Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Χιλιάδες άνθρωποι στη Γερμανία τίμησαν τους θρυλικούς κομμουνιστές Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ που δολοφονήθηκαν πριν από 100 χρόνια (Φωτο-Βίντεο)


Δεκάδες χιλιάδες κόσμου από διάφορες περιοχές της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης πραγματοποίησαν την Κυριακή, 13 του Γενάρη, πορεία για να τιμήσουν τους θρυλικούς κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ που σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια (15/01/1919), δολοφονήθηκαν άγρια από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς με την συνεργία της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Έμπερτ. Όλη αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη των δύο ηγετών.

Παρά τον κρύο και βροχερό καιρό, νωρίς το πρωί της Κυριακής, 15000 άτομα (20,000 σύμφωνα με την βρετανική Guardian) πραγματοποίησαν πορεία προς το κεντρικό νεκροταφείο Friedrichsfelde, όπου οι δύο κομμουνιστές θάφτηκαν. Οι συμμετέχοντες στην πορεία κατέθεσαν στεφάνια ή κόκκινα γαρίφαλα πάνω στους τάφους των Λίμπκνεχτ – Λούξεμπουργκ. Στο κεντρικό πανό της λεγόμενης “LL Demo” (Διαδήλωση Λίμπκνεχτ – Λούξεμπουργκ) διακρινόταν και η μορφή του Λένιν με το σύνθημα «Κανείς δεν ξεχάστηκε – Σηκωνόμαστε και Αντιστεκόμαστε».


Οι δύο ηγέτες που γεννήθηκαν το 1871, ήταν μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας το οποίο ωστόσο δεν ακολούθησαν στην προδοσία των αποφάσεων της Β’ Διεθνούς και στην φιλοπόλεμη στάση του κατά κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Δημιούργησαν την ομάδα των Σπαρτακιστών. Για την φιλειρηνική τους στάση φυλακίστηκαν. Στη συνέχεια υπήρξαν συνιδρυτές του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη του 1918. Δολοφονήθηκαν στις 15 Ιανουαρίου 1919 από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που προδίδοντας την εργατική τάξη και επιλέγοντας την αστική διαχείριση, κατέπνιξε τα επαναστατικά κινήματα της, χρησιμοποιώντας για αυτό το σκοπό ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες έμελλε αργότερα να αποτελέσουν το προζύμι του Ναζιστικού κόμματος. Και οι δύο υπέστησαν άγρια βασανιστήρια, ενώ το πτώμα της Λούξεμπουργκ, πετάχτηκε σε ένα κανάλι.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο αποτελούσαν κορυφαίους ηγέτες του εργατικού κινήματος της Γερμανίας, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η Κόκκινη Ρόζα, διακρίθηκε για την πλούσια δράση της και ειδικότερα για το θεωρητικό της έργο.

Η δολοφονίας τους σφράγισε με αίμα τις εχθρικές σχέσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Κομμουνιστών. Τον περασμένο Νοέμβρη η ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος παραδέχθηκε τον ρόλο του κόμματος της στην δολοφονία.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και το νεκροταφείο αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα επισκεφθούν το χώρο με την ευκαιρία της 100ής επετείου από τη δολοφονία των δύο κομμουνιστών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: