Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Το «Estelle» μεταφέρει την αλληλεγγύη μας στη Γάζα

Ξεκίνησε από τη Σουηδία και αυτές τις μέρες καταπλέει σε λιμάνια της Μεσογείου. 



Απο το : http://www.shiptogaza.gr/











Του Δημήτρη Πλειώνη 

Από τον Αύγουστο του 2008, όταν δύο ελληνικά ψαροκάικα με 41 διεθνείς ακτιβιστές του Free Gaza, αποπλέοντας από την Ελλάδα, κατάφεραν να σπάσουν για πρώτη φορά τον πολύχρονο ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας μέσα σε φρενιτώδεις πανηγυρισμούς των Παλαιστινίων, μέχρι σήμερα έχουν περάσει τέσσερα χρόνια.  
Στο διάστημα αυτό έγιναν και άλλες προσπάθειες, με την πιο αιματηρή, αυτή της νύχτας της 31 Μαΐου 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα στον πολυεθνικό στολίσκο του «Στόλου της Ελευθερίας», δολοφονώντας 9 συνανθρώπους μας, τραυματίζοντας βαριά δεκάδες και συλλαμβάνοντας 700 ακτιβιστές. Στην αποστολή αυτή συμμετείχαν και 38 Έλληνες της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που συνελήφθησαν, κάποιοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι υπέστησαν βίαιη ανακριτική μεταχείριση, τα υπάρχοντά τους κλάπηκαν, ενώ τα 2 ελληνικά πλοία της αποστολής, μόλις πρίν από δύο μήνες έγινε κατορθωτό να απελευθερωθούν.  

Πέρυσι το καλοκαίρι η κυβέρνηση Παπανδρέου, υλοποιώντας συμφωνία με τον νεόκοπο «στρατηγικό σύμμαχο» Ισραήλ, παρεμπόδισε με επεισοδιακό τρόπο, τον απόπλου 7 πλοίων και 350 διεθνών ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, εφαρμόζοντας την επέκταση του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας στις ελληνικές θάλασσες, εξευτελίζοντας κάθε έννοια εθνικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ωστόσο, ένα πλοίο τότε, που δεν εμποδίστηκε να αποπλεύσει από λιμάνι της Γαλλίας, συνελήφθη ενώ διέπλεε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κρατήθηκε επί 20 ημέρες…    
Και αυτό το καλοκαίρι όμως, ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκε. Ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της και έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις σε 1,6 εκ. ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων παιδιά.   

Επιτακτική η άμεση δράση 
Η αγωνιώδης έκκληση 50 και πλέον ανθρωπιστικών οργανώσεων και οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούνιο ήταν «Σταματήστε τον αποκλεισμό στην Γάζα τώρα», ενώ αναφορά του ΟΗΕ φέτος τον Αύγουστο κατέληγε στο συμπέρασμα πως «η Γάζα θα είναι μη βιώσιμη μέχρι το 2020 αν δεν ληφθεί άμεση δράση». Ταυτόχρονα ο αποκλεισμός της Γάζας συνεχίζει να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, όπως ομολογούν κατά καιρούς ακόμα και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ωστόσο, είναι προφανές πως η διεθνής πολιτική έχει σταθεί μεροληπτική και υποκριτική όταν πρόκειται για την εφαρμογή των διακηρύξεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από τους ισχυρούς της γης. Για άλλη μια φορά έχει φτάσει η ώρα της δράσης της κοινωνίας των πολιτών...  

Η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου 
Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε σιωπηλοί και να ανεχόμαστε ως πολίτες αυτού του κόσμου μία από τις χρόνιες ντροπές της διεθνούς πολιτικής, την μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου, την Λωρίδα της Γάζας. Η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», συνιδρυτής του κινήματος για το σπάσιμο της πολιορκίας, συμμετέχει και πάλι στο νέο εγχείρημα και στηρίζει το ταξίδι του ιστιοφόρου Estelle που ξεκίνησε από τη Σουηδία παραπλέοντας τις ακτές της Ευρώπης και ελλιμενιζόμενο σε βορειο-ευρωπαϊκά και μεσογειακά λιμάνια με προορισμό την Γάζα.  
Το Estelle αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Μεσόγειο επισκεπτόμενο λιμάνια στην Ισπανία, στην Γαλλία και στην Ιταλία, λαμβάνοντας πάντοτε νόμιμη άδεια κατάπλου και απόπλου. Τυγχάνοντας συνάμα λαϊκής υποδοχής με την συμμετοχή πολιτικών και δημοτικών αρχών. Οι μεγάλοι δήμοι μάλιστα του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία και της Νάπολης στην Ιταλία υιοθέτησαν την αποστολή του Estelle. Tο μήνυμα που μεταφέρει το ESTELLE είναι απλό: Οι Παλαιστίνοι είναι άνθρωποι και κανείς, για κανένα λόγο, δεν μπορεί να τους στερεί τα ανθρώπινα δικαιώματά τους! Σταματήστε τον αποκλεισμό! 

*Ο Δημήτρης Πλειώνης είναι μέλος  
του Συντονιστικού της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: