο να εισβάλλει σε αυτά, θα παραμείνει ένα όνειρο της Κεραμέως που θα της γίνει εφιάλτης, τονίζουν οι φοιτητές.
Η σημερινή μαζική παρουσία των φοιτητών και των εργαζομένων έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα απέναντι στις επιλογές της πρυτανείας και τα σχέδια της ΝΔ.
Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου τις επόμενες μέρες οι φοιτητές δηλώνουν ότι θα διασφαλίσουν ότι τον τελευταίο λόγο για το άσυλο τον έχουν οι ίδιοι και πως η νεολαία, δεν πειθαρχείται, δεν χωράει στα σχέδια της ΝΔ και «θα τα ρίξει στη φωτιά».
Αποφάσισαν μάλιστα νέα κινητοποίηση στην πρυτανεία για τη Δευτέρα στις 12:00.




Οι φοιτητικοί σύλλογοι θυροκόλλησαν στην κλειστή πόρτα το παρακάτω ψήφισμα:
"Το πρωί της Δευτέρας 23/9 πριν τις 09.00, τη στιγμή που η Γεωπονική  ήταν άδεια από φοιτητές, μηχανές της Αστυνομίας μπήκαν μέσα στον προαύλιο χώρο του κτηρίου διοίκησης και στη συνέχεια έκαναν βόλτες ανενόχλητοι στο εσωτερικό του πανεπιστημίου. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη πρόκληση και ένα σαφές μήνυμα απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φοιτητές. Σε καμία περίπτωση αυτή η κίνηση δεν είναι τυχαία. Η αστυνομοκρατία, η πειθάρχηση και η καταστολή που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ σα κανονικότητα (με επίθεση στα σωματεία, φακέλωμα των αγωνιζόμενων εργαζομένων και το χτύπημα στους πρόσφυγες με τις συνεχείς εκκενώσεις καταλήψεων στέγης) έρχεται τώρα να μεταφερθεί στο εσωτερικό του πανεπιστημίου.

Η προκλητική αυτή καταπάτηση του ασύλου έγινε με την πρόφαση της μεταφοράς χρηματαποστολής σε μηχάνημα ανάληψης στο εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου. Η συγκεκριμένη πρόφαση είναι κάτι παραπάνω από χυδαία, τη στιγμή που η μεταφορά αυτή γίνεται εδώ και χρόνια και προφανώς δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Ο πραγματικός λόγος αυτής της κίνησης δεν είναι άλλος από την προσπάθεια της κυβέρνησης να δοκιμάσει το κατά πόσο μπορεί και είναι «έτοιμη» να χτυπήσει και να καταργήσει στην πράξη το άσυλο, μετατρέποντας τις σχολές σε φρουρούμενους χώρους στους οποίους κάθε αντίδραση και αγώνας από την πλευρά των Φοιτητικών Συλλόγων θα καταστέλλεται εν τη γενέσει του. Άλλωστε αποτελεί συστατικό στοιχείο του προγράμματος της ΝΔ το παραπάνω, προκειμένου να υλοποιήσει ομαλά τα σχέδια της για διαγραφές των ν+2 φοιτητών, αυταρχικοποίηση των όρων φοίτησης, τσάκισμα των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και χτύπημα του συνδικαλισμού.

Το κλίμα τρομοκρατίας και πειθάρχησης που προσπαθούν να σπείρουν μέσα στις σχολές κάνει σαφές πως το έργο της κυβέρνησης και του Υπουργείου έχει αρχίσει ήδη να προχωράει και να προετοιμάζει το έδαφος για την όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματα μας μέσα και έξω από τις σχολές. Από τις κινήσεις της Πρυτανείας του ΑΠΘ που επιχείρησε να κάνει λοκ - αουτ εν’ όψει της ΔΕΘ, μέχρι τις επεμβάσεις της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, τη στοχοποίηση πολιτικών χώρων – στεκιών μέσα στο πανεπιστήμιο και τα γεγονότα στη Γεωπονική, κάνουμε ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του Ασύλου δεν πρόκειται να πάρει σάρκα και οστά και τα σχέδια κυβέρνησης – υπουργείου θα μας βρουν απέναντι τους.

Η κυβέρνηση με τη συναίνεση της πρυτανείας θέλει να κάνει σαφές πως όπου δε φτάνει η πειθάρχηση από τους υλοποιητές της αναδιάρθρωσης μέσα στις σχολές θα φτάνει το χέρι της αστυνομίας και της καταστολής. Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της να καταπατήσει το άσυλο και καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα συλλογικά τους όργανα να πάρουν ξεκάθαρα και δημόσια θέση απέναντι στο χτύπημα του ασύλου και να καταδικάσουν το συγκεκριμένο γεγονός.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ".



Δεν υπάρχουν σχόλια: