Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Ασύδοτη η Eldorado Gold στην Ολυμπιάδα, χημικά στα ποτάμια


Το αίσχος που βλέπετε στο βίντεο είναι ο ποταμός Μαυρόλακκας στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, λίγο πριν την εκβολή του στη θάλασσα (βίντεο: Ελένη Κυπραίου). Τραβήχτηκε στις 7/3/2019. Ένας άσπρος-γκρι βούρκος σκεπάζει το ποτάμι που χρησιμοποιείται από την Ελληνικός Χρυσός / Eldorado ως αποδέκτης των αποβλήτων της.




Υποτίθεται ότι στο Μαυρόλακκα καταλήγουν μόνο επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, αλλά οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βεβαιώνουν οτι από την έναρξη της δραστηριότητας (τέλος 2011) μέχρι σήμερα, η εταιρεία συστηματικά ρυπαίνει το ποτάμι με βαρέα τοξικά μέταλλα – μόλυβδο, κάδμιο, ψευδάργυρο, αρσενικό και υψηλό pH. Ο μόλυβδος στα νερά βρέθηκε 985% πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Σε επίσκεψή μας στην Ολυμπιάδα στις 13 Φεβρουαρίου βρήκαμε το ρέμα κάτω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κάτασπρο και γεμάτο αφρούς. Το άσπρο νερό με τους αφρούς άδειαζε μέσα στο ρέμα σωλήνα κάτω από τη γέφυρα που ενώνει τις εγκαταστάσεις με τη χαβούζα (βίντεο: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης). Η Ελληνικός Χρυσός έστειλε την Αστυνομία για να μας προειδοποιήσει «να μην τραβούμε βίντεο προς ιδιωτική περιοχή»!


Τις επόμενες μέρες η εταιρεία γέμισε το ρέμα με πέτρες για να καλύψει τις βρωμιές της – πράξη καταφανώς παράνομη αφού θεωρητικά τα ρέματα προστατεύονται. Αλλά οι πηχτοί αφροί από τα αφριστικά δηλητήρια που χρησιμοποιεί η εταιρεία στον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος άρχισαν να σωρεύονται στις όχθες του ποταμού, σχεδόν μέχρι κάτω στη θάλασσα:



Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια: