Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Σε πήρε ο Λαμπράκης στη Λευτεριά !


Από aristerisispeirosi.gr

Τετάρτη 21 Ιούλη του 1965, η Αθήνα σείεται από τα συνθήματα μεγάλης διαδήλωσης φοιτητών και οικοδόμων, «Κάτω οι αυλόδουλοι», «Έξω οι Αμερικάνοι», «1 – 1 – 4».
Ξεκινούν από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου,στρίβουν στην Ομόνοια και ανεβαίνουν τη Σταδίου. 
Στο ύψος της οδού Χρ. Λαδά, βρίσκουν τις «αύρες» και στημένα οδοφράγματα των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η αστυνομία χτυπάει αδίστακτα τη διαδήλωση, αμέτρητοι τραυματίες και ανάμεσά τους πέφτει νεκρός ο 23χρονος φοιτητής της ΑΣΟΕΕ Σωτήρης Πέτρουλας, χτυπημένος αλύπητα στο κεφάλι με κλομπ.

Ο Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης το 1942, η φτωχή αντιστασιακή οικογένεια του αναγκάζεται να καταφύγει στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών συμμοριών της Δεξιάς. Ο Σωτήρης εργάζεται από πολύ μικρός και παράλληλα καταφέρνει να εισαχθεί στην Ανωτάτη Εμπορική,

Από το 1959 είναι μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ, και παρά τη διαφωνία του για τη διάλυσή της, εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1964 και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγάς της.

Στις κινητοποιήσεις για το «114» και το «15%» είναι ένα από τα βασικά καθοδηγητικά στελέχη. Τον Ιούλιο του 1962 είναι επικεφαλής μιας ομάδας που υψώνει τη σημαία του «114» στην Ακρόπολη, στο Υπουργείο Βιομηχανίας και το Πανεπιστήμιο.

Τον Μάρτιο του 1965 το Κ.Σ. της Δ.Ν.Λ. του επιβάλει την ποινή της μομφής, λόγω διαφωνιών του με τη στρατηγική της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: