Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου - Εκλογική Διακήρυξη

ΚΣΠ

Εκλογική Διακήρυξη: Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου για έναν άλλο δρόμο χωρίς μνημόνιο, χρέος, Καλλικράτη και ευρωμονοδρόμους

Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου
για έναν άλλο δρόμο χωρίς μνημόνιο, χρέος, Καλλικράτη και ευρωμονοδρόμους


Δημοτικές εκλογές στην εποχή των μνημονίων…

Μας έτυχε να ζήσουμε σε μία δύσκολη εποχή. Η κρίση του καπιταλισμού στην Ελλάδα και διεθνώς συνεχίζεται και το success story αποδεικνύεται παραμύθι σε μία Ελλάδα με 27% ανεργία, ύφεση, λιτότητα και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Η δικομματική συγκυβέρνηση εφαρμόζει τα μνημόνια ακολουθώντας ό,τι επιβάλλουν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν έχει στόχο την αποπληρωμή του χρέους, αλλά την αύξηση των κερδών και την εξυπηρέτηση ξένων και ντόπιων συμφερόντων. Νέο μνημόνιο και μέτρα έρχονται και ο αντιλαϊκός κατήφορος αυτής της πολιτικής δεν θα τελειώσει αν δεν τον ανατρέψουμε εμείς, η κοινωνική πλειοψηφία που χτυπιέται, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός.


Την ίδια στιγμή οι λαοί όλου του κόσμου αντιστέκονται, μαζί και ο δικός μας. Ξεσηκωθήκαμε απέναντι σε μνημόνια και την πολιτική της Τρόϊκας, της κυβέρνησης, της Ευρ.Ένωσης και του ΔΝΤ. Στις απεργίες, στις πορείες, στις καταλήψεις, στις πλατείες, στη Χαλυβουργία, στη ΒΙΟ.ΜΕ., στην ΕΡΤ, ενάντια στο τέρας του φασισμού-ναζισμού μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα από τους μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής. Οι δυνάστες μας όμως βρίσκονται ακόμα σε θέση ισχύος. Το δίλημμα για τον κόσμο του μόχθου και της δουλειάς, για τους νέους που ανησυχούν για το μέλλον τους είναι σαφές: ή ο αντίπαλος θα επιτύχει μία νίκη που θα ισοπεδώσει τις μεταπολεμικές εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις ή το λαϊκό κίνημα θα επιβάλλει έναν άλλο δρόμο για την κοινωνία με όρους διαρκούς αγώνα και ρήξης, το δρόμο της ριζικής ανατροπής της πολιτικής του κεφαλαίου.

Οι δήμοι στην εποχή του Καλλικράτη έχουν περισσότερες αρμοδιότητες…
… με λιγότερα λεφτά και παραχώρηση λειτουργιών σε ιδιώτες 

Τόσα άστρα κι εγώ να λιμοκτονώ..
Τάσος Λειβαδίτης


Όλο ακούμε ότι στις δημοτικές εκλογές δεν χωράει η «κεντρική πολιτική» παρά μόνο τα ζητήματα της γειτονιάς μας. Είναι όμως αλήθεια; Σήμερα η παραμικρή διεκδίκηση βρίσκει μπροστά της την Τρόϊκα. Όταν το δάνειο του δήμου για την υπόθεση της Βίλας έγινε κεντρικό πολιτικό θέμα και χρειάστηκε επέμβαση της Τρόϊκας και του κράτους δεν υπάρχουν «στενά» τοπικά ζητήματα. Στην εποχή του Καλλικράτη και του σφιχτού δημοσιονομικού πλαισίου δεν μπορεί να λειτουργήσει (πόσο μάλλον να διοικηθεί) ένας δήμος χωρίς ρήξη με την κεντρική εξουσία και την Τρόϊκα.


Το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη είναι το πραγματικό μνημόνιο για τους δήμους. Παραχωρεί μεν περισσότερες αρμοδιότητες στους δήμους, μειώνοντας όμως (60% ως τώρα και ακολουθεί νέα μείωση!) τους πόρους που παίρνουν οι δήμοι από το κράτος. Ταυτόχρονα, οι περιφέρειες, το κράτος και η Τρόϊκα μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ θα ελέγχουν αν με αυτά τα λιγότερα λεφτά οι δήμοι θα διατηρούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Με απλά λόγια, για να γίνει αυτό σημαίνει ότι έρχονται νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών των δήμων (υγεία, παιδεία, υποδομές) και ουσιαστική διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών τους, μείωση μισθών εργαζομένων, απολύσεις συμβασιούχων, αύξηση δημοτικών τελών, παραχώρηση σε ιδιώτες λειτουργιών του δήμου (καθαριότητα κλπ.) και φυσικά πληρωμή από εμάς για αυτές. Όσοι επίδοξοι δήμαρχοι τάζουν σήμερα «καλύτερη διαχείριση του δήμου για τον πολίτη» ενώ κρύβουν αυτή την πραγματικότητα είναι απλοί υποκριτές.

Με το νόμο «Καποδίστρια» και τώρα με τον «Καλλικράτη» οι δήμοι γίνονται ξεκάθαρα το τοπικό κράτος που πιέζεται ασφυκτικά για να εφαρμόζει τις επιλογές του κεντρικού κράτους. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται και έρχονται μαζί με τα Μνημόνια και την πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ που προκαλούν φτωχοποίηση, ανεργία, αύξηση φόρων για τους εργαζομένους, κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Την ίδια ώρα που εργολάβοι και «ημέτεροι» θα συνεχίσουν να μοιράζονται λεφτά των ΣΔΙΤ και του ΕΣΠΑ που δίνονται μέσω των δήμων για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Την ίδια ώρα που οι μεγαλοεργοδότες κερδίζουν από μειώσεις μισθών, φοροαπαλλαγές, φοροδιαφυγή και το ξεπούλημα μισοτιμής δημόσιων φιλέτων.


Εκλογές έρχονται, προσοχή στους πολιτικάντηδες!
Ένα κλουβί βγήκε σε αναζήτηση πουλιού
Φράντς Κάφκα


Οι περισσότεροι υποψήφιοι παρουσιάζονται υποκριτικά ως «ανεξάρτητοι», ενώ είναι στελέχη της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, για να μη χρεωθούν το κόστος των πολιτικών των κομμάτων τους. Ο Καλλίρης δεν ήταν υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ το 2010 που ενώ υποσχέθηκε να αποκαλύψει τα σκάνδαλα Καζάκου δεν έκανε τίποτα; Ο Πέττας δεν ήταν υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ το 2002 που υπερψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με τον Καζάκο για το υπέρογκο δάνειο και την αγοραπωλησία-σκάνδαλο της Βίλας; Ο Αγγελόπουλος δεν είναι κομματικός εγκάθετος της ΝΔ και του Καζάκου ενώ δεν είχε καμία παρουσία έως τώρα στη γειτονιά μας; Η Καφατσάκη δεν ήταν υποψήφια των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ το 2006 και συνεργάστηκε με μέρος του ΠΑΣΟΚ και το 2010;


Όλοι αυτοί μιλάνε με ωραία αλλά κούφια λόγια και δεν υπόσχονται τίποτα άμεσο ακριβώς επειδή δεν μπορούν στην εποχή του μνημονίου να το υλοποιήσουν. Το υπέρογκο χρέος του δήμου θα περικόψει δραματικά τον προϋπολογισμό του. Ήδη το 2014 θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη 40 ευρώ για ταφή απορριμάτων. Οι δήθεν «ανεξάρτητοι», πολυδιασπασμένοι τοπικά, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα προσφέρουν τίποτα στους Ζωγραφιώτες/ισσες πέρα από νέα δημοτικά τέλη, περισσότερο μπετόν, κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, απόλυση εργαζομένων. Κι αυτό γιατί το πραγματικό πρόγραμμά τους δεν είναι τίποτα άλλο από τις μνημονιακές επιταγές και την πιστή εφαρμογή του Καλλικράτη. Και φυσικά και η τήρηση των δεσμεύσεων για το υπέρογκο δάνειο που υπερχρέωσε το δήμο και έγινε για την υπερκοστολογημένη αγορά του 50% της Βίλας από την οικογένεια Ζωγράφου. Είναι καιρός ο λαός του Ζωγράφου να πει δυνατά «Να φύγουν!» όλοι αυτοί που μας έφεραν έως εδώ υπηρετώντας με συνέπεια τις καταστροφικές πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Το δρόμο το δικό τους τον βαδίσαμε, ας βαδίσουμε το δρόμο της ανατροπής!


Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού
και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;
Μπρεχτ


Η κατάσταση στο δήμο δεν θα αλλάξει αν δεν αποφασίσουμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας με συλλογικό αγώνα και αλληλεγγύη των εργαζομένων και του λαού. Κανένας δεν θα μας χαρίσει τίποτα επειδή υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται γύρω από τη διαχείριση δημοτικών κονδυλίων, τη μοιρασιά των ΕΣΠΑ και το φαγοπότι των ΣΔΙΤ στα δημοτικά τεχνικά έργα. Τέτοια νικηφόρα παραδείγματα έχουμε ζήσει παλιότερα στη γειτονιά με τα κινήματα ενάντια στην τσιμεντοποίηση των πλατειών για να γίνουν υπόγεια πάρκινγκ και ενάντια στο να γίνει εμπορικό κέντρο η Βίλα Ζωγράφου.


Την αλλαγή προς όφελος των εργαζομένων και των κατοίκων του Ζωγράφου την παλεύουμε στη γειτονιά μας, αλλά ξέρουμε ότι για να έρθει πρέπει να την διεκδικήσουμε ταυτόχρονα σε όλη την κοινωνία. Για αυτό, παλεύουμε συνολικά για ένα καλύτερο μέλλον ενάντια στα μνημόνια και την τρόϊκα, ενάντια στην πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο μόνος δρόμος για την ανατροπή όλων αυτών είναι ο αυτοοργανωμένος λαός. Η μόνη εγγύηση για να φτιάξουμε μία καλύτερη κοινωνία είναι η δυνατότητα του εργαζόμενου κόσμου και της νεολαίας να αποφασίζουμε συλλογικά οι ίδιοι για τη ζωή μας.

Για ένα άλλο δήμο, σε μία άλλη κοινωνία…
…χωρίς χρέος, μνημόνια και ευρωμονοδρόμους 


Ζούμε σε μια εποχή που ο λαός και μαζί του η αριστερά πρέπει τολμηρά να ξανασηκώσουν το γάντι της κοινωνικής αντίστασης και ανατροπής. Να στοχαστούν με ποιους τρόπους θα ξαναστηθεί η κοινωνία στα πόδια της συλλογικά και αλληλέγγυα. Να χτίσουν γειτονιές και πόλεις χωρίς ανέργους, άστεγους και πεινασμένους. Να ξανακάνουν αυτονόητο το να μην είναι κανείς χωρίς σπίτι, δουλειά, αξιοπρεπή μισθό, ασφάλιση. Να ξανακερδίσουν συλλογικά τον πολιτισμό, την παιδεία, την τέχνη. Να φτιάξουν τελικά μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς την κυριαρχία των νόμων της αγοράς. Μία άλλη κοινωνία με αυτοοργάνωση και συλλογική διαχείριση. Να κάνουν το δήμο κέντρο αγώνα με το λαό να κάνει κουμάντο για τις ανάγκες του κόντρα σε κάθε επίδοξο δεξιό και «αριστερό» διαχειριστή της μνημονιακής εξαθλίωσης και της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Για αυτό καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και νεολαίο να επιβάλλουμε με τους αγώνες μας ένα άμεσο πρόγραμμα λαϊκών διεκδικήσεων:

- κατάργηση του Καλλικράτη, των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων
- ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ και του ευρωμονόδρομου της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλουν
- απειθαρχία και πάλη για ανατροπή των οδηγιών, κανονισμών και αποφάσεων της ΕΕ που συγκρούονται με τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες στο δήμο και στην κοινωνία
- παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους δήμων και κεντρικού κράτους
- εθνικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό-λαϊκό έλεγχο
- ριζική αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων
- υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, πάλη ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ίδια κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα σε έλληνες και ξένους εργαζόμενους, υπεράσπιση των δικαιωμάτων εθνικών, θρησκευτικών και σεξουαλικών μειονοτήτων

Καλούμε κάθε Ζωγραφιώτη & Ζωγραφιώτισσα να αγωνιστούμε για:
- να μην υπάρχει κανένας κάτοικος χωρίς δουλειά, σπίτι, ρεύμα, νερό, δωρεάν και ποιοτική υγεία και παιδεία
- υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου και του κράτους
- μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό. Κατάργηση του ΕΣΠΑ και των «προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας». Μονιμοποίηση των εργαζομένων του δήμου.
- υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου και των δημόσιων μεταφορών
- να περάσει στα χέρια του λαού του Ζωγράφου η χρήση των εγκαταστάσεων του δήμου που τώρα αξιοποιούνται από ιδιώτες, να καταργηθεί η ΜΑΞΙΑΔΗΖ με ενσωμάτωση των εργαζομένων σε αυτή στο δήμο

Απαιτούμε άμεσα:
- την αποτροπή της ανάθεσης κοινωνικών λειτουργιών των δήμων σε ΜΚΟ και ιδιώτες και της υλοποίησης έργων με ΣΔΙΤ
- επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών που έκλεισαν τα μνημόνια κι η προηγούμενη δημοτική αρχή. Επαναπρόσληψη του προσωπικού τους.
- τη μη αποδοχή της δωρεάς της οικογένειας Ζωγράφου για το 50% του Κτήματος που θα συνεπάγεται ταυτόχρονη αναγνώριση των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου Ζωγράφου για την εξαγορά του υπόλοιπου 50% έναντι 19,5 εκ. όπως ζητά η Επιτροπή Αγώνα για να γίνει το κτήμα του Ζωγράφου κτήμα του λαού.
- την επαναφορά του πάγιου αιτήματος για απαλλοτρίωση του κτήματος της Βίλας στη βάση του χαρακτηρισμού του ως πάρκο υψηλού πρασίνου. Απόδοση ευθυνών (πολιτικών, ποινικών) σε όσους μπλέχθηκαν στην υπόθεση του δανείου


Δεν είμαστε ο οδηγητής αλλά ένας απ’ τους πολλούς δρόμους
που οδηγούν στο ΑΥΡΙΟ...

Συχνά ο οργισμένος κόσμος λέει «όλοι ίδιοι είστε» για όσους ασχολούνται με τα κοινά. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Μας κάνει διαφορετικούς μία άλλη συλλογική ηθική και εντιμότητα, το ότι πολιτευόμαστε βάσει αρχών χωρίς υπόγειες διαβουλεύσεις και συναλλαγές. Το Κίνημα στην Πόλη είναι μια ενωτική δημοτική κίνηση της αριστεράς που αγωνίζεται σε ανατρεπτική κατεύθυνση. Ιδρύθηκε από ανθρώπους που προέρχονται από διάφορα ρεύματα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς το 2006. Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές τότε και εξέλεξε με ποσοστό 6,4% δημοτικό σύμβουλο τον καθηγητή Κώστα Κωστόπουλο. Στις εκλογές του 2010 εξέλεξε με 5% δημοτικό σύμβουλο την τραπεζικό υπάλληλο Ράνια Νενεδάκη.
Αναπτύξαμε έναν αριστερό ριζοσπαστικό λόγο, συμμετείχαμε ενεργά σε επιτροπές κατοίκων, συνεταιρισμούς, δίκτυα αλληλεγγύης και τα κινήματα της περιοχής μετατρέποντας του Ζωγράφου σε μία από τις πιο αγωνιστικές γειτονιές. Αγωνιστήκαμε νικηφόρα ενάντια στην οικοδόμηση γκαράζ που θα κατέστρεφαν τις πλατείες του δήμου μας και για να σωθεί ο πράσινος πνεύμονας της πόλης μας, η Βίλα. Παλέψαμε ενάντια σε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις στο δήμο και συνολικά, ενάντια στα χαράτσια και τις αυξήσεις των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αγωνιζόμαστε για να μην κατασχεθεί το σπίτι, ο μισθός ή οι καταθέσεις του απλού Ζωγραφιώτη/ισσας για χρέη σε τράπεζες και εφορίες. Παλεύουμε ενάντια στο φασισμό και μέλη μας συμμετέχουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες τοπικά και όχι μόνο (Αντιφασιστικό Μέτωπο Ζωγράφου, ΚΕΕΡΦΑ, ΚΕΔΔΕ). Το Κίνημα στην Πόλη με την παρέμβαση εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου ήταν η πολιτική δύναμη που ανέτρεψε κινηματικά την πολιτική του Καζάκου. Αναπτύξαμε μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση μέσω εκδηλώσεων και φεστιβάλ, μέσω της κατάληψης του ΙNFO. Συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία συνειδήσεων αγωνιζόμενων ανθρώπων. Οραματιζόμαστε μια άλλη πόλη με περισσότερο πράσινο και λιγότερο αυτοκίνητο, με περισσότερες συγκοινωνίες και πλατείες και λιγότερο μπετόν. Μια πόλη γεμάτη αλληλεγγύη και αυτόνομη συλλογική δράση των κατοίκων.


Καλούμε όλους τους Ζωγραφιώτες και τις Ζωγραφιώτισσες που βρεθήκαμε μαζί σε αυτούς τους αγώνες για να κάνουμε καλύτερη την πόλη μας, που βαδίσαμε μαζί στις απεργίες, που παλέψαμε δίπλα δίπλα κόντρα στο φασισμό να συμπορευτούμε και στις επόμενες μάχες και να στηρίξουν ενεργά τη ριζοσπαστική φωνή της γειτονιάς μας, το Κίνημα στην Πόλη.


Με το μυαλό στις ανάγκες μας και την καρδιά στα όνειρά μας στις 18 Μάη ψηφίζουμε το Κίνημα στην Πόλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: