Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Αριστερή Συσπείρωση - Η Ε.Ε. δεν είναι το σπίτι των λαών!

 
Από Αριστερη Συσπέιρωση
Δελτίο Τύπου της Αριστερής Συσπείρωσης για τις διαδηλώσεις της Τετάρτης 18/3 στη Φρανκφούρτη
Η Αριστερή Συσπείρωση χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις και δυναμικές διαδηλώσεις της Τετάρτης 18 Μάρτη στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας με αφορμή τα εγκαίνια του νέου πύργου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Χιλιάδες διαδηλωτές από τη Γερμανία, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης, βρέθηκαν από το πρωί στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στην εφαρμογή των σκληρών πολιτικών λιτότητας από την ΕΕ και την ΕΚΤ υπό το φόντο της παγκόσμιας δομικής κρίσης του καπιταλισμού και αμφισβητώντας τις «κόκκινες ζώνες» απαγορεύσεων που είχε στήσει από νωρίς η γερμανική αστυνομία με κιγκλιδώματα μήκους 100 χιλιομέτρων, αύρες και ανάπτυξη δυνάμεων με σενάριο εμφυλίου πολέμου.

«Οι άνθρωποι πάνω από τις τράπεζες» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις, απέναντι στην πολιτική λιτότητας που επιβάλει η ΕΕ σε ολόκληρη την Ευρώπη για το ξεπέρασμα της κρίσης εις όφελος των τραπεζών και συνολικά του κεφαλαίου, τσακίζοντας ταυτόχρονα τον κόσμο της εργασίας, τα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Χέρι – χέρι με την ΕΕ στην κατεύθυνση επιβολής των μνημονίων, των προγραμμάτων – συμφώνων σταθερότητας, των αντεργατικών – αντιλαϊκών πολιτικών κινείται η ΕΚΤ, η οποία εκβιάζει με την παροχή ρευστότητας, με την καταβολή δόσεων, με την ενίσχυση των τραπεζών και με την εξαγορά του χρέους την εφαρμογή των πολιτικών αυτών.
Σήμερα, γίνεται περισσότερο σαφές από ποτέ ότι οι μηχανισμοί αυτοί ούτε μπορούν να «αλλάξουν», ούτε εξωραΐζονται βαφτίζοντας τους με νέα ονόματα (όχι τρόικα, αλλά «θεσμοί»). Είναι μηχανισμοί, οι οποίοι από την ίδρυσή τους έχουν σκοπό την επιβολή των συμφερόντων των αστικών τάξεων της Ευρώπης πάνω στην εργατική τάξη και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Δεν υπάρχει επομένως «αμοιβαία επωφελής λύση», η οποία να σώζει και την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και τον κόσμο της εργασίας των χωρών της Ευρώπης. Απαιτείται η σύγκρουση, η ρήξη και η ανατροπή αυτών των μηχανισμών, για να κερδίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας κι όχι του κεφαλαίου. Απαιτείται η διπλή έξοδος από ΕΕ και Ευρώ και το άνοιγμα του δρόμου για μία διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα.
Το εργατικό κι ευρύτερα λαϊκό κίνημα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να πιάσει το νήμα από τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Φρανκφούρτη, από τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, των τελευταίων ετών, και να παλέψει στην παραπάνω κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: