Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Η μητέρα όλων των Δικών για τις Σκουριές την 1η Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη. Του Στέλιου Νικητόπουλου


Η μεγαλύτερη κακουργηματική δίκη της κοινωνίας της Χαλκιδικής, αυτή για τον εμπρησμό του εργοταξίου της Eldorado στις Σκουριές, θα γίνει την πρώτη Οκτωβρίου, στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Κατηγορούνται 21 κάτοικοι και αυτή η υπόθεση έχει πάρει ήδη τρεις αναβολές.

Αυτό που ζήσαμε στη Χαλκιδική είναι να τίθενται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθεστώς εξαίρεσης. Προσαγωγές, ανακρίσεις, πολύωρες εξαφανίσεις στα υπόγεια της Ασφάλειας, παράνομη λήψη γενετικού υλικού, δημιουργία τράπεζας γενετικών δεδομένων, εισβολή σε σπίτια τα ξημερώματα, εισβολή σε χωριό (Ιερισσό), χημικά σε σχολεία, προφυλακίσεις. Το κράτος στην υπηρεσία αποικιοκρατικών πολυεθνικών εταιριών με το δόγμα «επένδυση με κάθε κόστος». Οι κοινωνικοί αγώνες ποινικοποιήθηκαν. Η καναδική εταιρία συνεχίζει να καταστρέφει και η τοπική κοινωνία παραμένει υπό την ομηρία των διώξεων. Η νομιμότητα κατασκευάστηκε πάνω στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των εταιριών που εκβιάζουν.

Η σύζυγος διωκόμενου θυμάται από την εισβολή ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας προς αναζήτηση υπόπτων την άνοιξη του 2013 στην Ιερισσό: "Στις τρεις περίπου τα ξημερώματα ακούσαμε θορύβους στην πόρτα με σίδερο. Κάποιος προσπαθούσε να παραβιάσει την πόρτα. "Ποιος είναι;' Στην αρχή δεν απαντούσαν, συνέχιζαν να χτυπάνε με το σίδερο να ανοίξουν την πόρτα. "Μη φωνάζετε" λέει, "έχω τρία παιδάκια μέσα, θα σας ανοίξω, δεν υπάρχει πρόβλημα". Αλλά την σπάσανε την πόρτα. Ήταν γύρω στα 5-6 άτομα με κουκούλες". Πρόκειται για μία μαρτυρία, πολύ χαρακτηριστική, για το πώς βίωσαν οι κάτοικοι την κρατική τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian οι καναδικές εξορυκτικές εταιρίες δραστηριοποιούνται πολύ συχνά σε εμπόλεμες ζώνες ή οικονομικά κατεστραμμένες περιοχές του πλανήτη όπου είναι πρακτικά αδύνατο για τον τοπικό πληθυσμό να αντιδράσει στη συντελούμενη καταστροφή.

Ο συγγραφέας Ιβς Ενγκλερ έγραψε ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα του παγκόσμιου Νότου όπου οι καναδικές εταιρίες να μην πυροδότησαν τοπικές συγκρούσεις. Αυτό ακριβώς συνέβη και στη Χαλκιδική.

Ενόψει της μεγάλης δίκης που αρχίζει την πρώτη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Νεολαίας Ιερισσού Κατά της Εξόρυξης Χρυσού εξέδωσε ανακοίνωση-κάλεσμα για αλληλεγγύη και μαζική παρουσία στα δικαστήρια, ενώ αναφέρεται με σκωπτικό ύφος στην εταιρία που φεύγει... μένοντας κάθε φορά που φαίνεται να εκβιάζει :
«Σεπτέμβρης μπαίνει τα σχολεία ανοίγουν, η εταιρία φεύγει. Αυτή τη φορά όμως απαιτεί και 800 εκατομμύρια αποζημίωση. Η εταιρία, όχι το κράτος! Βέβαια η συγκεκριμένη συγκυρία που το κάνει αυτό είναι σημαντική με δεδομένο και το τι έπεται. Την 1η Οκτώβρη ξεκινά στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης η δίκη για τον εμπρησμό του εργοστασίου, η δίκη των Σκουριών. Η εταιρία, το κράτος και οι κυβερνήσεις κυνηγάνε την τοπική κοινωνία. Άλλος ένας Σεπτέμβρης που η εταιρία εκβιάζει, θέλοντας παράλληλα να δηλώσει ότι και η «επένδυση» δεν τρέχει και αυτοί που μας «ενοχλούν» έχουν δικαστήρια, θέλοντας να αυξήσει τη δυναμική της στα media ενώ χτυπάει το κίνημα με μόνο μάρτυρα την αστυνομία.
Όλοι στα δικαστήρια την 1η του Οκτώβρη για την μεγάλη πολύμηνη δίκη των Σκουριών που ξεκινά!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: