Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Αριστερή Συσπείρωση - Να μην ζήσουμε σαν σκλάβοι - Διήμερο Αγώνα 5 και 6 Απριλίου


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας στον ίδιο αντιλαικό δρόμο με τις ευλογίες των ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου είναι έτοιμη να ολοκληρώσει την μετατροπή της νεολαίας σε εκ περιτροπής ανέργους. Αυτό γίνεται με τα σχέδια για τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο και τα προγράμματα ελαστικής εργασίας για όλους. Μπλοκάκια, μαθητεία, voucher, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι οδηγούν στην ανακύκλωση της ανεργίας με τον πέλεκυ του ποινολογίου των ανέργων να αναγκάζει την νεολαία να πειθαρχίσει στις νέες μορφές εκμετάλευσης.
Η Αριστερή Συσπείρωση μαζί με όλες τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες αγώνα λαού και νεολαίας και την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων συμμετέχει και στηρίζει το διήμερο αγώνα στις 5 και 6 Απριλίου ενάντια στις νέες μορφές εκμετάλευσης που σχεδιάζουν.
Καλούμε στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Απρίλη: «Μέρα Αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, τη μαθητεία και την ανεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» στη 01:00 μμ στο Υπουργείο Εργασίας και την Πέμπτη 6 Απρίλη, στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στις 6.30μμ στα Προπύλαια και στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 6 Απρίλη στις 6.30μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό σε ανακοίνωσεις της αναφέρει: 


Δελτίο Τύπου από τη σύσκεψη ενάντια στην ανεργία και την ελαστική εργασία
Τετάρτη 5/4, 1:00μμ στο Υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων
Την Δευτέρα 27.03 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ ανοιχτή σύσκεψη για τα θέματα της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας που κάλεσε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το συντονισμό. Στη συζήτηση συμμετείχαν σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πρωτοβουλίες ελαστικά εργαζομένων και συμβασιούχων, πρωτοβουλίες του μαζικού κινήματος, Εργατικές Λέσχες και λαϊκές συνελεύσεις ενώ τη συζήτηση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν συλλογικότητες ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.
Στη συζήτηση καταγράφηκαν εμπειρίες και συμπεράσματα για τις μάχες ενάντια στην ανεργία και τις νέες μορφές ελαστικής και προσωρινής εργασίας σήμερα, με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό. Τέτοιου μεγέθους μάλιστα αλλαγές που μπορούμε να πούμε πως παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, η επίθεση κεφαλαίου-κυβέρνησης-ΕΕ επιταχύνεται με στόχο την περαιτέρω ανακύκλωση της ανεργίας και την ταυτόχρονη υποβάθμιση των δικαιωμάτων των ανέργων.
Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές; Το ποινολόγιο ανέργων και η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργοδοσίας που σημαίνει πως αντί να παίρνει ο άνεργος τα 360 € τον μήνα θα τα δίνουν σε κάποια επιχείρηση για να τον προσλάβει, τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο δημόσιο και η γενίκευση των προγραμμάτων ελαστικής εργασίας για όλους. Μπλοκάκια, μαθητεία, voucher, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι έρχονται να προστεθούν σε όλα αυτά. Τζάμπα εργασία λοιπόν ξανά στα αφεντικά και δουλειά για ψίχουλα τάζουν στους ανέργους.
Και για όσους «τυχερούς» δουλεύουν; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παίζεται το κεφάλι τους καθώς θεσμοί, ΣΕΒ και λοιποί χτυπάνε τα νταούλια και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΓΣΕΕ μαζί χορεύουν. Όχι ότι θελαν και πολύ! Απελευθέρωση απολύσεων και θεσμοθέτηση νέων μορφών ελαστικής εργασίας προετοιμάζουν. Ταυτόχρονα μας λένε τα ΕΣΠΑ στερεύουν και νέο δάνειο είναι στον ορίζοντα για να χρηματοδοτήσει άλλες 300.000 τέτοιες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. Θα δανείζονται για να χρηματοδοτούν την σκλαβιά μας!
Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ούτε θέλει ούτε μπορεί να εκφράσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Συγκροτούμε το δικό μας αγωνιστικό σχέδιο και παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Με κέντρο τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία, τις αγωνιστικές συλλογικότητες της ανεργίας και της επισφάλειας, τον κάθε εργαζόμενο που θέλει να παλέψει για να σταματήσει και να ανατραπεί αυτή η πολιτική αναπτύσσουμε την κοινή, μαζική και πανελλαδικά συντονισμένη δράση μας κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα, προβάλλουμε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.
Στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων σωματείων για το συντονισμό επιδιώκουμε τη σταθερή συζήτηση και την αναβαθμισμένη κοινή δράση των σωματείων για τα ζητήματα της ανεργίας, της επισφάλειας, της ελαστικής εργασίας. Τη συσπείρωση όλων αυτών των εργαζόμενων στα σωματεία, τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, τη συντονισμένη αγωνιστική τους δράση. Η «Σύσκεψη για την ανεργία και την ελαστική εργασία» το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συγκροτήσης δρόμων για την αγωνιστική εμφάνιση όλου αυτού του πολύμορφου δυναμικού.
Στις 5 και 6 Απρίλη καλούμε σε διήμερο αγώνα:
Τετάρτη 5 Απρίλη: «Μέρα Αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, τη μαθητεία και την ανεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους»
Υπουργείο Εργασίας, 1.00μμ : Συγκέντρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων
Πέμπτη 6 Απρίλη Παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 6.30μμ, Προπύλαια
Παλεύουμε για:
ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους! Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών και μαζικές προσλήψεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσει. Απαγόρευση των απολύσεων, ούτε σκέψη για απελευθέρωση τους.
Κατάργηση όλων των νόμων που ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.
Η γραμματεία της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για συντονισμό

Δελτίο τύπου για το συλλαλητήριο της Πέμπτη 6 Απρίλη, 6.30 μμ, Προπύλαια
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το «μαύρο μπλοκ» ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου διαμορφώνουν βήμα-βήμα το δρόμο της λεηλασίας όσων εργατικών και λαϊκών δικαιωμά­των έχουν απομείνει. Η περιβόητη «διαπραγμάτευση» για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει προσυμφωνημένο τέ­λος, ένα 4ο μνημόνιο. Κανείς δεν μπορεί πλέον να καταπιεί το παραμύθι της κυβέρνησης για «ούτε 1 ευρώ επιπλέον λιτότητα». Έχουν ήδη συμφωνήσει στην ριζική μείωση του αφορολόγητου, στα αιματηρά πλεονάσματα, σε νέες περικοπές συντάξεων, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, ενώ θέλουν να απαγορεύσουν ακόμα και το δικαίωμα της απεργίας.
Η άμεση απεργιακή κλιμάκωση και μαζική λαϊκή απειθαρχία, προβάλει ως αναγκαιότητα για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συσπειρώσει, να τροφοδοτήσει και να αναπτύξει τον αναγκαίο πανεργατικό αγώνα. Γι αυτό απευθύναμε δημόσια πρόταση προς όλα τα συνδικάτα και τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, ενάντια στην απεργοσπαστική στάση που ακολουθούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ οι οποίες αντιστρατεύονται την οργάνωση του αγώνα.
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για συντονισμό έπειτα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε στις 10 Μάρτη, όπου αποφάσισε και την πρόταση για Γενική απεργία, ανακοίνωσε την διοργάνωση διήμερου αγώνα (στις 5 Απρίλη μέρα δράσης ενάντια στην ελαστική εργασία και την ανεργία) και στις 6 Απρίλη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου, ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το «κλείσιμο» της δεύτερης αξιολόγησης.
Την πρόταση αυτή την απευθύναμε δημόσια, σε όλες τις αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις, εργατικά σωματεία, συλλογικότητες αγώνα λαού και νεολαίας, στη βάση της ισοτιμίας και της προωθητικής αγωνιστικής συμπόρευσης. Δυστυχώς τις προηγούμενες μέρες ενημερωθήκαμε από τον Ριζοσπάστη για την πρόθεση του ΠΑΜΕ να προχωρήσει σε συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη, μόλις μία μέρα μετά από το ανακοινωμένο συλλαλητήριο της πρωτοβουλίας σωματείων.
Διαπιστώνουμε επομένως, ότι συνεχίζεται η άρνηση κάθε κοινού αγωνιστικού σχεδιασμού από την ηγεσία του ΠΑΜΕ ακόμα και ενόψει του νέου αντεργατικού σφαγείου που έρχεται. Είναι μια αναποτελεσματική τακτική που δεν συμβάλλει στην ανατροπή της επίθεσης καιοδηγεί στην ήττα και στην απογοήτευση. Ηπραγματοποίηση 2 συλλαλητηρίων με μία μέρα διαφορά, αποδεικνύεται ότι η ηγεσία του ΠΑΜΕ προτάσσει την κομματική περιχαράκωση και όχι την κοινή δράση. Το κυριότερο είναι όμως ότι έτσι διαιωνίζεται η κυριαρχία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και η αγωνιστική καθήλωση.
Ο μαχόμενος κόσμος του εργατικού κινήματος, απαιτεί από τις ταξικές δυνάμεις να δράσουν από κοινού, καινα αναμετρηθούν με το ερώτημα, «πώς οι αγώνες θα νικήσουν». Οφείλουν, πέρα από τις διαφορές τους, να προτάσσουν την αγωνιστική συνάντηση στους δρόμους τονώνοντας την αυτοπεποίθηση των εργαζόμενων. Οφείλουν να υπερβαίνουν στην πράξη τον υποταγμένο συνδικαλισμό, για να συντονιστούν «από τα κάτω» οι διάσπαρτες αγωνιστικές αντιδράσεις σε ένα μεγάλο ρεύμα ανατροπής.
Εμείς εξακολουθούμε να επιμένουμε στην κοινή δράση όλων των ταξικών και αγωνιστικών συνδικάτων και κάθε ταξικής δύναμης. Για ναορθώσουμε τώρα τείχος στη βαρβαρότητα για να μην επιτρέψουμε κανένα νέο μέτρο, να μην κλείσει η 2η αξιολόγηση, απορρίπτοντας το μονόδρομο των Μνημονίων της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Καλούμε κάθε ταξικό αγωνιστικό σωματείο και συλλογικότητα, να δώσει το μήνυμα - κάλεσμα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές για να αποτελέσει το συλλαλητήριο στις 6 Απρίλη ένα νέο σταθμό στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ ΔΝΤ - κεφαλαίου.
5 και 6 Απρίλη διήμερο αγώνα:
Τετάρτη 5 Απρίλη: «Μέρα Αγώνα ενάντια στην ελαστική εργασία, τη μαθητεία και την ανεργία για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους»
Υπουργείο Εργασίας, 1.00μμ : Συγκέντρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων 
Πέμπτη 6 Απρίλη παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 6.30μμ, Προπύλαια
 
Η γραμματεία της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για συντονισμό


Δεν υπάρχουν σχόλια: