Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Σκουριές 2015. Όταν οι μεγαλοεργολάβοι προκαλούν εμφύλιο





   Χθες, 5 Απριλίου 2015, το Κίνημα Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού πραγματοποίησε μία ακόμη πορεία στις Σκουριές. Μία διαδήλωση, η οποία είχε προσχεδιαστεί και ανακοινωθεί ένα μήνα πριν από τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

   Η χθεσινή πορεία ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στον Κάκκαβο ήταν γνωστό πως θα συναντούσε την αντι-πορεία των εργαζομένων, όπως συνέβη τις δύο προηγούμενες φορές, χωρίς ωστόσο να προκληθεί το παραμικρό επεισόδιο μεταξύ των δύο πλευρών. Το ρητό «μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη...» έμελε να είναι προφητικό, μια και η διαμαρτυρία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διασταυρωθούν οι διαδηλωτές με τους εργαζόμενους, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία. Μερίδα μελών του Κινήματος βρέθηκε χθες από νωρίς το πρωί στον κόμβο του Χοντρού Δέντρου, το οποίο το τελευταίο διάστημα είχε «αποκοπεί» από την Αστυνομία λόγω της παρουσίας απεργών εργαζομένων της Εταιρείας. Εκεί, λίγο αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι εργαζόμενοι, καθώς και μικρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Τα πράγματα δεν άργησαν να οξυνθούν και να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο, με την αστυνομία αρχικά να… δίνει το «πράσινο φως» στην πρόκληση επεισοδίων και εν συνεχεία να επεμβαίνει κάνοντας αλόγιστη χρήση βίας και χημικών προς τους ενάντιους στην Εξόρυξη.

   Οι ίδιοι οι κάτοικοι που εναντιώνονται στο επενδυτικό αυτό εγχείρημα, δήλωσαν πως βρέθηκαν στη μέση, δεχόμενοι χτυπήματα τόσο από τους μεταλλωρύχους όσο και από τους αστυνομικούς. Το αποτέλεσμα: τέσσερις τουλάχιστον τραυματίες, μεταξύ αυτών και γυναίκες, αλλά και αρκετά κατεστραμμένα αυτοκίνητα. Τη στιγμή των επεισοδίων του Χοντρού Δέντρου, μέλη των Επιτροπών Αγώνα, οι οποίοι νωρίτερα είχαν αποκοπεί από την αστυνομία μετά τα Πλανά, άρχισαν να κατευθύνονται προς τον Κόμβο ώστε να απεγκλωβίσουν τους συναγωνιστές τους. Πεντακόσια μέτρα πριν τη διασταύρωση, συνάντησαν μία ομάδα εργαζομένων και μία διμοιρία των ΜΑΤ. Η αστυνομική δύναμη γρήγορα αυξήθηκε και οι προκλήσεις των υπαλλήλων της Εταιρείας, οι οποίοι στα βίντεο φαίνονται χαρακτηριστικά να κρατούν πέτρες και να απειλούν, συνεχίστηκαν, ακόμα και αφού απομακρύνθηκαν ειρηνικά τα αυτοκίνητά τους που βρίσκονταν πλησίον των δεύτερων. Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά με την Αστυνομία αφορούσαν στο πως και πότε θα επέστρεφαν οι εγκλωβισμένοι του Χοντρού Δέντρου πίσω. Η αστυνομική παρουσία τη δεδομένη στιγμή ήταν κάτι παραπάνω από ελλιπής, καθώς στο σημείο βρίσκονταν μόλις δύο κλούβες των ΜΑΤ και περίπου 50-60 αστυνομικοί, η πλειοψηφία των οποίων «φυλούσε» τους διαδηλωτές με την πλάτη στους εργαζόμενους.




   Οι απειλές περί πετρών, έγιναν πραγματικότητα όταν λίγα λεπτά αργότερα άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι διαδηλωτές που είχαν αποκλειστεί μεταξύ εργαζομένων και Αστυνομίας. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε μέσα σε λίγα λεπτά και τα πρώτα δακρυγόνα έκαναν την εμφάνισή τους και στο δεύτερο κύμα της πορείας. Τα μέλη του Κινήματος, για μία ακόμα φορά βρέθηκαν απέναντι από την αστυνομία, η οποία όχι μόνο δεν τους προστάτεψε, αλλά έδωσε το δικαίωμα να προκληθούν επεισόδια, καθώς και στις τρεις τελευταίες πορείες κράτησε μία μετριοπαθέστατη στάση, στρέφοντας την προσοχή της σε όσους τίθενται ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού. 

   Για μία ακόμα φορά, το κάλεσμα σε απεργία-πορεία της Εταιρείας απέναντι στην προγραμματισμένη πορεία εκείνων που αντιτίθενται στην Εξόρυξη, παρά τις σχετικές συστάσεις των Επιτροπών Αγώνα, απέδειξε πως μπορεί να επιφέρει μόνο δυσάρεστες συνέπειες διχάζοντας ακόμα περισσότερο την τοπική κοινωνία. 

Ελπίδα Φαρδογιάννη, δημοσιογράφος


*Στο βίντεο που παραθέτουμε, φαίνεται ξεκάθαρα η συνεργασία ΜΑΤ και υπαλλήλων της elodorado.





Πηγή





Δεν υπάρχουν σχόλια: