Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

"Βγαίνουμε μπροστά!". Κάλεσμα για την κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας την Παρασκευή 1/2


Με σύνθημα «δεν μένουμε αμέτοχοι, βγαίνουμε μπροστά, η Αριστερή Συσπείρωση απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών, την Παρασκευή 1/2, στο υπουργείο παιδείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αριστερής Συσπείρωσης:


ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ...Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, έκανε ξεκάθαρο ότι ήθελε ριζικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης. Αυτό έγινε ξεκάθαρο με τον νόμο Γαβρόγλου που πέρασε το προηγούμενο καλοκαίρι, με το νέο λύκειο, με το νομοσχέδιο συγχωνεύσεων των ΤΕΙ, αλλά και με τις αλλαγές που γίνονται στους εκπαιδευτικούς. Βλέπουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά αντιθέτως έχει περάσει σε μια ολομέτωπη επίθεση σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης, με σκοπό να τις συνδέσει με την αγορά εργασίας.
Τι όντως φέρνουν αυτές οι αλλαγές;
Από την ψήφιση του Νέου λυκείου, που πλησιάζει απειλητικά, καταλαβαίνουμε πως ένας είναι ο σκοπός τους: μας θέλουν από μικρούς εντατικοποιημένους, πειθαρχημένους και εξειδικευμένους, στα μέτρα της αγοράς εργασίας. Αυτό το επιτυγχάνουν αυξάνοντας τις «αγγαρείες» μας όπως οι εργασίες και τα project, αλλά και θεσπίζοντας ΔΙΠΛΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (!). Μέχρι και τα θέματα των απολυτηρίων εξετάσεων θα βγαίνουν από τράπεζα θεμάτων σε κάθε Περιφέρεια και όχι μέσα στο σχολείο που πηγαίνουμε. Προσπαθούν έτσι να μας «εγκλωβίσουν» πάνω από ένα βιβλίο αδιαφορώντας  για τον ελεύθερό μας χρόνο, τα χόμπι μας ή ακόμα και την ενασχόληση με τα κοινά προβλήματα τις γενιάς μας. Ταυτόχρονα, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την Β’ Λυκείου μόνο προς το συμφέρον μας δεν είναι, διότι μας πιέζει να πάρουμε μία απόφαση ζωής από πάρα πολύ νωρίς, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, περιορίζουν φουλ τις επιλογές μας, αφού θα μπορούμε να δώσουμε είτε μόνο για σχολές υψηλής ζήτησης (πανελλήνιες) είτε μόνο για χαμηλής (απολυτήριες), και για μόνο ένα επιστημονικό πεδίο.
Ωστόσο, και η κατάσταση που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι η καλύτερη. Τα νομοσχέδια των συγχωνεύσεων αποσκοπούν στην δημιουργία μιας δεξαμενής αποφοίτων με πτυχία χωρίς καμία αξία, κάτι που θα τους κάνει υποχείρια του εργοδότη. Έτσι, όταν αύριο θα περάσουμε καλή ώρα στο πανεπιστήμιο, δεν θα αρκεί το πτυχίο μας για να βρούμε δουλειά, αλλά θα μας ρίχνουν σε ένα ατελείωτο κυνήγι πιστοποιήσεων (μεταπτυχιακά, σεμινάρια κτλ.), χωρίς ποτέ να έχουμε σταθερά δικαιώματα για να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας μόνιμα και με αξιοπρέπεια. Και ο φόβος της απόλυσης θα πλανάται συνέχεια πάνω απ’ το κεφάλι μας.
Πάνω ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση έρχονται αλλαγές που αφορούν τους διορισμούς των εκπαιδευτικών μας. Το λεγόμενο προσοντολόγιο περιγράφει πως ακόμα και μετά την απόκτηση του πτυχίου θα πρέπει ο απόφοιτος να μπαίνει σε αυτήν την ατελείωτη διαδικασία πιστοποιήσεων με ελπίδα να βρει κάποια θέση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί, φροντίζοντας ταυτόχρονα να πατήσει επί πτωμάτων για να πετύχει. Κι όλα αυτά για να συνεχίσει το Υπουργείο να μην προσλαμβάνει τους πιο πολλούς ή να μπορεί πια να τους απολύσει όποτε θέλει. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα πως οι μόνιμοι διορισμοί που έχουν ανάγκη τα σχολεία μας και υποσχότανε ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν υφίστανται, αλλά ίσα-ίσα η απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις καθηγητών ή τον ερχομό τους από την άλλη άκρη της Ελλάδας παγιώνεται με το νέο σύστημα.
Απέναντι σε όλα αυτά που μας περιγράφουν κυβέρνηση και Υπουργείο έχουμε δει απ’ την αρχή της χρονιάς μια σειρά κινητοποιήσεων, οι οποίες δείχνουν έντονα την αμφισβήτηση λαού και νεολαίας απέναντι σε αυτές τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Απ’ τις δυναμικές κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, το πανεκπαιδευτικό κίνημα έκανε αισθητή την παρουσία του. Ως μαθητές και αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας οφείλουμε με την σειρά μας να στηρίξουμε τον αγώνα που έχει ήδη ξεκινήσει!
Δεν είναι η ώρα απλά να καθόμαστε πάνω απ’ τα βιβλία, αλλά αντιθέτως πρέπει να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο και να μην μείνουμε θεατές στη διάλυση της προοπτικής μας. Απέναντι στην παράνοια των καταλήψεων για το Μακεδονικό, που έχουν ως σκοπό να αποπροσανατολίσουν τους μαθητές από τα πραγματικά προβλήματα, λέγοντάς μας πως ο εχθρός δεν είναι στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στο όνομα του γειτονικού λαού,  θα πρέπει μαθητές-φοιτητές-εκπαιδευτικοί να κάνουμε ξεκάθαρο πως όποιος παίζει με το μέλλον μας θα μας βρίσκει απέναντί του.
-ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/2
-ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ





Δεν υπάρχουν σχόλια: