Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Όχι στην "εθελουσία" ανεργία - ΠΑΣΕ Vodafone

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφ. Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Τηλ.: +30 210 6702 590
Ε-mail: info@pasevodafone.gr
Αρ. Πρωτ. 8/2014         




Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2013





ΟΧΙ ΣΤΗΝ «ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ» ΑΝΕΡΓΙΑ
Με ψέματα, περισσό θράσος και «υποσχέσεις» προσπαθούν να περάσουν την εθελουσία,
για να μας πείσουν να πεταχτούμε στην ανεργία

Συνάδελφοι,
Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων έχει γυρίσει την πλάτη της στην παγίδα της ‘”εθελουσίας” και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε πια την εμπειρία τι σημαίνει “εθελουσία”: πρόγραμμα οργανωμένων, μαζικών και συγκαλυμμένων απολύσεων ιδιαίτερα του παλαιότερου προσωπικού, που στο ορίζοντα έχει την διάλυση των σταθερών σχέσεων εργασίας και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την μακροχρόνια ανεργία. Έχουμε και την εμπιστοσύνηότι με την αντίστασή μας και την οργανωμένη δράση μας μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις εργασίας. Αυτό έδειξαν οι επιτυχημένες Συνελεύσεις του Σωματείου μας στα κτίρια της Πειραιώς και του Κηφισού με την συμμετοχή αρκετών δεκάδων συναδέλφων.
Όμως η Διοίκηση της Vodafone και πολλοί προϊστάμενοι, κυρίως στη διεύθυνση του Customer Operations, επιμένουν στα βήματα του περυσινού προγράμματος, προκειμένου να εξασφαλίσουν τους στόχους της «εθελουσίας». Ενώ δια στόματος της διευθύντριας Διεύθυνσης Προσωπικού ανακοινώθηκε αρχικά πως δεν θα υπάρξουν ατομικές πιέσεις ή ομαδικές συναντήσεις, από την πρώτη ημέρα άρχισαν «συναντήσεις ενημέρωσης» ή και ατομικές συναντήσεις “παραιτήσου ή απολύεσαι”:
>    Αρκετοί managers & supervisors προέβησαν σε συναντήσεις ή σύντομες ανακοινώσεις στα τμήματά τους  των Vodafone υπαλλήλων για να ενημερώσουν είτε ομαδικά είτε προσωπικά για το πρόγραμμα και να «εξάρουν» τις αρετές του. Αναφέρουμε ενδεικτικά την κα Βελαώρα από το Οutbound, τον κο Αποστολόπουλο από το Corporate Call Center, τον κο Βελάνα και την κα Σοφρώνη από τα τμήματα των Complaints, High Value, Sam, Youth call centers, την κα Καραμπακάκη από το Φοίνικα.
>    Αυτά τα στελέχη μαζί με τους Τ/Λς προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πιέσουν τους εργαζόμενους για να ενταχθούν στην «εθελούσια». Προτρέπουν τους εργαζόμενους να υπολογίσουν τα χρήματα του «πακέτου»! Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί έχουν τονίσει πως στη Vodafone θέλουν «μόνο τους άριστους» και απειλούν πως «δεν θα δεχτούν τους μερικώς ικανοποιητικούς στο τμήμα τους», έχοντας δημιουργήσει ήδη προϋποθέσεις πίεσης.
>    Πολλοί team leaders έχουν καλέσει τηλεφωνικά όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται σε άδειες για να τους υπενθυμίσουν να μη χάσουν την ευκαιρία.
>    Υπόσχονται ακόμα και προσλήψεις ως outsourcer (εξωτερικός συνεργάτης) με μισθούς 700 & 800€, για να καταλήξουν πως «και το πακέτο θα πάρετε και τη δουλειά θα κρατήσετε!». Περισσεύει πραγματικά το θράσος και η αναίδεια.

Συνάδελφοι,
είχαμε προειδοποιήσει πως θα ενταθούν οι πιέσεις, οι υποσχέσεις και οι απειλές από μεριάς των προϊσταμένων καθώς περνούν οι ημέρες και η συμμετοχή στο πρόγραμμα «εθελουσίας» παραμένει χαμηλή. Όμως, ακόμη κι αν πιστέψουμε ότι θα επαναπροσλάβουν κάποιους ως outsourcers, υπάρχει καμία λογική στο να παραιτηθούμε από τη δουλειά μας στη Vodafone (μεγάλη εταιρία από τις πιο κερδοφόρες στην Ελλάδα, με κατοχυρωμένη Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση και συλλογική οργάνωση στο Επιχειρησιακό Σωματείο) για να γίνουμε outsourcers (με το μισό μισθό, με ατομικές συμβάσεις που κάθε μέρα θα αναθεωρούνται προς τα κάτω, με τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να βάλει λουκέτο); Προφανώς ΟΧΙ. Άλλωστε κανένας προϊστάμενος της Vodafone δεν μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για μία άλλη εταιρεία, -ειδικά για το που θα παραμείνει ο μισθός-  και ό,τι υπόσχονται είναι συνειδητά ψέματα. Οι κινήσεις της Διοίκησης αποσκοπούν στη χειροτέρευση όλων των οικονομικών απολαβών προς το προσωπικό και την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και ξεζούμισμα vodafoνιτών και outsourcers συναδέλφων.

Και βέβαια όποιος σήμερα παραιτηθεί, το πιο πιθανό είναι να μείνει μακροχρόνια άνεργος, δίχως να βρει καμία δουλειά και σίγουρα δίχως να βρει δουλειά που να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς.

Γι αυτό έχουμε κάθε συμφέρον
ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΣΚΩΝ
ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ «ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ», ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗ VODAFONE

Επιμένουμε και Απαιτούμε:
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το πρόγραμμα εθελουσίας.
  • Κανένας συνάδελφος να μην συμμετέχει στην «εθελούσια». Να μην χαθεί άλλη θέση εργασίας.
  • Δεν συμμετέχουμε σε ατομικές ή ομαδικές «ενημερώσεις» για το πρόγραμμα «εθελουσίας», που μόνο σκοπό έχουν να εντείνουν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, άμεσους ή συγκαλυμμένους, προς τους συναδέλφους.
  • Ενημερώνουμε τους εκπροσώπους του Σωματείου για κάθε τέτοια ατομική ή ομαδική «ενημέρωση» που αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρείται και παρεμβαίνουμε για να την ματαιώσουμε.
  • Σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβανόμαστε την άσκηση πίεσης προς οποιονδήποτε συνάδελφο και με οποιονδήποτε τρόπο για ένταξη στο πρόγραμμα «εθελουσίας» ενημερώνουμε τους εκπροσώπους του Σωματείου και προχωράμε άμεσα σε Στάση Εργασίας και Έκτακτη Γενική Συνέλευση
  • Συμμετέχουμε στις επερχόμενες εκλογές του Σωματείου. Ενισχύουμε την δράση μας και υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας, τις συνθήκες εργασίας, το ύψος των μισθών.



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: