Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση του Τομέα Νεολαίας της Αριστερής Συσπείρωσης για την κατάσταση στα «ολιγομελή» των Λυκείων


Από Αριστερή Συσπείρωση

Όλοι στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 28/9 στις 13.00

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές και οι καθηγητές σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ όλης της χώρας. Ο λόγος για τα χαρακτηριζόμενα από το Υπουργείο «ολιγομελή» τμήματα στις ειδικότητες και τους τομείς των ΕΠΑΛ, στις Ομάδες Προσανατολισμού των ΓΕΛ, καθώς και στα τμήματα Ξένων Γλωσσών.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας αξιοποιεί τη ρύθμιση Φίλη του ’16 για τη μη λειτουργία τμημάτων τομέων, ειδικοτήτων και Ομάδων Προσανατολισμού, αν δεν συμπληρώνουν έναν ελάχιστο αριθμό μαθητών. Ο αριθμός αυτός κυμαίνεται από 8 μαθητές στους τομείς έως και 13 στις ειδικότητες, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι τους 20, ανάλογα με τον αριθμό των τμημάτων Γενικής Παιδείας! Έτσι, είναι φυσικό επακόλουθο εκατοντάδες (επιεικώς) τμήματα σχολείων ανά την επικράτεια να μην πιάνουν το όριο και το Υπουργείο να μην τα εγκρίνει, εξαναγκάζοντας τους μαθητές είτε να αλλάξουν ειδικότητα, αν θέλουν να παραμείνουν στο σχολείο τους, είτε να αλλάξουν σχολείο για να παρακολουθήσουν την ειδικότητά τους εκεί που προσφέρεται. Οι μετακινήσεις συμβαίνει συχνά να είναι μακρινές και εξαντλητικές. Τα παραπάνω σημαίνουν, επιπλέον, απειλή για το κλείσιμο τάξεων και ολόκληρων σχολικών μονάδων, κυρίως των δυσπρόσιτων, αλλά και των εσπερινών ΕΠΑΛ, ούτως ή άλλως ολιγομελών. Στα εσπερινά φοιτούν κατά κανόνα μαθητές που εργάζονται την ημέρα ή ενήλικες που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, οπότε με την απόρριψη των ολιγομελών τους, εξωθούνται να εγκαταλείψουν το σχολείο! Ένα έγκλημα κοινωνικής περιθωριοποίησης με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που καταθέτουν σωματεία εκπαιδευτικών. Από τα 37 ολιγομελή τμήματα το Υπουργείο έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής μόνο 4 στα ΕΠΑΛ, ενώ από τα 31 συνολικά ολιγομελή τμήματα στις Ομάδες Προσανατολισμού από τα ΓΕΛ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει εγκρίνει μόνο ένα και αυτό είναι του Πειραματικού που ουσιαστικά κηδεμονεύεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στην Αττική από τα 300 περίπου ολιγομελή στα ΓΕΛ έχει εγκρίνει τα 170. Είναι εκατοντάδες τα ολιγομελή στα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ σε όλη τη χώρα που δεν έχουν εγκριθεί. Η προκλητική μάλιστα στάση του Υπουργού Γαβρόγλου απέναντι στα δίκαια αιτήματα των κινητοποιούμενων μαθητών, καθηγητών και γονέων φαίνεται και από την παγερή αδιαφορία του να απαντήσει στις επίμονες εκκλήσεις τους όλη την τελευταία εβδομάδα.
Είναι προφανές λοιπόν πως η παραπάνω κίνηση του Υπουργείου δεν πέφτει από τον ουρανό, αλλά έρχεται σε αγαστή ευθυγράμμιση με τον δημοσιονομικό κόφτη που εφαρμόζεται στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών όλα αυτά τα χρόνια στην εκπαίδευση, με πρώτο και κύριο στόχο-θύμα των αριθμό και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Έτσι, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που έχουν ήδη τραβήξει το μαρτύριο της αδιοριστίας, της αναπλήρωσης, της αύξησης του ωραρίου, του ορίου συνταξιοδότησης και των μαθητών ανά τμήμα (σε 28 άτομα), καθώς και της συγχώνευσης χιλιάδων σχολείων, βγαίνουν τώρα, μέσω του κλεισίματος των ολιγομελών, για άλλη μια φορά «υπεράριθμοι» (!), κινδυνεύοντας είτε να χάσουν τη θέση τους είτε να «ξενιτευτούν» σε μακρινά σχολεία μαζί με τους μαθητές τους.
 Για τους μαθητές, η χειροτέρευση των όρων με τους οποίους θα φοιτούν στο σχολείο κουμπώνει γάντι με τα σχέδια που έχει στα σκαριά το Υπουργείο για το Νέο Λύκειο για τα ΓΕΛ: μηχανογραφικό ήδη απ’ τη Β’ Λυκείου, πλήρως εντατικοποιημένη και ανταγωνιστική Γ’ Λυκείου, με διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις, εργασίες, περιορισμό των επιλογών στα τμήματα για τα οποία θα μπορεί να δώσει ο καθένας και μαζική εξώθηση των μαθητών στα συγχωνευμένα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ χωρίς σαφή επαγγελματικά δικαιώματα που ετοιμάζει ήδη το Υπουργείο. Στα ΕΠΑΛ ο θεσμός της μαθητείας λειτουργεί ήδη ως δεξαμενή πάμφθηνου και ακραία εκμεταλλευμένου εργατικού  δυναμικού, δηλαδή των ίδιων των μαθητευόμενων.
Ως Τομέας Νεολαίας Αριστερής Συσπείρωσης εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στις δεκάδες κινητοποιήσεις-καταλήψεις των μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα, σε συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους. Καλούμε όλα τα σχολεία να μπουν στον αγώνα και να τον κλιμακώσουν, συνολικοποιώντας τα αιτήματά τους!
-ΑΜΕΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΛΙΓΟΜΕΛΩΝ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ «ΟΛΙΓΟΜΕΛΕΣ»
-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ -Ο.Π. -ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
-ΜΑΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
-ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ - ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
-ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Τομέας Νεολαίας Αριστερής Συσπείρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: