Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου - ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ


Λίγα λόγια για την κατάσταση στην εκπαίδευση:

Όσες κυβερνήσεις και αν αλλάξουν η κατάσταση στα σχολεία μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Η υποβάθμιση της Εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου εντείνεται μέσα από την υποχρηματοδότηση, τον κατακερματισμό της παρεχόμενης γνώσης, την καθηγητική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, το σχολείο εξεταστικό κέντρο και την υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς. Η έλλειψη υποδομών και η συμπτύξεις σχολικών κτιρίων μετατρέπουν τη σχολική αίθουσα σε ακροατήριο, οι εξοντωτικές «παραδόσεις» και τα 90λεπτα διδασκαλίας και τα αναχρονιστικά σχολικά βιβλία στοχεύουν στην πειθάρχηση και τον περιορισμό της δημιουργικότητας και της κριτικής ικανότητας του μαθητή, την υποταγή του μαθητή στην καθηγητική και συστημική αυθεντία. Η παπαγαλία αποτελεί το βασικό συστατικό της επιβίωσης και επιτυχίας του μαθητή απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αντιμετωπίζει την παιδική αμφισβήτηση και την κριτική ως παραβατική συμπεριφορά. Απέναντι στον ορυμαγδό της κρίσης τους, ο μονόδρομος της υποταγής των μαθητικών αμφισβητήσεων αποτελεί την κύρια λειτουργία του σχολείου. Άλλωστε, αποτελεί μονόδρομο προκειμένου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεχίζει πιστά το έργο των προκατόχων της, εφαρμόζοντας το σύνολο των πολιτικών της Ε.Ε., των μνημονίων και του ΟΟΣΑ για την παιδεία, διαμορφώνοντας ένα σχολείο πολλών ταχυτήτων, με κατάργηση όποιας έννοιας «δημόσιου» και «δωρεάν» φορτώνοντας τα βάρη στην εργατική και λαϊκή οικογένεια, με τα υπέρογκα έξοδα για τα φροντιστήρια των παιδιών να αποτελούν μόνιμο βάσανο για τους γονείς. Η πολιτική των περικοπών για την «εξοικονόμηση δαπανών» όπως την ονομάζουν δεν έχει αφήσει όρθιες στοιχειώδεις εκπαιδευτικές δομές του δημόσιου σχολείου όπως τα τμήματα ένταξης, το ολοήμερο σχολείο και την ενισχυτική διδασκαλία ενώ ολόκληρα διδακτικά αντικείμενα καταργούνται ή συρρικνώνονται, μειώνοντας τις ώρες διδασκαλίας και απολύοντας εκπαιδευτικούς, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο τις μειώσεις μισθών των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας. Διαμορφώνεται συνολικά ένα σχολείο αυταρχικό και καθόλου δημιουργικό, που θα λειτουργεί με ό,τι έχει διαθέσιμο σε επίπεδο προσωπικού και πόρων, με λογική κινητικότητας, που θα διαμορφώνει προγράμματα και περιεχόμενα με βάση τις κάθε φορά κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ.
Φυσικά εκεί που διαλύονται τα δημόσια αγαθά χτίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έτσι, ήδη προετοιμάζεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας επενδύσεων από ΜΚΟ μέσα στις εκπαιδευτικές δομές και της κάλυψης κομβικών λειτουργιών της εκπαίδευσης από χορηγίες και ιδιωτική χρηματοδότηση (πχ. εκπαίδευση προσφυγόπουλων, σίτιση).

Οι αλλαγές οι οποίες έρχονται να επιβληθούν άμεσα:

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει ριζικές αλλαγές, σαρώνοντας κάθε δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασιακή προοπτική των μαθητών με το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που ετοιμάζεται. Βασική κατεύθυνση του θα είναι η υλοποίηση των σχεδίων που έχουν χαραχτεί από τα αντίστοιχα επιτελεία της Ε.Ε. για να στείλουν περίπου το 70% των μαθητών στην Τεχνική Εκπαίδευση (δημόσια ή ιδιωτική) και μόνο ένα 30% των μαθητών να πηγαίνει στο νέο Λύκειο των «λίγων». Με την ενίσχυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και την επιβολή του θεσμού της μαθητείας στέλνουν τους μαθητευόμενους να γίνουν μαζικά απλήρωτοι υποχρεωτικά εργαζόμενοι για ένα χρόνο σε επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν ένα πτυχίο ειδίκευσης, χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα. Και πώς θα καταφέρουν να στείλουν την πλειοψηφία των μαθητών στην Τεχνική Εκπαίδευση;
Για το σκοπό αυτό προωθείται το μοντέλο ενός 4τάξιου Γυμνασίου και 2τάξιου Λυκείου για λίγους και εκλεκτούς, με σκληρούς εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς. Όσοι μαθητές φτάσουν στο 2ετές Γενικό Λύκειο θα βρεθούν  αντιμέτωποι με ένα σκληρό εξεταστικό σύστημα προκειμένου να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πρόκειται για ένα σύστημα που προσομοιάζει σε αυτό των ιδιωτικών σχολείων όπου η αξιολόγηση των μαθητών θα είναι ανελέητη και συνεχής, ενώ επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων της οποίας την εφαρμογή κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να ανατρέψουν οι αγώνες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι που θα περνούν στο Λύκειο θα είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων για να βελτιώσουν τον ατομικό τους φάκελο ενώ τελικά δε θα έχουν ενιαίο τίτλο σπουδών. Συγκεκριμένα, όσοι παρακολουθήσουν τα μαθήματα υψηλού επιπέδου και πετύχουν στις εξετάσεις θα παίρνουν «Εθνικό Απολυτήριο», ενώ όσοι παρακολουθήσουν χαμηλού επιπέδου θα αρκεστούν σε ένα απλό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης αμφιβόλου αξίας στην πραγματική ζωή.


Τα προσφυγόπουλα να πάνε στα σχολειά μαζί με όλα τα παιδιά
και οι φασίστες στις τρύπες τους

Την ίδια στιγμή που τα προβλήματα στην εκπαίδευση χτυπάνε κόκκινο οι φασίστες της Χρυσής Αυγής επιδιώκουν να παίξουν ξανά το δικό τους «πολιτικό παιχνίδι» του ρατσιστικού μίσους στις πλάτες των μαθητών Ελλήνων και προσφύγων και των γονιών τους. Αποθρασύνονται οι υπόδικοι χρυσαυγίτες και αναλαμβάνουν τη γνωστή τους δράση με τάγματα εφόδου αυτή τη φορά μέσα στα σχολειά μπροστά στα μάτια μαθητών, γονέων και δασκάλων. Με την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης επιτίθενται στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς  1ου Δημ.Σχολείου Νέου Ικονίου στο Πέραμα, που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα νεαρά προσφυγόπουλα. Με πρόσχημα δήθεν ζητήματα υγιεινής των προσφύγων επιδίωξαν με τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς γονέων και δασκάλων που βρίσκονταν στο σχολείο για να υπερασπιστούν τις αποφάσεις των συλλόγων τους και να οργανώσουν την υποδοχή των νέων μαθητών.
Άραγε τώρα έπιασε ο πόνος τους φασίστες της Χρυσής Αυγής για τη μόρφωση των μαθητών; Άχνα δεν έχουν βγάλει για την επέλαση των μνημονιακών πολιτικών στην παιδεία, τα κλεισίματα των σχολείων, τις απολύσεις εκπαιδευτικών, τους ταξικούς φραγμούς, τα κομμένα βιβλία, ακόμη και το λειψό πετρέλαιο για τη θέρμανση των σχολικών κτιρίων. Η ξαφνική «έγνοια» τους αυτή είναι επικίνδυνη. Φυσικά οι φασίστες υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και είναι το πιο πιστό σκυλί του. Επιδιώκουν με το εθνικιστικό και ρατσιστικό τους μίσος να διαιρέσουν τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία σε Έλληνες και ξένους, να μας στρέψουν στο να δούμε τον εχθρό στο διπλανό μας, στα προσφυγόπουλα και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε. Είναι τα τσιράκια των αφεντικών γι’ αυτό και θέλουν εμφύλιο των φτωχών. Όπως άλλωστε τονίζει και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος: «Όποιος νοιάζεται για τα παιδιά στο Πέραμα, νοιάζεται και για τα παιδιά όλου του κόσμου, δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, δεν τα θέλει στις σκηνές, στα χιόνια και το κρύο, δεν τα θέλει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα». Μια Πρώτη απάντηση  δόθηκε με την κινητοποίηση των σωματείων, το Σάββατο 21/1 , στο Πέραμα, αλλά και σε σχολεία στο Περιστέρι , στο Βόλο και σε άλλες περιοχές που μαθητές , γονείς , εργαζόμενοι και νεολαία υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Υποστηρίζουμε την πλήρη ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία μαζί με όλα τα παιδιά.
Παλεύουμε ενάντια στην γκετοποίηση των προσφύγων και τον εγκλεισμό των προσφυγόπουλων σε γκετοποιημένα σχολεία μέσα στους χώρους κράτησης όπου είναι στοιβαγμένα μαζί με τους γονείς τους. Στα σχολεία μας θέλουμε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία, όλοι έχουν δικαίωμα στην μόρφωση και την παιδεία. Ανεπιθύμητοι δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά η κυβέρνηση που με την πολιτική της διαλύει την παιδεία και το μέλλον της νεολαίας. Η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και οι πολιτικές τους είναι υπεύθυνες για το δυνάμωμα του φασισμού με την ένταση της ανεργίας, τη φτώχεια και τους πολέμους που στηρίζουν.  Καλούμε το λαό και τη νεολαία να μη δείξουν καμία ανοχή στους φασίστες – νεοναζί της Χρυσής Αυγής, καμία ανοχή στην εγκληματική ιδεολογία και δράση τους. Να μην επιτρέψουμε στις προκαταλήψεις, την ξενοφοβία και το ρατσισμό να μολύνουν τις συνειδήσεις των γονιών, των γειτόνων μας, των συναδέλφων, των διπλανών μας. Να απομονωθούν οι νεοναζί και να σταματήσουν οι δράσεις τους. Ποτέ και πουθενά ξανά φασισμός.

Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις των μαθητών απέναντι στο «σχολείο-κάτεργο» που τους ετοιμάζουν. Καλούμε όλο το Ζωγραφιώτικο λαό, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε κοινή συστράτευση για την ανατροπή των αντι-εκπαιδευτικών νομοσχεδίων, των πολιτικών που τσακίζουν τις ανάγκες και το μέλλον μας. Με προσανατολισμό για έναν αγώνα που δε θα εγκλωβιστεί σε μια ολιγοήμερη διαμαρτυρία, αλλά θα γίνει πολιτικά ανατρεπτικός μέσα από συντονιστικά των μαθητών που ενώνουν και θα γενικεύουν τα αιτήματα των μαθητών και θα τα φέρνουν σε σύνδεση το ευρύτερο εργατικό και λαϊκό κίνημα για την ανατροπή του σφαγείου κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: