Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Νίκησαν οι εργαζόμενοι στις 4 Εποχές. Ανακοίνωση από ΛΑΝΤΖΑ Θεσσαλονίκης


ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ 4 ΕΠΟΧΕΣ

*Το χρονικό ενός δίκαιου και νικηφόρου αγώνα...

Τους τελευταίους τρεις μήνες άνοιξε στην πόλη ο αγώνας δύο εργαζομένων ενάντια στην εργοδοσία των καταστημάτων 4 Εποχές και Ίγγλις. Οι συνάδελφοί μας διεκδίκησαν μέσω του Συνδικάτου επισιτισμού-τουρισμού ΣΕΤΕΠΕ και μέσω της εργατικής συσπείρωσης ΛΑΝΤΖΑ, την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων τους. Ο αγώνας των συναδέλφων μας, οι παρεμβάσεις και οι κινητοποιήσεις με αιτήμα την καταβολή των δεδουλευμένων έβγαλαν στον αφρό όλη την αντεργατική συμπεριφορά και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αλλά στο τέλος δικαιώθηκε. Η εργοδοσία κατέβαλε στους συναδέλφους το ποσό της εργατικής διαφοράς.

Η εργοδοσία στα συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ συστηματικά απασχολεί εργαζόμενους μισοασφαλισμένους σε εξαντλητικά ωράρια και υπερωρίες, χωρίς προσαυξήσεις, Δώρα και άδειες,  στη συνέχεια αρνείται να καλύψει τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων και τελικά τους εξωθεί εκδικητικά στην παραίτηση. Κι όμως οι συνάδελφοί μας αρνήθηκαν να χαρίσουν τον κόπο τους, κατήγγειλαν ανοιχτά τις πρακτικές αυτές και διεκδίκησαν όσα δικαιούνταν. Μπορεί η εργοδοσία  να θεώρησε ότι αυτή η υπόθεση θα έκλεινε «αναίμακτα» αν αγνοούσε τα αιτήματα των συναδέλφων μας, μπορεί να θεώρησε πως θα «ξεμπερδέψει» καταβάλλοντας στους εργαζόμενους ένα αστείο πόσο σε σχέση με όσα οι συνάδελφοί μας δικαιούνταν. Ωστόσο η επιμονή των συναδέλφων μας να φτάσουν μέχρι τη δικαίωσή τους, τελικά απέδειξε πως τα αιτήματά μας και οι οργανωμένοι αγώνες μέσα στους χώρους δουλειάς μπορούν να εξοπλίσουν με φωτεινά παραδείγματα.

*Ο αγώνας μας συνεχίζεται...

Ο κλάδος του επισιτισμού και του τουρισμού είναι γεμάτος από περιστατικά και παραδείγματα εργοδοτικης ασυδοσίας και εκμετάλλευσης μέχρι θανάτου. Τα εξαντλητικά ωράρια, η μισή ασφάλιση, τα χαμηλά μεροκάματα, η απουσία μέτρων προστασίας μας τσακίζουν ως εργαζόμενους. Ταυτόχρονα οι εκφοβισμοί από την πλευρά των εργοδοτών μας και οι απειλές κάνουν το εργασιακό μας τοπίο πιο σκοτείνο. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του και να ανέχεται τις ορέξεις του κάθε αφεντικού  για 3 κι 60. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να σταθεί μόνος στο χώρο δουλειάς του, ακριβώς επειδή όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.

Νικηφόροι καθημερινοί αγώνες όπως των συναδέλφων μας από τις 4 Εποχές, κάνουν την αρχή και δείχνουν πως η συλλογική απάντηση απέναντι σ’ όσους ψάχνουν για σύγχρονους δούλους, η οργάνωση στα σωματεία και η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι ο μοναδικός τρόπος για να πληθύνουν οι καθημερινές νίκες και να υψώσουμε ως εργαζόμενοι αναχώματα στην στιγνή εκμετάλλευσή μας. Κάνουμε τις νίκες μας οδηγό και ανοίγουμε δρόμους διεκδίκησης και υποχρεωτικής εφαρμογής κλαδικής σύμβασης εργασίας στους χώρους δουλειάς μας. Κάθε όψη της εργασιακής μας καθημερινότητας πρέπει να κατοχυρωθεί σε μια κλαδική συλλογική σύμβαση που θα εξασφαλίζει το σύνολο των δικαιωμάτων μας και δε θα δίνει κανένα αλλοθι  στον εκάστοτε εργοδότη ή στην εκάστοτε κυβέρνηση να βαθαίνουν κι άλλο την  επίθεση στον κόσμο της εργασίας.
Στ’ αφεντικά που αναφωνούν «Άντε να βγει ο Μητσοτάκης να ξεμπερδεύουμε μ’ εσάς», απαντάμε πως ο αγώνας μας συνεχίζεται απέναντι σ’ όσους μας θεωρούν εργαζόμενους «μιας χρήσης», απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση χτυπά τις εργατικές κατακτήσεις. Σηκώνουμε θαρρετά το μπόι μας μέσα από την οργάνωσή μας στο Συνδικάτο ΣΕΤΕΠΕ και επιλέγουμε το δρόμο του μαχητικού συνδικαλισμού.

ΛΑΝΤΖΑ Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό



Δεν υπάρχουν σχόλια: