Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤ/ΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ VERYROUND
από veryround.gr


Αναδημοσιέυουμε συνέντευξη του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής με την Ανταρσια στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Φραγκίσκο ΡηγόπουλοΤο veryround.gr, εγκαινιάζει τις συζητήσεις του με τους υποψήφιους της Χαλκιδικής, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής με το κόμμα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Φραγκίσκο Ρηγόπουλο.

1. Ποιες οι θέσεις και οι προτάσεις σας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα για τη Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής;

Δεν τρέφουμε, ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες για το ρόλο του τοπικού κράτους στη σημερινή συγκυρία. Εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 30, η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είναι θεσμοθετημένη και από το τερατούργημα του «Καλλικράτη», αποτελεί το μακρύ χέρι της πολιτικής των μνημονίων, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Η «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» αγωνίζεται για ένα κίνημα ανατροπής αυτής της κατάστασης στη βάση του αντικαπιταλιστικού προγράμματος για την έξοδο από τη κρίση και τη σωτηρία του λαού. Πάγιο αίτημα μας είναι η διαγραφή του χρέους και η ανακατεύθυνση των χρημάτων στις πραγματικές ανάγκες για την παιδεία, την υγεία, τις συγκοινωνίες, τον πολιτισμό. Αγωνίζεται με στόχο την κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο των τραπεζών που μας ληστεύουν καθημερινά ενώ οι κυβερνήσεις τις ενισχύουν κι άλλο. Μάχεται για να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να στηριχτούν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα ιατρεία, οι υπηρεσίες για τους άστεγους και τους φτωχούς. Διεκδικεί μόνιμη και σταθερή εργασία για το σύνολο του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού. Απαιτεί να σταματήσει το ξεκλήρισμα των αγροτών, και η ερήμωση της υπαίθρου. Καλούμε όλον τον απογοητευμένο και αγανακτισμένο κόσμο να συνταχθεί μαζί μας στον αγώνα για την ενδυνάμωση της αντίστασης στην Κεντρική Μακεδονία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

2. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα στη καθημερινότητα του πολίτη της Χαλκιδικής και ποιες οι λύσεις που πρέπει να δοθούν;

Τα προβλήματα στην καθημερινότητα του Χαλκιδικιώτη δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από των υπολοίπων. Η ανεργία μαστίζει τους νέους, ο φόβος και η ανασφάλεια πλανιέται πάνω από κάθε εργαζόμενο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τα ασφαλιστικά ταμεία κυνηγάνε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση για λίγα ευρώ ενώ χαρίζονται χρέη εκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες με σκανδαλώδεις τροπολογίες. Συντελούνται συνεχώς περιβαλλοντικά εγκλήματα, όχι μόνο με τα μεταλλεία χρυσού αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτή του Πόρτο Καρράς ή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η εμπιστοσύνη σε οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο έχει χαθεί μαζί με την πίστη για ένα καλύτερο μέλλον. Οι λύσεις μπορούν να δοθούν μέσα από τον καθημερινό αγώνα ενάντια σε αυτές τις λογικές και μέσα από τις μάχες για ένα καλύτερο αύριο. Μάχες που μπορούν να δοθούν μέσα σε αίθουσες δημαρχείων και περιφερειών, αλλά πρωτίστως πρέπει να κερδηθούν στους χώρους δουλειάς, στους δρόμους, στις πλατείες και στα βουνά. Μάχες που μπορεί να δώσει μόνο ένας οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που κατανοεί ότι για να έχει πια ψωμί, δουλειά, παιδεία, γη, πραγματική δημοκρατία και ελευθερία, δεν αρκεί απλά μια τοπική ή κυβερνητική εναλλαγή , δηλαδή μια άλλη διαχείριση, αλλά ανατροπή και μονομερής κατάργηση των μνημονίων, ρήξη και έξοδο από την ΕΕ και το Ευρώ, διαγραφή του χρέους, τελικά να πάρει τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια του.

3. Ποια είναι η άποψη σας για το μείζον ζήτημα του Νομού, την επένδυση χρυσού στις Σκουριές;

Εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ενός προμελετημένου εγκλήματος στη Β.Α. Χαλκιδική. Ξένες εταιρείες, σε συνεργασία με ντόπιους μεγαλοεργολάβους και τις πλάτες της πολιτικής αφρόκρεμας της Χαλκιδικής, έρχονται να ξεπουλήσουν τον εθνικό πλούτο με οποιοδήποτε κόστος. Έρχονται να καταστρέψουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά τη Χαλκιδική. Έρχονται ως μοντέρνοι αποικιοκράτες, τάζοντας καθρεφτάκια και χάντρες στους κατοίκους του τόπου, ενώ τους παίρνουν τη γη, τον αέρα, το νερό και το μέλλον τους. Με πρόσχημα τις 1500 θέσεις εργασίας θυσιάζουν ολόκληρους παραγωγικούς τομείς που χρόνια τώρα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Χαλκιδικιώτικης οικονομίας. Δικαιοσύνη fast-track, βίαιες προσαγωγές χωρίς κατηγορίες, χουντικού τύπου επιχειρήσεις της αστυνομίας, στημένες θεσμικές αποφάσεις, παράνομες λήψεις DNA και μία άνευ προηγουμένου προπαγάνδα από τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια της κυβέρνησης και τους τηλεδικαστές συνθέτουν το τέλειο έγκλημα. Έγκλημα απέναντι στο δίκιο του αγώνα, έγκλημα απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, έγκλημα απέναντι στις στοιχειώδεις ανθρώπινες ελευθερίες. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αντιστέκονται σθεναρά απέναντι σε όλους όσους θέλουν να τους υποτάξουν. Ο αγώνας για να σταματήσει το περιβαλλοντικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό έγκλημα πρέπει να είναι αγώνας όλων μας. Ως «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών από όλους τους αγωνιστές, να φύγουν τώρα οι ξένοι και ντόπιοι μεγαλοεργολάβοι και να μην έρθουν άλλοι, να σταματήσει κάθε εξορυκτική δραστηριότητα στις σκουριές, να γίνει άμεσα περιβαλλοντική αποκατάσταση και απορρύπανση της περιοχής από τις καταστροφές που έχουν προκληθεί. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου, για το δικαίωμα στην έκφραση και την ελευθερία. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για γη και ελευθερία.

4. Εκτός από υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης , είστε και μέλος της ανδρικής ομάδας μπάσκετ του Α.Ο.Π. Πολλά ακούστηκαν για χορηγία της «Ελληνικός Χρυσός» προς το σύλλογο. Γνωρίζετε τι είναι τελικά αλήθεια και τι όχι;
Η αλήθεια είναι ότι πολλά έχουν ακουστεί για τη σχέση της ομάδας με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ο Α.Ο. Πολυγύρου δυστυχώς δέχτηκε τη χορηγία της εταιρείας, με σκοπό την ενδυνάμωσή του για την επόμενη χρονιά που θα τον βρει στις εθνικές κατηγορίες. Η θέση μου από την αρχή ήταν ξεκάθαρη στην διοίκηση και στον ίδιο τον πρόεδρο. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση ούτε ένα ματωμένο ευρώ να μπει στα ταμεία του συλλόγου. Το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας προφανώς και δεν ενστερνίζεται τις απόψεις μου σχετικά με το ρόλο τόσο της εταιρείας όσο και των χορηγιών της. Τα χρήματα που δαπανώνται είναι καθαρά για εξαγορά συνειδήσεων και για προώθηση διαπλεκόμενων συμφερόντων. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η χορηγία ήρθε λίγο πριν τις εκλογές. Ο λόγος μου όμως δεν έχει κάποια βαρύτητα καθώς δεν αποτελώ μέλος του συμβουλίου. Ο ρόλος μου στην ομάδα ήταν καθαρά βοηθητικός για τα τμήματα των ακαδημιών, ενώ από την στιγμή που δέχθηκε η διοίκηση τα χρήματα, περιορίστηκε στο παιδικό τμήμα. Ο βασικός λόγος, λοιπόν, που παρέμεινα σε αυτό το πόστο είναι διότι θεωρώ ότι τα παιδιά που αθλούνται σε συλλόγους πρέπει να έχουν συγκεκριμένα πρόσωπα που να ασχολούνται μαζί τους και να μην υπάρχουν συνεχείς εναλλαγές. Ως αθλητής του συλλόγου προφανώς και δεν επηρεάστηκα από τη χορηγία καθώς δεν πληρώνομαι για να αθλούμαι. Ο κόσμος που γνωρίζει την αθλητική μου πορεία, είναι σε θέση να επαληθέυσει τα λεγόμενα μου και την αγάπη τόσο για το ίδιο το άθλημα, όσο και για την επιμονή μου για τη σωστή ανάπτυξη των ακαδημιών. Τέλος, θα ήθελα αν δηλώσω ότι στον Α.Ο. Πολυγύρου ήμουν πριν τη χορηγία και θα είμαι και μετά. Δε γίνεται να προγραμματίζουμε τις ζωές μας, με βάση τις μεθόδους που διαλέγει η κάθε εταιρεία να ξεπλένει τις βρωμιές της.

5. Γιατί ο κόσμος να στηρίξει ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. τόσο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές; Ποιες οι διαφορές σας από τα παραδοσιακά κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κλπ);
Ζούμε σε μία εποχή, στην οποία συνεχώς αναδεικνύονται νέα αιτήματα και νέα κινήματα. Αυτά χρειάζονται την αντικαπιταλιστική αριστερά των μαχητικών αγώνων, την αριστερά που δεν εξαρτάται από τα συμφέροντα, την αριστερά της ενωτικής δράσης, της σύγκρουσης με την ΕΕ και το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Αυτήν ακριβώς την προοπτική αρνείται να δώσει η παραδοσιακή αριστερά της συνδιαχείρισης και της ηττοπάθειας. Το ΚΚΕ δεν πιστεύει στη προοπτική νίκης των αγώνων και επιλέγοντας απλώς την καταγραφή δυνάμεων, παραπέμπει τα πάντα στη μελλοντική λαϊκή εξουσία χωρίς να απαντά στο πώς αυτή θα έρθει χωρίς ρήξεις και ανατροπές στα κρίσιμα ζητήματα των μνημονίων, του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που υποκύπτει στον ψεύτικο ρεαλισμό του ευρωμονόδρομου, καλλιεργεί αυταπάτες ότι αρκεί απλά η ψήφος στις εκλογές για να απαλλαγούμε από τη μνημονιακή κόλαση και που αγωνιά μόνο για τη μάχη της διακυβέρνησης. Δεν πιστεύουμε στη συνδιαχείριση με πρώην και νυν μνημονιακές δυνάμεις και καταγγέλλουμε τις ποδοσφαιρικού τύπου μεταγραφές, που γίνονται μόνο για την αύξηση των εκλογικών ποσοστών. Πιστεύουμε στην ηθική, ειλικρινή, αγωνιστική και ανατρεπτική στάση χωρίς οικονομίες στον πολιτικό λόγο και χωρίς λυκοφιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: