Σας φαίνεται τρελό?
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…
Η Αγγλία γιορτάζει το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ…
Με μηνύματα στο διαδίκτυο και με…
ΠΑΡΤΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…
Ο λόγος του άρθου δεν είναι άλλος από το μεγάλο αγώνα των οπαδών της Λίβερπουλ για τους νεκρούς τους και το πως πλέον αντιμετωπίζει η Αγγλία το θάνατο της γυναίκας που πολλοί μέχρι σήμερα έχουν ως πρότυπο για το τι κατάφερε στο ποδόσφαιρο του νησιού με το…. ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ…
1981. Το Μπρίξτον φλέγεται μετά τις αντιδράσεις για τη σκληρή οικονομική πολιτική της πάλαι ποτέ “Σιδηράς Κυρίας” της Βρετανίας. Ήταν η χρονιά που συμπλήρωνε μόλις δύο χρόνια στην κυβέρνηση της χώρας. 2013. Ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ βγάζει και πάλι εκατοντάδες πολίτες στους δρόμους. Αυτή τη φορά, πανηγυρίζουν.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε Λίβερπουλ, Γλασκόβη και Μπρίστολ.
Μπορεί στο Twitter και τα κοινωνικά δίκτυα πολλοί νέοι χρήστες να αγνοούσαν την ύπαρξη και τη ζωή της Θάτσερ, ωστόσο στους δρόμους οι μνήμες ξύπνησαν.
Στο Μπρίστολ τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί από τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές την ώρα που λάμβανε χώρα “street party” από 200 τουλάχιστον άτομα.
Δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στο Μπρίξτον και όλο το Νότιο Λονδίνο. Στο Λίβερπουλ, δεκάδες άτομα υποδέχθηκαν τον θάνατο της “Βαρώνης” με πυροτεχνήματα.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου από τον εκπρόσωπο τύπου της Θάτσερ και την επιβεβαίωση από τα μέλη της οικογένειας της, πολλά μηνύματα άρχισαν να εμφανίζονται σε Facebook και Twitter καλώντας στα “πάρτι” εορτασμού. Οι συγκρούσεις ωστόσο σχετίζονται και με τις αντιδράσεις για την πολιτική που ακολουθείται και από την νυν κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.
Επεισόδια έγιναν και στο Easton, που αποτελεί μια από τις πιο φτωχές γειτονιές του Μπρίστολ. Κεντρικό σύνθημα, ήταν το “Maggie Thatcher, Maggie Thatcher, she’s not living anymore. She’s not living anymore”.
Σημείο συνάντησης των διαδηλωτών, ήταν ο κινηματογράφος Ritzy του Μπρίξτον. Τρία άτομα κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην κεντρική μαρκίζα και να σχηματίσουν το δικό τους μήνυμα.
Όπως έγραφε η “Ελευθεροτυπία”, στις 10 Απριλίου αστυνομικοί σταμάτησαν και έλεγξαν, μέσα σε μία μόνο ημέρα, 943 κατοίκους, συνέλαβαν πάνω από 100 και επέστρεψαν την επομένη, 11η Απριλίου, για να συνεχίσουν το έργο τους. Την ώρα των ελέγχων, πέρασε από μπροστά τους ένας νεαρός μαύρος, ο Μάικλ Μπέιλι, που είχε πέσει θύμα συμμορίας. Ο Μπέιλι ήταν μαχαιρωμένος στην κοιλιά και αιμορραγούσε.
Οι αστυνομικοί, αντί να βοηθήσουν το θύμα, άργησαν προκλητικά να φωνάξουν ασθενοφόρο και οι κάτοικοι εξοργίστηκαν. Οι αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις καθώς αυξανόταν η ένταση και μετά από πολλή ώρα, ο Μπέιλι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Όμως, γρήγορα κυκλοφόρησε η φήμη πως πέθανε (κάτι που αργότερα αποδείχθηκε λάθος) και οι κάτοικοι άρχισαν να πετάνε μπουκάλια στους αστυνομικούς. Ξέσπασαν συγκρούσεις στις οποίες πήραν μέρος ενωμένοι οι μαύροι και οι λευκοί άεργοι κάτοικοι του Μπρίξτον, που ζούσαν εδώ και μήνες, αβοήθητοι και περιθωριοποιημένοι, τον εφιάλτη της ύφεσης και την αστυνομική αυθαιρεσία.
Μέσα σε λίγη ώρα, το Μπρίξτον μεταβλήθηκε σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης, που κράτησε δύο ημέρες. Πέντε χιλιάδες οργισμένοι κάτοικοι ξέσπασαν σαν καταιγίδα. Ο απολογισμός ήταν βαρύς.
Πάνω από 300 τραυματίες, οι 280 αστυνομικοί, πάνω από 50 σπίτια, μαγαζιά και δημόσια κτίρια πυρπολημένα και εκατοντάδες καταστήματα λεηλατημένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου