Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κατάληψη Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στα Λυόμενα της Ιλισίων.

 

-Προσφυγιά-

Τα τελευταία χρόνια μαίνεται στη Συρία ένας σφοδρός εμφύλιος πόλεμος που έχει προκαλέσει -ανάμεσα στα άλλα- αμέτρητους θανάτους και χιλιάδες πρόσφυγες. Πολλοί απ΄ αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα όπως λένε οι ίδιοι “διασχίζοντας θάλασσες, λιμάνια και δάση, άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, τραυματίες και μη, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε”, ενώ άλλοι πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου προκαλώντας στιγμιαία θλίψη και μόνιμη αδιαφορία.
Εδώ αντιμετώπισαν την αδιαφορία του επίσημου κράτους (παρ' όλες τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε πρόσφυγες πολέμου) και με ευθύνη των αρχών μας μαρτυρούν ότι “σοκαριστήκαμε βλέποντας τον εαυτό μας ως, πραγματικά, μία μπουκιά στα στόματα όλων όσων φτιάχνουν πλαστά χαρτιά και μας τα πουλάνε για να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε”. Μετά από πολυήμερο αγώνα στην πλατεία Συντάγματος πήραν υποσχέσεις για αυτά που δικαιούνται: ταξιδιωτικά έγγραφα, στέγη και φαγητό, ελευθερία για όσους κρατούνται, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα.

-Ανθρωπιά-

Στην ελληνική ιστορία λέξεις όπως πόλεμος, μετανάστευση και προσφυγιά δεν είναι άγνωστες. Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους την έχουν ανάγκη και είναι θύματα του άκρατου καπιταλισμού της βιομηχανίας των όπλων, των πολέμων, των ολιγαρχικών συμφερόντων. Η στάση μας απέναντι σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση είναι αυτή που δείχνει τι κοινωνία είμαστε και τι κοινωνία θέλουμε.

Δεν μας περισσεύουν τα λεφτά και ο χρόνος• είμαστε και οι ίδιοι φτωχοποιημένοι, άνεργοι, απελπισμένοι. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα γίνουμε κανίβαλοι.

-Αλληλεγγύη-

Συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων αυτών που έχουν μείνει έξω στο κρύο, χωρίς καμία μέριμνα από κανέναν. Έτσι, προχωρούμε στην οικειοποίηση των παρατημένων λυόμενων του δήμου στην οδό Ιλισίων με σκοπό να φιλοξενηθούν δύο οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.

Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία ζητά την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης για να ξεφύγει από το βάρος των μνημονιακών μέτρων, προσπαθούμε μαζί με τους ίδιους τους πρόσφυγες να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Είναι το λιγότερο που μπορούμε...

Σε αυτό το πλαίσιο δηλώνουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των προσφύγων για την υλοποίηση των αιτημάτων τους και στηρίζουμε την προσπάθεια των κατοίκων για τη στέγαση των συνανθρώπων μας στα λυόμενα της οδού Ιλισίων.

- Κατάληψη Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στα Λυόμενα της Ιλισίων -

Δεν υπάρχουν σχόλια: