Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Δεν θα περάσει ο φασισμός! Αντιφασιστικό ποτάμι οι μαθητές σήμερα, καλούν σε δράσεις ενάντια στην πανελλαδική ημέρα εθνικιστικών καταλήψεων στα σχολεία που υποκινούν φασιστικές ομάδες


Φυσάει κόντρα κι αντιφασιστικά σ’ ολάκερη τη γη. Ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις  που έχουν εξαγγείλει για σήμερα 29/11 σχολεία υποκινούμενα από φασιστικούς θύλακες, ενάντια στο φίδι του φασισμού που τρυπώνει στα σχολεία εθνικιστικά με πρόσχημα το «μακεδονικό», ενάντια στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και όλων των θυμάτων του φασισμού, ενάντια στους πολιτικούς απόγονους των ναζί, μαθητές και μαθήτριες σηκώνουν το ανάστημα  με οδοφράγματα τον αντιφασιστικό αγώνα και τον αγώνα για το δικαίωμα στην παιδεία, στο μέλλον και στην εργασία.

Ένα πραγματικό αντιφασιστικό ποτάμι ξεχύνεται, από μαθητές αλλά και από φοιτητές και εκπαιδευτικούς. 

Τα σχολεία, ένα μετά το άλλο, βγάζουν ανακοινώσεις ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό και προχωρούν σε δράσεις.


Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας, με συνεχείς ανακοινώσεις καλεί  σε συγκέντρωση σήμερα ΠΕΜΠΤΗ 29/11 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 12μμ .αλλά και σε αντιφασιστικές δράσεις σε όλα τα σχολεία, ενώ καταγγέλλει πρακτικές εκφοβισμού και τραμπουκισμού απο φασιστικές ομάδες σε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.

Αναλυτικότερα η Πρωτοβουλία σε ανάρτηση της αναφέρει:

Οι μειοψηφικές φασιστικές ομάδες σε συνεργασία με την Χρυσή Αυγή, αφού αντιλαμβάνονται ότι οι μαθητές δεν τρώνε κουτόχορτο και απαντάνε μαχητικά απέναντι στον φασισμό και τον εθνικισμό, καταφεύγουν στην γνωστή τακτική του τραμπουκισμού και του εκφοβισμού των αγωνιστών μαθητών.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ
Κανένας μαθητής δεν είναι μόνος απέναντι στους θρασύδειλους φασίστες. Οποίο χέρι φασίστα σηκωθεί για να χτυπήσει μαθητή θα κόβεται από την ρίζα.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ!
Να τους δώσουμε δυναμική απάντηση!
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΠΕΜΠΤΗ 29/11 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 12μμ!
ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.


Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας για την προσπάθεια συντονισμού εθνικιστικών καταλήψεων στα σχολεία:


Πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό! Δεν ξεχνάμε το Φύσσα, ή τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και όλα τα υπόλοιπα θύματα του φασισμού! Απέναντι σε αυτούς να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας για δουλειά με δικαιώματα, για να κοιτάμε το μέλλον μας με αισιοδοξία και όχι με ανασφάλεια.

Καλούμε όλους τους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική μέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό . Να κρεμάσουμε πανό να πραγματοποιήσουμε συμβολικές αποχές , να πάρουμε αποφάσεις καταδίκης της συγκεκριμένης δράσης μέσα από τις συνελεύσεις μας , τα 15μελή και τα 5μελή .

ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό από το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης , 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας ,1ο ΓΕΛ Πεύκων ,1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου ,1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου Δραπετσώνας ,1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 1ο γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο γυμνάσιο Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο ΓΕΛ Δάφνης , 5ο ΓΕΛ ζωγράφου , 2ο ΓΕΛ Χολαργού , 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου , 6o ΓΕΛ Ν.Ιωνίας 1ο ΓΕΛ Κηφισιάς ,Μουσικό σχολείο ιλίου ,8ο ΓΕΛ Αμαρουσίου 1ο ΓΕΛ Ζεφυριου, ΓΕΛ Σκύρου, 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς, Γυμνάσιο ριζωμάτων, ΓΕΛ ριζωμάτων, 2ο ΓΕΛ Παλλήνης ,3ο ΓΕΛ ηρακλείου ,4ο ΓΕΛ ηρακλείου ,2ο ΓΕΛ εύοσμου, 1ο ΓΕΛ Ερυθραίας , Γυμνάσιο Θρακομακεδόνων , Ζάνειο πειραματικό λύκειο Πειραιά , 3ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας , ΓΕΛ Μελισσίων , 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας , 1ο Επαλ Περιστεριού , 4Ο ΓΕΛ Ν. Σμύρνης , 4ο ΓΕΛ Πετρούπολης , 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου , 2ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, Μουσικό γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Καλλιτεχνικό λύκειο Θεσσαλονίκης,1ο λύκειο Πανοράματος,7ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης,,15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
                 


                            

Τα σχολεία, ενα μετά το άλλο αντιδρούν και συσπειρώνονται, οργανώνονται ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις, ενάντια στον φασισμό. Ενδεικτικά κάποιες ανακοινώσεις και αντιδράσεις σχολείων :

Ανακοίνωση απο τα Πρότυπα Σχολεία :

Τα Πρότυπα Σχολεία λένε «όχι» στις καταλήψεις της 29ης Νοεμβρίου

Cui bono? (ποιος ωφελείται; )

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται στα σχολεία μία κίνηση που έχει εκδηλωθεί, κατά βάση, με την μορφή καταλήψεων, με βασικούς θεματικούς άξονες το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Η κίνηση αυτή δείχνει να κλιμακώνεται με το γενικό κάλεσμα για καταλήψεις την Πέμπτη 29η Νοεμβρίου.

Η θεματολογία για το συγκεκριμένο κάλεσμα δείχνει εκ πρώτης όψεως, όπως και παρουσιάζεται από τους οργανωτές, ως μία κίνηση πατριωτισμού. Δυστυχώς, τα αληθινά κίνητρα δεν είναι τόσο αγνά. Δράσεις τέτοιου περιεχομένου κατά κανόνα υποκινούνται από ακραίες, εθνικιστικές πολίτικες παρατάξεις -όπως η Χρυσή Αυγή- και η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Πρόκειται, το δίχως άλλο, για την προσπάθεια φασιστικών κινημάτων να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και να προσεγγίσουν τις μαθητικές κοινότητες, στρέφοντας τες υπέρ τους. Είναι φανερό, συνεπώς, ότι με πρόφαση το αίσθημα «πατριωτισμού» και την ιστορική ευθύνη για το όνομα «Μακεδονία» πραγματοποιείται μία έντονη στρατολόγηση εντός των σχολείων, η οποία, όπως αποδεικνύεται, οδηγεί σε ανησυχητικές, εθνικιστικές εξάρσεις. Τα φασιστικά συνθήματα και σύμβολα, οι κραυγές και τα ανάλογα πανό είναι μόνο λίγα από τα σχετικά παραδείγματα.

Ας μην υποκύψουμε στα συμφέροντα των εθνικιστικών κομμάτων, που θέλουν να εισέλθουν στα σχολεία και να προωθήσουν την ακραία ρητορική. Ας μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι αντιδημοκρατικές αξίες, οι φασιστικές ιδεολογίες που εκκολάπτονται στα σχολεία, σαν το «αυγό του φιδιού», προσηλυτίζοντας μαθητές «στο όνομα της πατρίδας».

Ας συζητήσουμε ανοιχτά τις ιδέες και τις απόψεις μας. Με επιχειρήματα, με διάλογο. Με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Όχι επιβάλλοντας, με μικροπολιτικό καιροσκοπισμό, την εθνικιστική ιδεολογία.

Τα Δεκαπενταμελή Μαθητικά Συμβούλια των Πρότυπων Σχολείων καταδικάζουμε με τον πιο σαφή τρόπο τις καταλήψεις της 29ης Νοέμβρη και απορρίπτουμε την διείσδυση των φασιστικών και εθνικιστικών στοιχείων στα ελληνικά σχολεία. Υπερασπιζόμαστε την αλληλεγγύη και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των λαών καθώς μας ενώνουν πολλά περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Ευελπιστούμε πως οι συνομήλικοι μας στα λύκεια που υποστηρίζουν την κατάληψη για το ζήτημα της Μακεδονίας θα αναθεωρήσουν τη στάση τους, αντιλαμβανόμενοι πως πρόκειται για μια δράση με σαφές κομματικό, αλλά κυρίως εθνικιστικό, περιεχόμενο. 

Πρόκειται για τον κατ' ευφημισμό "πατριωτισμό", -στην πραγματικότητα φασισμό- υποκινούμενο από ακροδεξιές παρατάξεις. Είμαστε, άλλωστε, εκ διαμέτρου αντίθετοι με τους υποστηρικτές του νεοναζισμού και του φασισμού. Τέτοιες ολοκληρωτικές ιδεολογίες δεν δύνανται να έχουν απήχηση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ελπίζουμε το ίδιο να πράξουν όλοι οι σκεπτόμενοι μαθητές της χώρας.
Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σχολεία:
Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
Πρότυπο Γυμνάσιο Βαρβακείου Σχολής
Πρότυπο ΓΕΛ Αναβρύτων
Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής
Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά 

Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας


                

4ο ΓΕΛ Κέρκυρας

                    

Μήνυμα ανθρωπισμού και αντιφασισμού από τους μαθητές του Λυκείου Λευκίμμης: Όχι στον εθνικισμό και τον ρατσισμό!

Μόνο περηφάνια μπορεί να νιώθει κανείς για αυτά τα παιδιά που έχουν δείξει δείγματα γραφής και πρόσφατα με την ώριμη και συμβολική κατάληψη του σχολείου ενάντια στα ΜΑΤ και τον ΧΥΤΑ!


Αναλυτικά η απόφαση του 15μελους του ΓΕΛ Λευκίμμης

Η πλειοψηφία του μαθητικού δυναμικού του σχολείου συμφώνησε πως είναι αναγκαίο να πάρουμε θέση για τη πανελλαδική διαμαρτυρία για το Μακεδονικό ζήτημα. Είμαστε αντίθετοι με τη παραπάνω διαμαρτυρία για τους παρακάτω λόγους:

• Δεν πρόκειται να μπούμε ως μαθητές σε πολιτικά παιχνίδια

• Δεν πρόκειται να συμμεριστούμε τον εθνικισμό και τον Ρατσισμό που συμμερίζονται οι "Ανώνυμοι" οργανωτές της διαμαρτυρίας.

 • Κατακρίνουμε τις αλυτρωτικές τάσεις κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας.

• Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον οποιονδήποτε Αλβανό, Σκοπιανό, Βούλγαρο ή Τούρκο συμμαθητή μας.

Δεν υφίσταται λόγος μίσους ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών, χρώματος κ.ο.κ.

Για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε την ειρήνη και την ισονομία ανάμεσα σε όλους τους λαούς Σεβασμός για όλους τους ανθρώπους, ειρηνική συνύπαρξη για τους λαούς όλου του κόσμου. Κατακρίνουμε τον Ρατσισμό, τον εθνικισμό από όπου και αν προέρχεται.
Η προπαγάνδα ευτυχώς στο σχολείο μας δεν "έπιασε τόπο".

                                     


                                     



                                     

                                             

                                             





Δεν υπάρχουν σχόλια: