Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Το Ολοκαύτωμα Χορτιάτη στο 6ο Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ (28-30/9) στο μαρτυρικό χωριό


Η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και η εφημερίδα "Χορτιάτης570" τιμώντας την μνήμη του Ολοκαυτώματος στις 2/9/44 διοργανώνουν για 6η συνεχόμενη φορά στις 28, 29, 30 Σεπτέμβρη το 6o Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ματιές στην ιστορία".

Το φετινό 6ο Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη και στην δράση των φασιστών της εποχής του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου. Γιατί ό,τι απέμεινε από την μέρα εκείνη η μνήμη είναι. Και η μνήμη γίνεται γνώση, και αντιπαλεύει την λήθη που θα οδηγήσει στην επανάληψη.

Το Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, αποτελεί πλέον θεσμό για την ευρύτερη περιοχή μας με προβολές ταινιών τεκμηρίωσης αλλά και μυθοπλασίας, συζητήσεις, απαγγελίες, εκθέσεις αφίσας-βιβλίου-εικαστικών έργων, μουσικά δρώμενα κλπ και έχει ελεύθερη είσοδο. Ευελπιστούμε πως σύντομα θα μετατραπεί σε διαγωνιστικό φεστιβάλ ταινιών τεκμηρίωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Σάββατο 28/9, ώρα 8 μ.μ.
- Προλογίζει ο Στράτος Δορδανάς, επ. καθηγητής νεωτ. Ιστορίας στο ΠΑ.ΜΑΚ. με θέμα «Μνήμη, Λήθη και Παραχάραξη της Ιστορίας»
- Η Δέσποινα Χαρατσή διαβάζει στίχους για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
- Μουσικό δρώμενο με τους Απόστολο Δημητρακόπουλο και τη Νατάσα Χρηστίδου.
- Μικρό θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα «G», από την τραγωδία του Ευριπίδη «ΤΡΩΑΔΕΣ».
- Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελένη Γκουραμάνη-Νανακούδη: Μία Μαρτυρία», του Άκη Κερσανίδη και της Χρύσας Τζελέπη.
Κυριακή 29/9, ώρα 8 μ.μ.
- Προλογίζει ο σκηνοθέτης Άκης Κερσανίδης με θέμα: «Το ιστορικό ντοκιμαντέρ ως αντίδοτο στη Λήθη»
- Μικρό θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα «Γιάφκα», που αποδίδει αποσπάσματα από το εμβληματικό έργο «Δε θα σωπάσουμε ποτέ. Οι προκηρύξεις του Λευκού Ρόδου».
- Μικρό μουσικό δρώμενο με τον βιολίστα Νίκο Βιρτσιώτη.
- Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος – συγγραφέας, μας παρουσιάζει το ιστορικό από το Ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας.
- Προβολή ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα του Κομμένου.
Δευτέρα 30/9, ώρα 7 μ.μ.
- Προβολή του ντοκιμαντέρ του Κώστα Φόλλα «Ένα δέντρο θυμάται» (2018). Μια εξαιρετική ταινία για το φοβερό ολοκαύτωμα του χωριού Lindice της Τσεχίας. Συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολλά βραβεία.
- Ο δημοσιογράφος - ντοκιμαντερίστας Νίκος Ασλανίδης, μιλάει για τα Ολοκαυτώματα των Πύργων και του Μεσόβουνου Εορδαίας και μας παρουσιάζει το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του «Παράδοξη Πατρίδα», που αναφέρεται στη ζωή του Στάθη Χαϊτίδη, που επέζησε από το ολοκαύτωμα των Πύργων.
- Σύντομο μουσικό δρώμενο
- Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση – Τέλος του φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: