Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Υπόθεση Φώφης Μπουλούτα: Αντώνης Σαμαράς, συνώνυμο της εκδικητικότητας


 «Είναι η πρώτη φορά που πολιτικός στρέφεται εναντίον συνδικαλιστικού οργάνου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), Μιχάλης Κουρουτός, σχολιάζοντας την κατάθεση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμηση από τον Αντώνη Σαμαρά σε βάρος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας αλλά και δημοσιογράφων, λίγες μέρες μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για ανάκληση της απόλυσης της εκπαιδευτικού Φώφης Μπουλούτα από το Κολλέγιο Αθηνών μετά τη μονογραφή του γραπτού του γιου τού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο έπιασε να αντιγράφει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.


Τον Ιούνιο του 2012, η εκπαιδευτικός στο Κολλέγιο Αθηνών Φώφη Μπουλούτα μονόγραψε την κόλλα του γιου του τότε πρωθυπουργού, έπειτα από σωρεία παρατηρήσεων, καθώς ο 15χρονος μαθητής επιχείρησε επανειλημμένα να αντιγράψει σε διαγώνισμα.
Εναν μήνα μετά, η Διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας της με την πρόφαση της ανεπάρκειας.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κατόπιν σειράς συναντήσεων με τον τότε υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ζήτησε την παρέμβασή τους πριν από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), προκειμένου να μην προχωρήσει η απόλυση.

Η πρώτη άρνηση
Τον Οκτώβριο του 2012, το ΚΥΣΔΕ αρνήθηκε να εξετάσει την καταχρηστικότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, αποδεχόμενο το σχετικό αίτημα του Κολλεγίου, που επικαλούνταν τη μνημονιακή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6/2012), η οποία έθετε όρους απελευθέρωσης των απολύσεων, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία αναιτιώδη.

Η ΟΙΕΛΕ ένα χρόνο μετά -και αφού η εκπαιδευτικός είχε μείνει μετέωρη και απλήρωτη όλο αυτό το διάστημα- έστειλε αρχικά εξώδικο στο ΚΥΣΔΕ ζητώντας από το συμβούλιο να συνεδριάσει, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα και, στη συνέχεια, προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι το ΚΥΣΔΕ, όπως προβλεπόταν από την τότε ισχύουσα νομοθεσία, είχε την αρμοδιότητα να εξετάσει την καταχρηστικότητα της απόλυσης της εκπαιδευτικού.

Η ίδια η εκπαιδευτικός και η ΟΙΕΛΕ πρότειναν η δίκη να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ούτως ώστε να προστατευτεί ο ανήλικος μαθητής, προσέκρουσαν όμως στην άρνηση του Κολλεγίου, γεγονός το οποίο οδήγησε στις πρώτες διαρροές στοιχείων και λεπτομερειών της υπόθεσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για το Κολλέγιο, ενώ καλούσε το ΚΥΣΔΕ να επιληφθεί άμεσα του θέματος. Τα τρία από τα διορισμένα μέλη του απέβαλαν τους αιρετούς εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ, παραβιάζοντας τη νομιμότητα του οργάνου, και απέρριψαν την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, που ζητούσε να εξεταστεί η καταχρηστικότητα της απόλυσης, ενώ με τη δικαιολογία της έλλειψης στοιχείων δεν έλαβε καμία απόφαση, ούτε θετική ούτε αρνητική, γεγονός το οποίο χαρακτηρίστηκε «θεσμική εκτροπή» από τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ.

Η Φώφη Μπουλούτα προσέφυγε για δεύτερη φορά στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποδείξει την καταχρηστικότητα της απόλυσής της.

Το δικαστήριο τότε, βασιζόμενο στην τελευταία μη απόφαση του ΚΥΣΔΕ, έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται η καταχρηστικότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Ενα άρθρο με ανακρίβειες
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα τον περασμένο Αύγουστο και αφορμή στάθηκε άρθρο στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο αναφερόταν ότι η Φώφη Μπουλούτα απολύθηκε ορθώς από το Κολλέγιο Αθηνών και ότι όσα διαδίδονταν περί εκδικητικής απόλυσής της ήταν «αθλιότητες».

Η ΟΙΕΛΕ με στοιχεία που παρουσίασε χθες αποδεικνύει το αναληθές των παραπάνω αιτιάσεων:


 Επιστολή υπογεγραμμένη από τον διευθυντή του Γυμνασίου του Κολλεγίου  Αθηνών, λίγους μήνες πριν από την απόλυση της Φώφης Μπουλούτα, όπου γίνεται λόγος για την επιστημονική και διδακτική της επάρκεια αλλά και για την πολυεπίπεδη προσφορά της στα 21 χρόνια που δίδαξε στο σχολείο.



 Εγγραφη διαβεβαίωση της αρμόδιας σχολικής συμβούλου φυσικών επιστημών  της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, Τασούλας Γεωργιάδου, σύμφωνα με την οποία «ουδέποτε έγινε παράπονο από το σχολείο ή από μεμονωμένους γονείς»


Η επίσημη άποψη της αρμόδιας της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Ιωάννας  Χρήστου, που έκανε τις εισηγήσεις στο ΚΥΣΔΕ και μιλά για «εκπαιδευτικό αυξημένων προσόντων και με πολυετή προϋπηρεσία στην εκπαίδευση».

Στο επίμαχο δημοσίευμα απάντησε τότε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, με δημόσια τοποθέτησή του, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης και διέταξε ειδική έρευνα για τους λόγους απόλυσης της εκπαιδευτικού. Ακολούθησε εξώδικο του Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο ο Μιχ. Κουρουτός απάντησε με τη σειρά του με νέο εξώδικο και καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά Σαμαρά, στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, προχώρησε σε αγωγή κατά του πρώην πρωθυπουργού για συκοφαντική δυσφήμιση, η οποία ακόμη δεν έχει εκδικαστεί.

Δύο μήνες μετά, στις 20 Νοεμβρίου 2018, ο Αντώνης Σαμαράς καταθέτει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Δ.Σ. της ομοσπονδίας αλλά και δημοσιογράφων και αξιώνει το ποσόν των 100.000 ευρώ.

Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο και μάλιστα με αριθμό πινακίου 1. Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν το γεγονός της μη εξέτασης της αγωγής του προέδρου της ΟΙΕΛΕ έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες, αλλά τον άμεσο ορισμό δικασίμου για την αγωγή Σαμαρά και μάλιστα μέσω της διαδικασίας περιουσιακών διαφορών, «εξαιρετικά περίεργο».

«Δεν θα μας φιμώσει»
«Κάποιοι ενδεχομένως να υπολόγισαν ότι η ομοσπονδία μας κι εγώ προσωπικά θα φοβηθούμε τις απειλές. Μπορεί να είμαστε μια μικρή ομοσπονδία χωρίς εξαρτήσεις και κομματικές συγγένειες, όμως έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Κι έχουμε μια ιερή αποστολή. Οχι μόνο να διαφυλάξουμε τη μνήμη της Φώφης Μπουλούτα, που κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους επέλεξαν να λασπώσουν, αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάξουμε το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης, που κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν σε εμπόρευμα. Να προστατέψουμε το κύρος των συναδέλφων μας, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που κάποιοι τους θέλουν σκυμμένους και αναξιοπρεπείς, ώστε να μην αξιολογούν την επίδοση, την προσωπικότητα, την προσπάθεια του μαθητή, αλλά να υποτάσσονται στο όνομα και στην κοινωνική ισχύ των γονέων του. Να προστατέψουμε, πάνω απ’ όλα, το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία. Ενας πρώην πρωθυπουργός, ένα πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής, επέλεξε για πρώτη φορά μετά τη χούντα να στείλει όχι εμένα, αλλά ένα ολόκληρο συνδικάτο, έναν ολόκληρο κλάδο στη Δικαιοσύνη. Καλοδεχούμενη η δίωξή μας και αποτελεί τίτλο τιμής. Αν όμως πιστεύει ότι θα μας φιμώσει, γελάστηκε. Θα φτάσουμε την υπόθεση αυτή μέχρι τέλους» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανάκληση της απόλυσης της Φώφης Μπουλούτα, μία μετά θάνατον δικαίωση, καθώς η αγωνίστρια εκπαιδευτικός έφυγε νωρίς από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2017.
Ο «συνήγορος» του Σαμαρά και η αυστηρή απάντηση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ
«Συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της βεβήλωσης της μνήμης μιας νεκρής που ακολουθούν από τον Αύγουστο ο εργοδότης του και οι στενοί του συνεργάτες...»

Η είδηση της εκδίκασης της αγωγής του πρώην πρωθυπουργού σε ένα συνδικαλιστικό όργανο αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης και σχολιάστηκε αρνητικά από τους χρήστες του Διαδικτύου.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αντ. Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, μιλώντας στην εκπομπή «Αλλη διάσταση» της ΕΡΤ1, υπενθύμισε ότι το δικαστήριο δικαίωσε το 2015 τον πρώην πρωθυπουργό καθώς «αποφάσισε ότι ήταν ανυπόστατη η καταγγελία της καθηγήτριας» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ ότι επανέφερε το καλοκαίρι του 2018 την υπόθεση «σπίλωσης και συκοφάντησης του Αντώνη Σαμαρά».

Μέσω της ίδιας εκπομπής απάντησε ο Τάσος Σπυρόπουλος, σύζυγος της αδερφής της Φώφης Μπουλούτα, ο οποίος τόνισε ότι η απόλυση της εκπαιδευτικού ήταν αναιτιολόγητη και ότι το δικαστήριο έλαβε την απόφασή του στηριζόμενο στην απόφαση του ΚΥΣΔΕ, το οποίο, όπως τόνισε, «ήταν με αλλοιωμένη σύνθεση, αποτελούνταν μόνο από διορισμένους, οι οποίοι αρνήθηκαν να εξετάσουν το αίτημα της καταχρηστικότητας».

Σε αυστηρό ύφος ήταν και η ανακοίνωση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ: «Με ειλικρινή αισθήματα αγανάκτησης παρακολούθησα τον εκπρόσωπο Τύπου του Αντώνη Σαμαρά, κ. Ν. Τσιούτσια, σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης να συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο της βεβήλωσης της μνήμης μιας νεκρής που ακολουθούν από τον Αύγουστο ο εργοδότης του και οι στενοί του συνεργάτες. Είχα την ελπίδα ότι η κοινωνική κατακραυγή που ξέσπασε μετά το δημοσίευμα του thePresident και οι ανοίκειες και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον ενός ανθρώπου που πλέον δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του θα κόπαζαν. Δυστυχώς έπεσα έξω. Τελικά φαίνεται ότι για αυτούς η υπόθεση της Φώφης δεν ήταν μια απλή υπόθεση εκδικητικότητας απέναντι σε έναν άνθρωπο που «τόλμησε», ασκώντας το καθήκον του, να θίξει τον εγωισμό και την αλαζονεία ενός πολιτικού. Είχε ευρύτερο περιεχόμενο. Επρεπε πάση θυσία οι επόμενες περιπτώσεις αμφισβήτησης να λάβουν ένα καταλυτικό μάθημα φρονηματισμού. Οτι δεν θα τολμήσει ποτέ κανένας εκπαιδευτικός, ειδικά σε ιδιωτικό σχολείο, να σταθεί με αξιοπρέπεια στην τάξη του, να κρίνει τους μαθητές με βάση την επίδοση ή τη συμπεριφορά τους, αγνοώντας το οικογενειακό όνομα, την κοινωνική ισχύ ή την οικονομική του επιφάνεια».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών αναφέρεται στα σοβαρά ζητήματα υγείας που αντιμετώπιζε η εκπαιδευτικός και τα οποία ήταν σε γνώση του Κολλεγίου - όπως άλλωστε προκύπτει κι από την επιστολή που έστειλε στη Φώφη Μπουλούτα ο ίδιος ο διευθυντής του Γυμνασίου.

«Οφείλω να προσθέσω ότι η Φώφη κι εγώ ζητήσαμε το 2016 από τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Φίλη να γίνει αποδεκτή η απόλυση, όπως και έγινε. Η Φώφη ήταν ηθικά και οικονομικά εξαθλιωμένη, όντας άνεργη και σε ομηρία επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, χωρίς να μπορεί να δουλέψει πουθενά. Εξουθενωμένη και βαριά άρρωστη και χωρίς χρήματα ή κουράγιο να συνεχίσει τη δικαστική μάχη, αναγκάστηκε να προβεί σ’ αυτή την ενέργεια για να συνεχίσει να εργάζεται ως αναπληρώτρια και να μπορέσει να επιβιώσει. Ομως ήδη το χτύπημα που είχε λάβει ήταν εξαιρετικά ισχυρό και απέβη τελικά μοιραίο».

Το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ καλεί αύριο, Πέμπτη, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια, στις 9 η ώρα το πρωί.


Συντάκτρια: Διαλεκτή Αγγελή

Δεν υπάρχουν σχόλια: