Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε η Αριστερή Ανατροπή τ.06 / Νοέμβρης '16


Η έκδοση του έκτου τεύχους της Αριστερής Ανατροπής, λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 43 χρόνια από την λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, πραγματοποιείται στο φόντο της συνεχιζόμενης επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, από την κυβέρνηση και τους "θεσμούς".

Με τις αυταπάτες που καλλιέργησε τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, περί φιλολαϊκής διαχείρισης της κρίσης χωρίς παράλληλη ρήξη με την Ε.Ε. και τις πολιτικές της, να έχουν πλέον καταρρεύσει σε όλα τα επίπεδα, η οικονομική πραγματικότητα, όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά αντίθετα η φτώχεια μεγαλώνει, η ανεργία καλπάζει και οι εργασιακές σχέσεις ρευστοποιούνται περαιτέρω σε βάρος των εργαζόμενων στρωμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσπαθεί να υλοποιήσει με θρησκευτική ευλάβεια τις επιταγές των μνημονίων, και το σύνολο των αναγκαίων για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεων, με κυριότερες αιχμές την κατάργηση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τις περικοπές των συντάξεων, την παράδοση κλάδων της οικονομίας στις ανάγκες του κεφαλαίου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, την "διαχείριση" των κόκκινων δανείων με χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών αλλά και τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, οι κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα των προσφύγων, σε πλήρη αντίθεση με το πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα με πρωτοφανή και μαζική συμμετοχή, και η προσπάθεια της να σπιλώσει το κίνημα αυτό μέσω της συνεχούς προπαγάνδας και της καταστολής, ανοίγουν τον δρόμο σε φασιστικά και ρατσιστικά στοιχεία και ενισχύουν την ακροδεξιά ρητορεία.

Στο διεθνές επίπεδο, η συνεχιζόμενη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, ειδικά στη Μέση Ανατολή αλλά όχι μόνο (Ουκρανία, μέτωπο του Ειρηνικού, Αφρική), με αποκλειστικά θύματα τον ίδιο τον λαό και την εργατική τάξη των κρατών που έχουν μεταβληθεί σε μία τεράστια σκακιέρα του ανταγωνισμού μεταξύ κυρίαρχων αστικών τάξεων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και άλλους τόσους πρόσφυγες.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα σε λίγες μέρες, έρχεται να λειτουργήσει ως πίεση προς την Ελλάδα για την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς - ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ενώ το χρονικό σημείο στο οποίο αυτή εκδηλώνεται (15 Νοέμβρη, ανήμερα της 1ης ημέρας των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου) αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, ξυπνώντας μνήμες του ρόλου των ΗΠΑ στην εγκαθίδρυση του χουντικού καθεστώτος.

Σε αυτά τα πλαίσια, τα ερωτήματα που ανοίγονται για την επαναστατική αριστερά είναι περισσότερα από ποτέ, και η απάντηση που οφείλει να δοθεί από τον λαό και τη νεολαία είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Με την παρούσα έκδοση, επιχειρούμε να συμβάλουμε στον διάλογο που αναπτύσσεται σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: