Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

“στη μνήμη των ιερών εκείνων ημερών”



Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα στέλνει περήφανο χαιρετισμό!

25 Νοέμβρη 1942 σημερα 74 χρόνια μετά τιμάμε και συνεχίζουμε τους αγώνες!!!

25 Νοέμβρη 1942 η ημερομηνία της κορυφαίας αντιστασιακής πράξης κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής , της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ ενάντια στις δυνάμεις του Φασισμού. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του αγωνιζόμενου λαού ενάντια στο Ναζισμό σε όλη την Ευρώπη. Τιμώντας τον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ τους αγώνες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ παραθέτουμε ένα τμήμα από το βιβλίο του Θανάση Χατζή (Θανάσης Χατζής - Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε, σελ 307-308) :


Την νύχτα της 25ης προς 26η του Νοέμβρη 1942 πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση και κατάληξε στην ανατίναξη της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου. Είναι εξακριβωμένο τώρα από τα δημοσιεύματα αγωνιστών που πήραν μέρος σε αυτή: ο ΕΛΑΣ είναι δυόμιση φορές περισσότερους αντάρτες από τον ΕΔΕΣ. Συγκεκριμένα πήραν μέρος 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ 60 του Ζέρβα και 12 άγγλοι σαμποτέρ. Η σύγκρουση με την Ιταλική φρουρά ήταν πολύ σκληρή και χρειάστηκε πείσμα και επιμονή για να εξουδετερωθεί η άμυνα και να δοθεί καιρός στους τεχνικούς να τοποθετήσουν τις εκρηκτικές ύλες και να ανατινάξουν την γέφυρα. Χωρίς την συμμετοχή των ανταρτών ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη που αποδεδειγμένα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καταστροφή της γερμανικής στρατιάς του στρατάρχη Ρόμελ και βοήθησε στην συμμαχική νίκη στην Αφρική.

Με την ανατίναξη των υψηλών βάθρων η γέφυρα έπεσε τις πρωινές ώρες της 25ης του Νοέμβρη. Κόπηκε για 6 εβδομάδες η μόνη σιδηροδρομική γραμμή από την Ευρώπη προς το λιμάνι του Πειραιά και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί ο ανεφοδιασμός με υλικά του εχθρού στην Βόρεια Αφρική στην κρίσιμη περίοδο που δινόταν η μάχη του Ελ Αλαμέιν. Ήταν λοιπόν μεγάλη βοήθεια στον συμμαχικό πόλεμο και βαρύ πλήγμα για τους κατακτητές.
Η Γερμανική Διοίκηση Νότιας Ελλάδας στις 27/11/1942 ανέφερε στην ανωτάτη διοίκηση της Βερμαχτ την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, Δυτικά του Λιανοκλαδιού και μετριάζοντας την σοβαρότητα της πληροφορούσε πως διακόπηκε η συγκοινωνία τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Τρείς μέρες αργότερα, με την υπ’ αριθ. 46693/42-1α της 30.12.1942 αναφορά, η ίδια διοίκηση , ενοχλημένη από τα αλλεπάλληλα σαμποτάζ στις συγκοινωνίες, με κορόνα το Γοργοπόταμο, ανέφερε πως οι αντάρτες δημιουργούν κατάσταση «άκρως επισφαλή» στις μεταφορές και τα μετόπισθεν των στρατευμάτων τους.
Δε θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε την υπέροχη, αλλά και πολύ σκληρή αυτή επιχείρηση, που κατέληξε στην μεγάλη επιτυχία. Έχουν γραφτεί πολλά και μάλιστα από αγωνιστές που πήραν μέρος σε αυτή. Διαφορές στις εκτιμήσεις υπάρχουν πολλές και σημαντικές. Διαφορές υπήρξαν και τότε. Ωστόσο ένα είναι το βέβαιο:
Την ημέρα της επιτυχίας κανένας δεν θέλησε να την διεκδικήσει για λογαριασμό της οργάνωσής του. Έφυγαν όλοι από τον τόπο της θριαμβευτικής νίκης τους, αγκαλιασμένοι και συναγωνιστικά δεχόταν τις τιμές που δικαιολογημένα τους απέδιδε ο λαός της Ρούμελης.
Οι αρχηγοί των άγγλων σαμποτέρ έλαμπαν από χαρά. Πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στα μετόπισθεν των Γερμανών, σε μια πολύ αποφασιστική φάση του πολέμου στην Βόρεια Αφρική. Στο Σχολειό της Μακρακώμης κατά την αγγλική μεθοδολογία , θέλησαν να εκφράσουν την ικανοποίηση τους: πρότειναν ένα σακουλάκι λίρες στο Ζέρβα, που το δέχτηκε με ευγνωμοσύνη και άλλο ένα μικρότερο στον Άρη , που χρειάστηκαν να δώσουν πολλές διαβεβαιώσεις πως δεν είναι πληρωμή στην κοινή συμμαχική υπόθεση, ούτε προκαταβολή για εξαγορά και υποταγή. Με επιφύλαξη και δυσπιστία, όχι αδικαιολόγητη, ο Άρης άκουε τον άγγλο συνταγματάρχη να λέει: «Αυτή είναι η πρώτη, αλλά όχι και η τελευταία κοινή μας επιχείρηση. Μόνο που χρειάζεται πιο στενή συνεργασία και στρατιωτική πειθαρχία σε ένα κέντρο, στο ΣΜΑ. Όλες οι διάμεσες καθοδηγήσεις και πολικές επεμβάσεις πρέπει να λείψουν». Και συμφώνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Νικηφόρο ο Ζέρβας επιδοκίμαζε, ο Άρης σώπαινε, κοίταζε με το ένα μάτι το Ζέρβα και έστριβε το τσιγάρο του.
Το σχέδιο όμως υποταγής όλων των ανταρτών στο ΣΜΑ και αποκλειστικά σ’ αυτό , χωρίς την ανάμειξη πολιτικών οργανώσεων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μόνο αν δεχόταν ο ΕΛΑΣ, και στην συγκεκριμένη περίπτωση , θα μπορούσε να αρχίσει από την Ρούμελη. Έτσι ο Έντυ δεν έχασε την ευκαιρία να προτείνει στο Άρη να προσχωρήσει σε όλο το τμήμα του κάτω από την διοίκηση του Ζέρβα.
Ο Άρης κάρφωσε τα μάτια πάνω του και χωρίς περιστροφές του απάντησε: «Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Με το Ζέρβα μπορούμε και πρέπει να συνεργαζόμαστε, μα για να ενωθούμε θα πρέπει να αποφασίσει η ΚΕ του ΕΑΜ. Όσο με εσάς τους Άγγλους θαμαστε πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε, μα ποτέ δεν θα υποταχτούμε».
Τον καιρό που ο λαός ανυπόκριτα φιλοξενούσε τους αντάρτες και οι Ελασίτες με τους Ζερβικούς εγκάρδια και αδελφικά μιλούσαν για τους κοινούς αγώνες που θα επακολουθούσαν , ζερβικοί αξιωματικοί μηχανορραφούσαν, υπονόμευαν την ενότητα των γραμμών του ΕΛΑΣ, προσπαθούσαν να αποσπάσουν στελέχη του και να οργανώσουν λιποταξίες.
Μιλήσαμε για την απροκάλυπτη πρόταση του Έντυ στον ίδιο τον Άρη να προσχωρήσει στα τμήματα του Ζέρβα. Και δεύτερη ξετσίπωτη και προκλητική πρόταση στο μόνιμο αξιωματικό Δ. Δημητρίου (Νικηφόρο) από το συνάδελφό του Σωτήρη Παπαχρήστου που υπηρετούσε στο ζερβικό τμήμα, απορρίφτηκε, παρόλο που για εκβιασμό χρησιμοποιήθηκε και το επιχείρημα πως οι Άγγλοι «δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ΕΛΑΣ». Ο Νικηφόρος στο βιβλίο του « Χρονικό του Γοργοποτάμου» στις σελ. 64-70, παραθέτει όλον τον διάλογο τους και την γνησιότητα του επικυρώνει με τον μεγάλο όρκο: «στη μνήμη των ιερών εκείνων ημερών».
Παρόμοιες προτάσεις έγιναν και σε πολλούς άλλους. Με όλη την πικρία που αισθάνονταν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ, από την εχθρική στάση των ζερβικών στελεχών και των άγγλων, αποχαιρέτησαν τους συμπολεμιστές τους με αξιοπρέπεια και συναγωνιστικά.

Και τότε έσκασε η μπόμπα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου μετάδωσε ανακοίνωση για την επιχείρηση του Γοργοποτάμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: