Σελίδες

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα 1944: Ο λαός της Λέσβου, οργανωμένος σε ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αποτρέπει την απόβαση των αγγλικών στρατευμάτων


Mια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές στην ιστορία της Λέσβου είναι οι ημέρες των Χριστουγέννων του 1944. Κυριακή παραμονή Χριστουγέννων ήταν τότε που ο λαός της Μυτιλήνης και των χωριών έγραψε τη δική του εποποιία υπερασπιζόμενος την ελευθερία που είχε κατακτήσει. 



Απέτρεψε νικηφόρα την επιχειρούμενη απόβαση των αγγλικών στρατευμάτων υπό τον ταξίαρχο Turnbull, που αποτελούνταν από Ινδούς.
Τα Αγγλικά στρατεύματα με τη δύναμη των όπλων ήθελαν να επιβάλουν ένα ομοιόμορφο καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου. Η Λέσβος ήταν το μόνο νησί που έμεινε έξω απ αυτό τον σχεδιασμό.
Μετά από την αποχώρηση των Γερμανών από το νησί οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κατέχουν την εξουσία και θα την διατηρήσουν για 7 μήνες! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 85% των κατοίκων ήταν οργανωμένο στις ΕΑΜικές οργανώσεις. Εγκαθίστανται νέοι θεσμοί της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, της Λαϊκής Δικαιοσύνης και της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Εκλέγεται και λαϊκός Νομάρχης ο Κώστας Φριλίγκος. Επίσης εκδόθηκαν τραπεζογραμμάτια και συγκροτήθηκαν Λαϊκά Δικαστήρια που δίκασαν τους συνεργάτες των ναζί κατακτητών.
Αυτή την ανάσα της ελευθερίας θέλησαν να την διακόψουν τα αγγλικά στρατεύματα που επιχείρησαν να αποβιβαστούν στο νησί παραμονή Χριστουγέννων του 1944. Για τέσσερις ημέρες σύσσωμος ο λαός της Λέσβου με την καθοδήγηση του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ ξεσηκώθηκε αναγκάζοντας τα αγγλικά στρατεύματα να φύγουν όπως ήρθαν χωρίς να πατήσουν πόδι στο νησί. Η αγιασώτικη ντοπιολαλιά το λέει χαρακτηριστικά «ήρταν γοι δουλ’ να σκλαβώσιν τ’ς λεφτιρ’» (Ηρθαν οι δούλοι να σκλαβώσουν τους λεύτερους).
Σ' αυτό τον ξεσηκωμό είναι που έμεινε γνωστό στην ιστορία το ανάθεμα του λαού με την έκφραση «GO BACK» προς τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα.
Tα Χριστούγεννα του Δεκέμβρη του '44 έγιναν - από τότε μέχρι σήμερα και για πάντα - το ορόσημο: Από τη μια, ο λαός. Από την άλλη, οι δολοφόνοι του, οι εκμεταλλευτές του. Ο Δεκέμβρης της Λέσβου μας έδειξε ότι η ενότητα των εργαζομένων μαζί με την φτωχή αγροτιά και η συμμαχία τους με κάθε καταπιεσμένο, με κάθε άνθρωπο που βιώνει την εκμετάλλευση μπορεί να έχει νικηφόρα έκβαση απέναντι στους ντόπιους και ξένους δυνάστες του. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από τον τότε αγώνα δεν έλειψε και μερίδα του κλήρου της Λέσβου με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιο ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του ΕΑΜ Λέσβου.
Το σύνθημα των Χριστουγέννων του 44 «Λευτεριά στο λαό-Θάνατο στο φασισμό» είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ.
Πηγή:Θράσος Αβραάμ 


                                                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου