Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

η απάντηση του #block_tee στους ηλεκτρονικούς μπράβους της Eldorado

sos_xalkidiki

Από block tee

Με την κατάπτυστη ανάρτηση «ο Ρηγόπουλος στα χνάρια της Ιγγλέζη» το metalleiablog.gr ως άτυπο γραφείο τύπου της Eldorado, για ακόμα μια φορά καταφέρεται συκοφαντικά κατά αγωνιστών του Κινήματος της Χαλκιδικής και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων.

Μην αφήνοντας τίποτα που να ενοχλεί τα αφεντικά τους ασχολίαστο, οι κατ΄ επάγγελμα χαφιεδολόγοι του metalleiablog.gr στοχοποίησαν τον Φραγκίσκο Ρηγόπουλο και την παράταξή μας #block_tee Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων και Ανέργων Μηχανικών.

Mε αστείες και ανυπόστατες γενικεύσεις επιχειρούν να ταυτίσουν κάθε ριζοσπαστική και αγωνιστική φωνή ή συλλογικότητα, με την κατ’ ευφημισμό «αριστερή» αλλά στην πραγματικότητα αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους ξεπουλημένους αιρετούς του στη Χαλκιδική. Επιχειρούν να εξισώσουν όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται για τον τόπο τους, τον κλάδο τους και τα ιδανικά τους, με όσους βλέπουν τα κινήματα σαν δεξαμενή ψήφων.

Η τακτική αυτή εκπορεύεται από όσους εξυμνούν, τα διορισμένα από την εργοδοσία, ΔΣ των σωματείων της Eldorado. Στους υμνητές των αφεντικών και των φασιστών της Χρυσής Αυγής, είναι αναμενόμενο να φαίνονται «όλοι ίδιοι».

Ενημερώνουμε τους επαγγελματίες συκοφάντες, όλους αυτούς που λειτουργούν ως φερέφωνα του Κεφαλαίου, που βάζουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους πάνω από τον τόπο τους, τους συναδέλφους τους και τους συνανθρώπους τους, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, από κάθε μετερίζι, μέχρι την τελική νίκη.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου 2016 σε δημοτικό σχολείο της Καισαριανής (video)

Τη Ρωμιοσύνη Μην Την Κλαις - Μαρία Δημητριάδη


Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο

Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου

ΜΑΛΛΙΑ ΣΓΟΥΡΑ- Πάνος Τζαβέλλας

Λαέ Θυμήσου...


«Ορκίζομαι στον Ελληνικό Λαό και τη συνείδησή μου, ότι θ’ αγωνισθώ έως την τελευταία σταγόνα του αίματός μου για την πλήρη απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ξένο ζυγό. Ότι θα αγωνιστώ για την περιφρούρηση των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού και την αποκατάσταση και κατοχύρωση των ελευθεριών και όλων των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Για τον σκοπό αυτό θα εκτελώ ευσυνείδητα και πειθαρχικά τις εντολές και οδηγίες των ανωτέρων μου οργάνων και θ’ αποφεύγω κάθε πράξη που θα με ατιμάζη σαν άτομο και σαν αγωνιστή του Εργαζόμενου Ελληνικού Λαού».

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ























Δυναμική και καθοριστική ήταν η παρουσία δεκάδων εργαζομένων από σωματεία της Αθήνας και
ταξικών συνδικαλιστών στην πρώτη απόπειρα συνεδρίασης της διορισμένης διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, χτες Τρίτη 25/10/2016.

Δεκάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες απέτρεψαν έμπρακτα τις παρατάξεις ΕΑΚ (ΜΕΤΑ-ΕΚΑ & ΕΜΕΙΣ- Φωτόπουλου), ΠΑΣΚE, ΔΑΚΕ, ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, να συνεδριάσουν ως διορισμένη διοίκηση σύμφωνα με την τραγελαφική προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου της 14/10/2016.

Η ΑΤΕ-ΕΚΑ κάλεσε από την πρώτη στιγμή σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την ματαίωση της συνεδρίασης της δοτής διοίκησης, προχώρησε σε δημόσια καταγγελία-δήλωση μη συμμετοχής της σε οποιοδήποτε διορισμένο ΔΣ και συνέχισε να αναδεικνύει τις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις πίσω από τις κινήσεις της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ», του «Συλλόγου Εργαζομένων ALPHA BANK» και του «Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφαλείας» κατά του 29ου συνεδρίου.

Δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε το πραξικόπημα να μην περάσει, ώστε ούτε μια ώρα να μην υπάρξει διορισμένη διοίκηση στο ΕΚΑ.

Καλούμε κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο μέλος του ΕΚΑ, κάθε αγωνιστική ταξική δύναμη, να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τις πολιτικές και οργανωτικές αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου, απέναντι στο εξελισσόμενο αντιδημοκρατικό πραξικόπημα του Προεδρείου του ΕΚΑ και των σωματείων «λαγών» του.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα οργανωμένο και ενιαίο σχέδιο ολοκληρωτικού εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τόσο την ταχτική, όσο και την βαθύτερη στόχευση όλων εκείνων των εργοδοτικών και κυβερνητικών κέντρων που θέλουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους ασυνδικάλιστους και έρμαιο της εργοδοσίας, που θέλουν το συνδικαλιστικό κίνημα παράλυτο για να συνεχίσουν και να εντείνουν ανενόχλητοι την άγρια λιτότητα των τελευταίων ετών.

Αν αυτό το πραξικόπημα τελικά περάσει δημιουργεί δεδικασμένο για κάθε επόμενο συνέδριο του ΕΚΑ και κάθε άλλου εργατικού κέντρου, ώστε το κάθε φασιστικό ή εργοδοτικό σωματείο φάντασμα να εκβιάζει με δικαστικές ενέργειες την αποδοχή και νομιμοποίηση του.

Είμαστε αναγκασμένοι για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσουμε γεγονότα στα οποία έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.

Κατά τη διάρκεια του 29ου Συνεδρίου η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων είπε ένα βροντερό αυτονόητο ΌΧΙ στις νοθείες και τις εκφυλιστικές και παράτυπες διαδικασίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Πήρε καθαρή θέση απέναντι στην Κυβέρνηση, την ΕΕ και την Εργοδοσία. Εμπόδισε μια σειρά από σωματεία φαντάσματα να συμμετέχουν και να ενισχύσουν τις εργοδοτικές και κυβερνητικές παρατάξεις. Έβαλε αποφασιστικό φραγμό στην προσπάθεια διείσδυσης της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ στο ΕΚΑ.

Ήταν αναμενόμενο ότι οι αποφάσεις αυτές δεν θα άρεσαν ούτε στην Εργοδοσία, ούτε στην Κυβέρνηση, ούτε και στις δυνάμεις του ξεπουλημένου συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ, οπότε στις 7/6/2016 το «Κλαδικό Σωματείο Υπαλλήλων Ασφαλείας» (με μέλη του μέλη της ΧΑ) και στις 30/6/2016 ο «Σύλλογος Εργαζομένων ALPHA BANK» προσφεύγουν κατά του Συνεδρίου στα Αστικά Δικαστήρια, με την υποστήριξη της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ».

Από το 1ο κιόλας ΔΣ του ΕΚΑ, ως Αγωνιστική Ταξική Ενότητα τονίσαμε τους κινδύνους και την πραγματική στόχευση των προσφυγών και καταγγείλαμε τη νομιμοποίηση ουσιαστικά των προσφυγών με τη δημιουργία κοινού προεδρείου της ΕΑΚ (ΜΕΤΑ ΕΚΑ & ΕΜΕΙΣ Φωτόπουλου), ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ με τη «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ», την ίδια στιγμή που η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» επιχειρούσε με κάθε τρόπο την καθαίρεση του ΔΣ στα δικαστήρια.

Στις 4/10/2016 ο «Σύλλογος Εργαζομένων ALPHA BANK» κερδίζει προσωρινή απόφαση ακύρωσης του 29ου Συνεδρίου ως την τακτική δικάσιμο της 24/10/2016, στην οποία τακτική δικάσιμο ζητά και παίρνει αναβολή για τις 28 Νοέμβρη 2016.

Δηλαδή, ο «Σύλλογος Εργαζομένων ALPHA BANK» δεν μπορούσε να περιμένει από τις 4 ως τις 24 Οκτώβρη για να καθαιρέσει τη διοίκηση του ΕΚΑ, γιατί επειγόταν, αλλά μπορεί να περιμένει από τις 24 Οκτώβρη ως τις 28 Νοέμβρη!

Και ενώ είναι παντελώς σαφές σε όλους (εκτός από τις παρατάξεις του Προεδρείου) ότι ο «Σύλλογος Εργαζομένων ALPHA BANK» δεν κόπτεται ούτε για το 29ο συνέδριο, ούτε για τη διοίκηση του ΕΚΑ, αλλά βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος, υπάρχουν «Δικαστές» και «Δικαστήρια» που διευκολύνουν σε κάθε ευκαιρία αυτή την επιδίωξη.

«Δικαστές» και «Δικαστήρια» :

- που απροκάλυπτα επιχειρούν να εισβάλλουν στα εσωτερικά ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, καταπατώντας κάθε έννοια αυτονομίας του απέναντι στο Κράτος,

- που υπηρετούν χωρίς κανένα απολύτως πρόσχημα τις εντολές της Κυβέρνησης και της Εργοδοσίας προετοιμάζοντας την έλευση του νέου αντεργατικού και αντι-συνδικαλιστικού νόμου,

- που αποδέχτηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του «Συλλόγου Εργαζομένων ALPHA BANK» κατά του 29ου Συνεδρίου, δηλαδή ανακάλυψαν κάποιον επείγοντα λόγο καθαίρεσης του ΔΣ του ΕΚΑ 20 μέρες πριν την τακτική δικάσιμο. Τον ίδιο επείγοντα λόγο που επινόησαν για να δεχτούν τα ασφαλιστικά μέτρα, τον ξέχασαν δίνοντας αναβολή ενός ακόμα μήνα στην εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.

Δεν είναι όμως μόνο οι «Δικαστές», η «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» και τα σωματεία της ΑLPHA και των Φυλάκων που υλοποιούν το σχέδιο διάλυσης του ΕΚΑ.

Στις 13/10/2016, 3 σωματεία, ένα από κάθε παράταξη, ΕΑΚ-ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, καταθέτουν επείγουσα πρόταση διορισμού προσωρινής διοίκησης στο Πρωτοδικείο, πρόταση που περιλαμβάνει μια σύνθεση ΔΣ ακριβώς ίδια με την εκλεγμένη από το 29ο Συνέδριο του ΕΚΑ διοίκηση.

Στις 14/10/2014 δικάζεται κατ’ εντολή του Προέδρου Υπηρεσίας παρουσία των «αντιδίκων» (το τραγελαφικό να είναι αντίδικοι τα 3 σωματεία απέναντι στις 3 παρατάξεις που τα ελέγχουν!), η πρόταση διορισμού διοίκησης των 3 σωματείων απέναντι στο ΕΚΑ. Στην απόφαση αυτή ο Πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου κάνει αποδεκτή μεν την πρόταση των 3 σωματείων για προσωρινή διοίκηση, αλλά προφανώς μετά από «συζήτηση» με τους «αντίδικους» τροποποιεί αυθαίρετα την πρόταση των τριών σωματείων αφαιρώντας μια έδρα από την ΑΤΕ-ΕΚΑ και δίνοντάς την σε μέλος της «ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ» και του σωματείου της ALPHA.

Άρα, το Δικαστήριο της 14/10/2016 που σαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ είχε να διαπιστώσει την ύπαρξη επείγοντος ή μη λόγου στην από 13/10/2016 πρόταση διορισμού διοίκησης στο ΕΚΑ, ΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΠΕΙΓΟΝ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΕ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΣ.

Η δε τροποποιημένη διοίκηση του ΔΣ ο Δικαστής γράφει ότι είχε θητεία μέχρι την ορισμένη τακτική δικάσιμο της 24/10/2016! Άρα μετά την αναβολή της ALPHA το ΕΚΑ δεν έχει ούτε διορισμένη διοίκηση ούτε τελεσίδικη απόφαση για το 29ο Συνέδριο!

Για τόσο ανεξάρτητη «Δικαιοσύνη» μιλάμε, που θέλει και να τη σεβόμαστε, που ενώ είναι στραβή μπροστά σε καράβια δυόμιση τόνων φορτωμένων με ηρωίνη, έχει τα μάτια ορθάνοιχτα όταν πρόκειται να πλειστηριαστεί ένα καλύβι ή να διαλύσει μια εργατική οργάνωση.

Μετά από αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις, ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι για το ρόλο των παρατάξεων ΕΑΚ, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ και για την ευθεία σύνδεσή τους με την Κυβέρνηση, την αστική δικαιοσύνη, την εργοδοσία και ιδιαίτερα το τραπεζικό κεφάλαιο, δεν έχουν απολύτως καμιά δικαιολογία.

Όποιο πολιτικό κόμμα, όποιο σωματείο, όποιος εργαζόμενος συνεχίζει να στηρίζει και να συμπορεύεται με αυτές τις 4 Παρατάξεις, είναι για μας απολύτως συνένοχος στο εξελισσόμενο πραξικόπημα, που όπως φαίνεται έχει ακόμα πολλές προσωρινές διοικήσεις, πολλές αναβολές και πολλές νέες προσφυγές προγραμματισμένες.

Από την πλευρά μας, σαν Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, θα συνεχίσουμε στον ίδιο ακριβώς δρόμο που οι εργαζόμενοι μας έχουν δώσει εντολή να πορευτούμε:

Αγωνιστικά απέναντι στο Κράτος και το Κεφάλαιο, Ταξικά απέναντι στον εκφυλισμένο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και με Ενότητα στη δράση μαζί με όσους εργαζόμενους, σωματεία και δυνάμεις έχει απομείνει κάποια αξιοπρέπεια, αντάξια των αγώνων του εργατικού κινήματος.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΑ
http://taxikienotitaeka.blogspot.gr/

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Δοτή διοίκηση και διάλυση του ΕΚΑ δεν θα περάσουν!




Από : Αριστερή Συσπείρωση 

Μια διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση, αποτελεί ιδανικό συνομιλητή της κυβέρνησης, φερέφωνο της ΓΣΕΕ και της εργοδοσίας

Οι αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου, ανώτατου οργάνου των σωματείων-μελών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ποδοπατήθηκαν από την παράταξη της Νέας

Πορείας, το σωματείο εργαζομένων της Άλφα Μπανκ και την εξοργιστική απόφαση του Πρωτοδικείου, που ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει υπέρ των φιλοεργοδοτικών και φιλοκυβερνητικών θέσεων εντός του συνδικαλιστικού κινήματος. Η εκλεγμένη από το 29ο Συνέδριο Διοίκηση του ΕΚΑ κρίθηκε παράνομη και η λειτουργία της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ελλάδας παροπλίζεται. Η προσφυγή της Νέας Πορείας και του σωματείου της Άλφα Μπανκ δεν αποτελεί, σε καμιά περίπτωση, έκφραση του παραπόνου ή της πικρίας τους για την απολύτως δικαιολογημένη εξαίρεση των συνέδρων τους από το πρόσφατο συνέδριο. Ήταν εξαρχής γνωστό ότι στην παρούσα συγκυρία η προσφυγή κατά του συνεδρίου εξυπηρετεί και διευκολύνει τις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναζητεί κοινωνικό έρεισμα για να καταργήσει νομοθετικά συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, δεν υπάρχει ευνοϊκότερη συνθήκη από αυτή που σήμερα διαμορφώνεται στο ΕΚΑ. Μια συνθήκη κατά την οποία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «φέρονται» αντί να περιφρουρούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, να κατασπαράζονται από εσωτερικές έριδες. Δεν είναι τυχαίο ότι η παράταξη της ΕΑΚ (ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ&ΛΑΕ, -τμήμα ΕΜΕΙΣ-Φωτόπουλος) από την οποία προέρχεται και ο «απερχόμενος» πρόεδρος Μυλωνάς, σπεύδει να αναγνωρίσει ευθύνες στο ίδιο το 29ο Συνέδριο που με τις αποφάσεις του «προκάλεσε» αυτή την εξέλιξη! Η ΕΑΚ που συμμετέχει σε κοινό προεδρείο με τη Νέα Πορεία, τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ, ανταποκρινόμενη στη δικαστική διαταγή υποβάλλει πρόταση για διορισμένη διοίκηση, με την ίδια ακριβώς Διοίκηση που προέκυψε από το Συνέδριο! Η πλήρης άρνηση και αδυναμία του ΕΚΑ να υπερασπιστεί με πολιτικό και αγωνιστικό τρόπο την ύπαρξή του και οι παλινδρομήσεις της πλειοψηφίας της διοίκησής του, αντικειμενικά ευνοούν την ακροδεξιά, φασιστική και δήθεν «εξωσυστημική» ρητορική, που στοχεύει στην πλήρη αποδόμηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Μια διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση του ΕΚΑ πρόκειται να αποτελέσει ιδανικό συνομιλητή της κυβέρνησης και της «Επιτροπής Σοφών για τα Εργασιακά», φερέφωνο της ΓΣΕΕ, υποστύλωμα της εργοδοσίας. Μια διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑ δεν θα μπορεί να κηρύξει απεργία, να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων, να καλύψει συνδικαλιστικά τη συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης της Αθήνας που παραμένει εκτός πρωτοβάθμιων σωματείων. Μια διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑ θα ενισχύσει αποφασιστικά τη ναζιστική αφήγηση του «όλοι οι συνδικαλιστές ίδιοι είναι».

Από την πλευρά της, η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε καμιά διορισμένη διοίκηση και εάν η πρόταση των ΕΑΚ, Νέα Πορεία, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ γίνει τελικά αποδεκτή από το Πρωτοδικείο (την Δευτέρα 17/10 διορίστηκε τελικά με απόφαση του δικαστηρίου νέα δοτή διοίκηση, η οποία αλλοιώνει ακόμα και τους συσχετισμούς και τις έδρες της προηγούμενης εκλεγμένης διοίκησης, αφαιρώντας μια έδρα από την ΑΤΕ και δίνοντάς την στο εργοδοτικό σωματείο της Άλφα Μπανκ!!!), τα μέλη της στη Διοίκηση του ΕΚΑ και όλο το ψηφοδέλτιο της Παράταξης θα αρνηθεί να παραλάβει το διορισμό της. Είναι ζήτημα πολιτικής ουσίας να μην συμβάλλουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εξελισσόμενη προσπάθεια χειραγώγησης και επιτροπείας του ΕΚΑ από την αστική δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και τους πρόθυμους υπηρέτες τους.

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ «καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας, τα σωματεία μέλη του ΕΚΑ και κάθε αγωνιστική ταξική δύναμη, σχήμα και κίνηση, όχι μόνο να μην νομιμοποιήσουν αυτή την άθλια κατάπτυστη παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης αλλά να την αντιπαλέψουν, για να τσακίσουμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό». Οι συνδικαλιστές, οι αγωνιστές και οι εργαζόμενοι από όλους τους χώρους εργασίας που συσπειρώνονται στην ΑΤΕ-ΕΚΑ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για ένα ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο εργατικό κίνημα, με πλήρη ανεξαρτησία στα πολιτικά αιτήματα και τις πολιτικές πρακτικές, με αντικαπιταλιστικό πρόσημο και με ασυμβίβαστο ταξικό προσανατολισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που κράτος, ακροδεξιά και επίσημες συνδικαλιστικές παρατάξεις συντονίζονται απέναντι στους εργαζόμενους, στερώντας τους τα ελάχιστα εναπομείναντα μέσα πάλης. Θα πάρουν και αυτή τη φορά την απάντηση που τους αξίζει.

Σπύρος Κοντομάρης - Σταύρος Μανίκας, 
Μέλη του ΔΣ του ΕΚΑ, εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα

Το νέο τεύχος των Τετραδίων Μαρξισμού για την κομμουνιστική απελευθέρωση κυκλοφορεί!

Αποτέλεσμα εικόνας για τετραδια μαρξισμου
Τετράδια Μαρξισμού, 02 φθινόπωρο 2016

Το νέο τεύχος των Τετραδίων Μαρξισμού για την κομμουνιστική απελευθέρωση κυκλοφορεί! Συνεπές στο ραντεβού του με την σύγχρονη μαρξιστική αναζήτηση, θα κυκλοφορήσει αρχές Νοέμβρη, με αφιέρωμα στην κρίση της Ε.Ε., αλλά και πληθώρα άλλων θεμάτων. Θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. 

Τα περιεχόμενα του 2ου τεύχους:
Περιεχόμενα

Editorial
Η κρίση της ΕΕ. Τάσεις και προοπτικές

Σχόλια
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Η νέα «διαπλοκή» στην εποχή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης
Γεωργιάδης Μάκης

Στην εποχή του χρέους
Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος

Μαρινόπουλος ΑΕ: H πτωχευτική διαδικασία και το «ξέπλυμα» των ευθυνών των καπιταλιστών
Παπαπέτρος Πέτρος

Θρυμματισμένοι καιροί στη Λατινική Αμερική
Μαυροπούλου Χριστίνα

Ιδιωτικοποιήσεις: Βασικός πυλώνας της στρατηγικής του κεφαλαίου
Βασιλάκης Παναγιώτης

Το εργασιακό πορτρέτο της μεταμνημονιακής νεολαίας
Σουφτάς Δημήτρης

Η μετα-BREXIT Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»
Κυριακάκης Γιάννης

Το νέο μοντέλο ιδιωτικοποίησης στην υγεία
Παπανικολάου Πάνος

Αφιέρωμα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κρίση – Μαρξιστικές συμβολές διερεύνησης


Πρόλογος
Κοντομάρης Σπύρος

Η πολιτική οικονομία της ΕΕ: Ένα ιμπεριαλιστικό εγχείρημα σε κρίση
Μαυρουδέας Σταύρος

Ευρωπαϊκή Ένωση και γεωργική παραγωγή
Κάργας Γιώργος

Brexit: Μια κοσμοϊστορική στροφή
Καλλίνικος Άλεξ

Η σχέση εθνικού και ταξικού στο στάδιο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού
Γρηγορόπουλος Δημήτρης

Brexit: Μια κοσμοϊστορική στροφή
Καλλίνικος Άλεξ

Διαμόρφωση και στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης στην Ελλάδα
Καπακτσής Αλέξανδρος

Τα Προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής ως δομικό στοιχείο της Νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μαυροειδής Παναγιώτης

Η κρίση και οι μετασχηματισμοί στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα
Τζαρέλλας Διονύσης

Η εθνική ιδέα και η εργατική χειραφέτηση
Συριόπουλος Μπάμπης

ΕΣΠΑ: Ο ρόλος και η σημασία του στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική κοινωνία
Βουραζέρης Στράτος

Χρηματοπιστωτική νομοθεσία στην ΕΕ: Αυτορύθμιση με ισχύ νόμου;
Βασσάλος Γιώργος

Οι αντιφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης
Bruno Carchedi, Guglielmo Carchedi

Η λειτουργία και οι επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης στο εσωτερικό της ΕΕ
Μπλάνας Δημήτρης

Πολύπλευρη αναγκαιότητα πρόταξης της άμεσης εξόδου από την ΕΕ
Ρούσης Γιώργος

Πολιτική Θεωρία
Κομμουνιστική δημοκρατία: Ερωτήματα, προϋποθέσεις και δυνατότητες
Αργυρός Δημήτρης

Τρεις στιγμές στη Λενινιστική επαναστατική τακτική και την πολιτική των συμμαχιών
Δραγανίγος Αντώνης

Οικονομία
Πλασματικό κεφάλαιο, συσσώρευση του κεφαλαίου και σύγχρονες οικονομικές κρίσεις
Παπαδάτος Φάνης

Χώρος - Περιβάλλον
Το ζήτημα της κατοικίας στην Ελλάδα
Τριχιάς Κώστας

Ιστορία
Η σύγχρονη διαμάχη για την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Μιχαηλίδης Γιώργος

Εκπαίδευση
Σχολική αυτονομία και καπιταλιστική αναδιάρθρωση του σχολείου
Καλημερίδης Γιώργος

Πολιτισμός
Η αvant-garde της αντίστασης – για μια αντίσταση της avant-garde
Ζουλιάτης Κωστής


Η ανακάλυψη της τέταρτης διάστασης της φωτογραφίας ή Μια απόπειρα σουρεαλιστικής καταγραφής του κόσμου, των πραγμάτων, των καταστάσεων
Κασίτας Αντώνης

Βιβλιοκριτική
Η ιστορία της Σοσιαλδημοκρατίας ως ιστορικού αναθεωρητισμού. Το πρωτείο της πολιτικής: Η σοσιαλδημοκρατία και η Ευρώπη του 20ού αιώνα
Γούσης Κώστας

Το εθνικό ζήτημα: Από το Μαρξ μέχρι σήμερα του Μισέλ Λεβί
Κρεασίδης Γιώργος

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Σκουριές και μηχανικοί

sos_xalkidiki



Από #block_tee Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων & Ανέργων Μηχανικών


Του Φραγκίσκου Ρηγόπουλου, μέλος του σχήματος #block_tee Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων & Ανέργων Μηχανικών

Το κίνημα της Χαλκιδικής, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων και των δυναμικών κινητοποιήσεων. Συμπυκνώνει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς ολόκληρης της κοινωνίας. Ακριβώς λόγω της θέσης αυτής, έχει δεχτεί πολλές κριτικές και αναλύσεις. Το μόνο, ίσως, κοινό σημείο αναφοράς είναι το γεγονός ότι έχει αποτελέσει σχολείο, με τις νίκες και τις ήττες του, για κάθε αγωνιστή, για κάθε άνθρωπο που βλέπει τα κεκτημένα του να αρπάζονται βίαια, τις ελευθερίες του να εξαφανίζονται και το μέλλον του να υποθηκεύεται. Είναι θέμα όλων μας να διδαχτούμε ή να αγνοήσουμε τα μηνύματα που έχουμε λάβει. Είναι θέμα των μηχανικών να λάβουμε σοβαρά υπόψη τόσο τα γενικά πολιτικά συμπεράσματα, όσο και τα ειδικά που αφορούν τον κλάδο μας, τους συναδέλφους και το ρόλο του ΤΕΕ.

Από τα γενικά πολιτικά συμπεράσματα που είναι, πλέον, κοινώς αποδεκτά είναι η ξεκάθαρη χρεοκοπία του μοντέλου συνδιαχείρισης, η ήττα της ψευδεπίγραφης ενότητας καθώς και η λογική της ανάθεσης. Αποδείχθηκε στην πράξη πως όταν ένα ενεργό κομμάτι του κινήματος έρχεται είτε σε θέση εξουσίας, είτε σε θέσεις που την επηρεάζουν, τότε η κατεύθυνση ανατροπής και σύγκρουσης που υπήρχε δίνει την θέση της στις απόψεις ότι «το κράτος είναι φίλος μας πλέον» και «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία υπέρ μας». Οι λογικές αυτές αγνοούν την πρωταρχική φύση του αστικού κράτους, ως μηχανισμός του κεφαλαίου και ουσιαστικά παραδίδουν τα κλειδιά του κινήματος στον πραγματικό εχθρό. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η αρχική πρόθεση για στήριξη, ήταν αληθής, αποδείχθηκε ότι η πρόθεση, με πολλές επιφυλάξεις για την ύπαρξή της, δεν είναι αρκετή αλλά χρειάζονται πράξεις. Και οι πράξεις ελέγχονται από αυτούς που ελέγχουν και τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τα κέντρα λήψης αποφάσεων δεν επηρεάζονται από τον κόσμο του κινήματος, όταν αυτός επιλέγει να συνδιαχειριστεί την εξουσία και να λάβει ρόλους στο εσωτερικό της.

Η μεγάλη παγίδα που στήθηκε στην περίπτωση του κινήματος της Χαλκιδικής και θα πρέπει όλοι να διδαχτούμε από αυτήν είναι η επίκληση σε μία ενότητα άνευ όρων. Η ενότητα δεν μπορεί να προσυμφωνείται ούτε να προαπαιτείται αλλά σε αυτήν καταλήγουμε μέσα από την δράση, την τακτική και το ξεκαθάρισμα των στόχων του κινήματος. Είναι πρακτικά αδύνατον, όπως αποδείχτηκε, να υπάρξει ενότητα ανάμεσα σε ανθρώπους, ομάδες, οργανώσεις όταν δε συμφωνούν στον τρόπο δράσης, στις απαιτήσεις ή και στον τελικό στόχο. Αντιθέτως, τα θετικά αποτελέσματα, οι μικρές και οι μεγάλες νίκες έρχονται μόνο όταν το κίνημα εμβαθύνει πολιτικά, αποκτά συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και προσδιορισμό δράσης. Μπροστά στη λογική του «όλοι μαζί-no politica» θυσιάζεται η ανάλυση της πραγματικής φύσης του κεφαλαίου (Eldorado-Μπόμπολας), του αστικού κράτους (όπως εκφράζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση), των εργαλειών που θα το πολεμήσουμε (μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις ή επιστολές σε «δικούς μας» βουλευτές και αιρετούς), των τρόπων με τους οποίους το κράτος προστατεύει το κεφάλαιο (αστικά δικαστήρια, καταστολή) καθώς και το πόσο σκληραίνει η στάση και των δύο όταν το κίνημα γίνεται πραγματικά επικίνδυνο και τι είδους εργαλεία θα επιλέξουν συνεργατικά να χρησιμοποιήσουν.

Στα πιο ειδικά συμπεράσματα που αναφέρονται στον κλάδο μας θα πρέπει να είμαστε όλοι οι μηχανικοί γνώστες κάποιων καταστάσεων που έχουν διαδραματιστεί στη Χαλκιδική τα τελευταία χρόνια. Μηχανικός, μέλος ΤΕΕ υπογράφει αποδεδειγμένα ψευδή δήλωση περί αρτιότητας η οποία αποτελεί τη βάση του φακέλου της εταιρείας στην Πολεοδομία. Καμία Επιστημονική Επιτροπή δεν συστήθηκε να εξετάσει το θέμα παρά τις αμέτρητες καταγγελίες. Η δήλωση παραμένει έγκυρη και ο συνάδελφος δεν δέχθηκε ούτε επίπληξη. Αντιθέτως, άλλος συνάδελφος μηχανικός μέλος του ΤΕΕ, προϊστάμενος της τοπικής Πολεοδομίας τίθεται σε διαθεσιμότητα, του ασκούνται πειθαρχικές διώξεις και δέχεται συχνούς τραμπουκισμούς από εντολοδόχους της εταιρείας ή των αιρετών της περιοχής. Ο εν λόγω συνάδελφος απεύθυνε έγγραφο προς το τοπικό γραφείο του ΤΕΕ για συναδελφική στήριξη και κάλυψη αλλά οι προσπάθειές του πέσαν στο κενό. Και όλα αυτά, ενώ το αρχικό πόρισμα του ΤΕΕ/ΤΚΜ ήταν ενάντια στην εξόρυξη. Προκύπτει λοιπόν, ένα σημαντικό ερώτημα. Σήμερα, με την υπάρχουσα κατάσταση, εκπροσωπούνται όλοι ισάξια από το ΤΕΕ ή και το ΤΕΕ λειτουργεί ως εντολοδόχος του κεφαλαίου; Η απάντηση, όπως την έχουμε λάβει όλοι στη Χαλκιδική, είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπούνται όλοι οι συνάδελφοι ισάξια. Ο μηχανικός-μεγαλοεργολάβος που θα καταστρέψει τη Χαλκιδική για το κέρδος, δεν έχει τα ίδια συμφέροντα με τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν καθημερινά.

Για όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως για να έχουμε την δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας χρειαζόμαστε μια συλλογικότητα αμεσοδημοκρατική με διαδικασίες βάσης ενάντια σε αυτούς που τόσα χρόνια συναποφασίζουν την καταστροφή μας. Μία συλλογικότητα που θα παλεύει μέσα και έξω από τα όργανα, συλλογικά, με μαζική κινηματική απεύθυνση και αλληλεγγύη. Μια συλλογικότητα που θα εμβαθύνει την πολιτική πάλη, θα βάζει λογική ανατροπής και όχι συνδιαχείρισης.

Στις 20/11 συμμετέχουμε στις εκλογές του ΤΕΕ και στηρίζουμε το “#block_TEE” για να δυναμώσουμε τη φωνή που εκφράζει την πλειοψηφία των πληττόμενων μηχανικών.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Η αποφυλάκιση των στελεχών του ΚΚΕ το 74 (video)

Το βίντεο αυτό είχε κυκλοφορήσει πρώτη φορά τον Ιούλιο του 15′ από το Associates Press, αλλά κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο, που δείχνει τη στιγμή της αποφυλάκισης στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τον Αύγουστο του 74′, μία βδομάδα μετά την επιστροφή του Καραμανλή στην Ελλάδα. Στο ιστορικό αυτό βίντεο εμφανίζονται ο Κώστας Κάππος, ο Αντώνης Αμπατιέλος , ο Δημήτρης Γόντικας, η Αγγελική Σωτήρη, καθώς και οι Γρηγόρης Φαράκος και Νάντια Βαλαβάνη .

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ #block_tee Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων & Ανέργων Μηχανικών Για την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ του ΤΕΕ




ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ 
#block_tee Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων & Ανέργων Μηχανικών



Δημοσιεύουμε το ψηφοδέλτιο της νέας κίνησης για την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Για την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

1 ΑΔΡΑΚΤΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΜ
2 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΜΑΝΩΛΗΣ) ΧΜ
3 ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΠΜ
4 ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΜ
5 ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΜ
6 ΒΑΣΙΛΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΜ
7 ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΤΜ
8 ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΜ
9 ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΜ
10 ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΜ
11 ΓΚΟΥΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΜ
12 ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΜ
13 ΔΑΛΑΪΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΜ
14 ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΜΑΡΚΟΣ ΗΛ
15 ΔΕΛΗΚΑΡΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΑΜ
16 ΔΗΛΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΜΜ
17 ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΜ
18 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΜ
19 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΜ
20 ΔΡΑΓΑΝΙΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΗΜ
21 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΤΜ
22 ΙΣΑΡΗ ΜΑΡΙΑ ΜλΜ
23 ΚΑΛΑΜΑ ΒΑΣΙΛΚΗ ΑΜ
24 ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΜ
25 ΚΑΝΤΖΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΗΜ
26 ΚΑΠΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΜ
27 ΚΑΤΣΟΥΛΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΜ
28 ΚΑΥΚΑΛΑΣ ΙΩΣΗΦ (ΣΗΦΗΣ) ΑΤΜ
29 ΚΙΤΣΑΛΗ ΕΥΘΥΜΙΑ (ΕΜΗ) ΑΜ
30 ΚΛΑΔΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜλΜ
31 ΚΟΙΛΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΣΥΛΒΙΑ) ΠΜ
32 ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΜ
33 ΚΟΝΤΟΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΜ
34 ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜλΜ
35 ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΜ
36 ΚΟΥΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΜ
37 ΚΡΑΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΜ
38 ΚΩΣΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΠΜ
39 ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜλΜ
40 ΛΟΥΒΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΜ
41 ΛΟΥΒΡΟΥ ΣΟΦΙΑ-ΑΝΝΑ ΜΜ
42 ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΜ
43 ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΜ
44 ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΜ
45 ΜΑΣΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) ΑΜ
46 ΜΑΥΡΟΔΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΤΜ
47 ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜλΜ
48 ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΜ
49 ΜΠΛΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜλΜ
50 ΝΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΗΜ
51 ΞΗΡΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΜ
52 ΠΑΓΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ ΧΜ
53 ΠΑΛΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΜ
54 ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΑΜ
55 ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) ΜλΜ
56 ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ ΜΜ
57 ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΗΜ
58 ΠΑΡΙΑΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ ΜΗΧ ΠΕΡ
59 ΠΕΡΠΙΝΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΜ
60 ΠΛΕΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΜ
61 ΡΟΜΠΟΣ ΝΙΚΟΣ ΗΜ
62 ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ ΜΑΝΟΣ ΑΜ
63 ΣΟΥΡΤΖΗΣ ΦΩΤΗΣ ΗΜ
64 ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΜ
65 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΜ
66 ΤΡΙΧΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΜ
67 ΤΣΑΔΑΡΗ ΣΟΦΙΑ ΑΜ
68 ΤΣΑΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΜ
69 ΤΣΙΩΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΜ
70 ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΜ
71 ΦΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜλΜ
72 ΧΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΠΜ
73 ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΜ
74 ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜλΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1 ΑΝΤΑΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΜ
2 ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΙΣΜΗΝΗ ΑΤΜ
3 ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΜ
4 ΛΙΑΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΜ
5 ΜΠΑΘΡΕΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΜ
6 ΠΑΠΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΜ
7 ΡΑΠΤΗΣ ΜΠΙΜΠΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΜ
8 ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΜ
9 ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΜλΜ
10 ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΜ
11 ΤΡΑΝΤΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΜ
12 ΤΣΕΛΕΠΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ AM
13 ΧΡΙΣΤΑΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗλΜ
2 ΔΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΜΜ
3 ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜλΜ
4 ΜΕΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΜ
5 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΜΜ
6 ΣΕΦΕΡΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΜ
7 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1 ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΜ
2 ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΜ
3 ΚΑΤΣΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΜ
4 ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΜ
5 ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΧΜ
6 ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

1 ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ ΖΩΗ ΑΜ
2 ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜ
3 ΣΙΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΜ
4 ΦΩΤΟΣ ΦΩΤΙΟΣ ΠΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

1 ΠΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1 ΖΟΥΜΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΜ
2 ΤΖΟΥΒΕΛΕΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

1 ΒΑΓΕΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΜ
2 ΒΛΑΧΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΜ
3 ΒΛΑΧΟΥ ΘΕΚΛΗ ΠΜ
4 ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΜ
5 ΠΑΤΣΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΜ
6 ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΗΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

1 ΚΟΖΥΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΜ
2 ΣΟΦΟΥΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΜ
3 ΦΟΥΚΑΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

1 ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΜ
2 ΛΙΑΡΑΚΟΣ ΕΥΓΓΕΛΟΣ ΜλΜ
3 ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΔ
4 ΠΙΑΓΚΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΜ
5 ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

1 ΔΡΟΣΟΥ ΞΕΝΗ ΧΜ
2 ΤΣΙΟΥΜΠΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

1 ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΤΜ
2 ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΜ
3 ΜΟΙΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΜ
4 ΤΣΟΥΜΕΛΕΑΣ ΗΛΙΑΣ ΗΜ
5 ΤΑΡΑΒΙΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΜ
6 ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΤΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


1 ΓΚΟΥΛΙΟΥΜΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΤΜ
2 ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜλΜ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΛΑΘΕΡΗ ΕΙΡΗΝΗ ΑΜ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

1 ΒΛΑΧΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
2 ΔΕΛΛΗ ΧΑΡΗΣ
3 ΔΟΥΚΙΑΝΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4 ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
5 ΠΡΑΓΚΑΣΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
6 ΣΚΑΡΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
7 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
8 ΦΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

1 ΠΑΝΤΟΣ ΜΗΝΑΣ
2 ΣΟΥΝΑΠΟΓΛΟΥ ΘΩΜΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ (ΑΚΕΑ)
1 ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ
2 ΒΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ
3 ΒΛΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
4 ΒΟΥΡΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
5 ΚΑΠΙΤΣΙΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
6 ΠΑΠΑΓΚΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
7 ΣΠΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
8 ΧΑΓΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΙΑ)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ 
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ (ΑΧΜΜΕΤ)

  1. ΒΑΪΔΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 
  2. ΒΡΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 
  3. ΔΕΛΗΒΕΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  4. ΔΗΜΑΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 
  5. ΕΦΡΕΜΙΔΗ ΝΑΝΑ 
  6. ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ 
  7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΟΣ 
  8. ΨΥΧΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Εργαζόμενοι και Ανεργοι Χημικοι Μηχανικοι 

  1. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 
  2. ΔΑΡΔΑΒΙΛΑ ΜΑΡΙΑ ΜΥΡΤΩ 
  3. ΔΑΛΑΪΝΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ 
  4. ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 
  5. ΚΑΤΣΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 
  6. ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 
  7. ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


1. ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2. ΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3. ΝΟΜΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
4. ΝΤΟΥΝΤΟΥΝΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
5. ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
6. ΤΣΙΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
7. ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
8. ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ

  1. Βλάχος Δημήτρης 
  2. Κεχαγιόγλου Νίκος 
  3. Κόκκας Κωστής 
  4. Κρίθαρη Μαρούλα 
  5. Μπακοπάνος Λευτέρης 
  6. Παπαθανασόπουλος Πέτρος 
  7. Σύψας Σπύρος

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ μισθωτών-ανέργων-αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών

Ανοιχτή πρόσκληση για την συγκρότηση μιας νέας συλλογικότητας μισθωτών-ανέργων-αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών


Σάββατο 8 Οκτώβρη 2016 στις 5μμ στο ΣΑΔΑΣ (Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι)
Συναδέλφισσα και συνάδελφε,
Οι εκλογές του ΤΕΕ στις 20 Νοέμβρη 2016 αποτελούν τις πρώτες εκλογές πανελλαδικής κλίμακας μετά την πλήρη προσχώρηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο μνημονιακό στρατόπεδο και συμπίπτουν με το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας και την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που καμιά κυβέρνηση ως τώρα δεν τολμούσε να πάρει.
Είναι καθήκον όλων μας όσων έχουμε υποστεί τις συνέπειες από αυτή την πολιτική να δώσουμε ένα ηχηρό χαστούκι τόσο στους επίσημους υπερασπιστές της κυβέρνησης, όσο και στους διαχρονικούς εκφραστές της μνημονιακής πολιτικής στο ΤΕΕ.
Όσοι και όσες απολυθήκαμε, όσοι χάσαμε το δικαίωμα στην περίθαλψη, όσοι είμαστε μισθωτοί με μπλοκάκι και με voucher, όσοι καθυστερούμε μήνες ολόκληρους να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας, όσοι υποστήκαμε μειώσεις, όσοι είδαμε τις απολαβές μας να συρρικνώνονται και τα έξοδά μας σε εισφορές, υπηρεσίες πρόνοιας, έμμεσους και άμεσους φόρους να εκτινάσσονται, όσοι είδαμε φίλους και συγγενείς να μεταναστεύουν, όσοι δεν γραφτήκαμε καν στο ΤΕΕ γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε το ΤΣΜΕΔΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να συσπειρωθούμε και να αγωνιστούμε για να ζήσουμε καλύτερα.
Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αν δεν πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας, καμιά κυβέρνηση, κανένας «υπουργός των μηχανικών» και κανένας «εκπρόσωπος μας» στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να βελτιώσει τη θέση μας.
Αποδείχθηκε ότι όλες οι παρατάξεις που τις τελευταίες δεκαετίες συνδιοικούν το ΤΕΕ, όπως και αν διασπώνται, όπως και αν ενώνονται, όπως και αν αλλάζουν κάθε φορά τ’ όνομά τους, δεν νοιάζονται για τα συμφέροντα μας.
Το μόνο που τους νοιάζει είναι να κλέβουν τις εισφορές μας και να τις μετατρέπουν σε δάνεια και σε εγγυητικές για τις εταιρείες τους. Εργολάβοι, μεγαλοστελέχη και διευθυντάδες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πλουτίζουν από την εκμετάλλευση και το υστέρημα ανέργων, άπορων και ανήμπορων συναδέλφων.
Μισθωτέ, άνεργε, αυτοαπασχολούμενε,
Σε αυτές της εκλογές μην ψηφίζεις ότι και το αφεντικό σου, μην ψηφίζεις τις παρατάξεις των εργοδοτών, μην ψηφίζεις παρατάξεις που στηρίζουν ή συναλλάσσονται με την Κυβέρνηση.
Είναι ντροπή να εκλέγουμε εκπρόσωπους μας αυτούς που μας ξεκληρίζουν, αυτούς που έχουν στο πρόγραμμά τους το κλειστό μητρώο επαγγελματικών δικαιωμάτων, αυτούς που είναι έτοιμοι να ρίξουν τα εναπομείναντα αποθεματικά του ταμείου μας στην Attica Bank, αυτούς που πολιτεύονται στο ΤΕΕ με μόνο στόχο να πάρουν κάποιο δημόσιο έργο, κάποια επιδότηση, κάποια κυβερνητική ή συνδικαλιστική καρέκλα.
Σου απλώνουμε συναδελφικά και συναγωνιστικά το χέρι για να αγωνιστούμε μαζί.
Μας ξέρεις και μας γνωρίζεις, μας έχεις δει στην απόλυσή σου, μας έχει δει στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών, μας έχεις δει να ακυρώνουμε συνεδριάσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ κάθε φορά που προσπαθούσαν να πάρουν αποφάσεις ενάντια στο συμφέρον των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους, μας έχεις δει στη γειτονιά σου, στην διαδήλωση, στα κινήματα αλληλεγγύης.
Γνωριζόμαστε από την ΑΕΠ, τη Συσπείρωση, το ΣΜΤ, την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, γνωριζόμαστε από το αμεσοδημοκρατικό, αντι-διαχειριστικό κίνημα.
Θέλουμε να φωνάξουμε την αλήθεια!
Χορτάσαμε «αριστερά» παχιά λόγια και κούφια πολυσέλιδα προγράμματα, χρειαζόμαστε μια αριστερά της πράξης, της αλληλεγγύης, της αναφοράς στα πιο πληττόμενα, τα πιο ταξικά χτυπημένα στρώματα.
Φτάνει πια η κοροϊδία της Ευρώπης των Λαών! Μέσα στην ΕΕ και το € δεν μπορεί σήμερα να υπάρξουν ούτε δημόσια αγαθά, ούτε εργασιακά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.
Φτάνει πια η κοροϊδία του ΤΕΕ όλων των Μηχανικών! Το ΤΕΕ είναι αναπόσπαστο τμήμα του κράτους. Νομοθετεί, κρίνει, εφαρμόζει την πολιτική των Κυβερνήσεων, των Μνημονίων, της ΕΕ.
Το ΤΕΕ λειτουργεί ως φορο-εισπρακτικός μηχανισμός του Κράτους απέναντι και στην Κοινωνία και ως εισφορο-εισπρακτικός απέναντι στους Μηχανικούς, ανοίγει θεσμικούς δρόμους για την καταλήστευση και την περιβαλλοντική καταστροφή του Δημόσιου Χώρου, υποστηρίζει την εταιρική και ανταποδοτική μετάλλαξη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μας γεννά η κοινωνική ανάγκη και όχι η πολιτική σκοπιμότητα!
Γυρίζουμε την πλάτη μας στην λογική των στείρων παραταξιακών ισορροπιών, των μαγειρεμάτων και των ανταλλαγμάτων.
Θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά!
Θέλουμε να οικοδομήσουμε το νέο που έχει ανάγκη η εποχή μας.
Θέλουμε να συμβάλουμε στην συγκρότηση μιας νέας, ζωντανής κίνησης με συλλογική και αγωνιστική αναφορά στα συμφέροντα μισθωτών-ανέργων-αυτοαπασχολούμενων, απέναντι στα συμφέροντα εργοδοτών-διευθυντών-γραφειοκρατών του ΤΕΕ.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους που μοιράζονται την αγωνία και την ελπίδα μας να παραβρεθούν και να συμμετέχουν ενεργά το Σάββατο 8 Οκτώβρη 2016 στις 5μμ στο ΣΑΔΑΣ (Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι)  στην ιδρυτική συνάντηση της συλλογικότητας που τόσο μας λείπει.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Δήλωση αποχώρησης από τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών


Δήλωση αποχώρησης από τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών


Δεν είναι κρυφό ότι την τριετία που μεσολάβησε από τις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ, στην Συσπείρωση αναπτύχθηκαν αρκετές φορές αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τη στάση μας στο κίνημα και στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ.
Ενδεικτικά θυμίζουμε: το αν θα έπρεπε να ανεχτούμε ένα καλύτερο όριο υπαγωγής στο ΚΕΑΟ (πχ 20.000 αντί για 5.000), το αν θα δίναμε «ψήφο ανοχής» στην Π. Πέρκα ή «κριτική» ψήφο στον Ανδρεδάκη, το αν θα υποστηρίζαμε «λιγότερο» κακές προτάσεις για το ασφαλιστικό στην Α/τεε, την  ανοχή ή μη στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, την καταγγελία ή μη των αναδρομικών αυξήσεων σε ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, την επέκταση ή μη του 6‰ των ΔΥ στις ΣΔΙΤ και στα έργα παραχώρησης.   
Παρά τους συνεχείς κλυδωνισμούς, καταβάλαμε μαζί με αρκετούς άλλους συντρόφους και συντρόφισσες στο εσωτερικό της Συσπείρωσης, μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η παράταξη να παραμείνει σταθερή στην αντικυβερνητική και ριζοσπαστική της τοποθέτηση. 
Εκτιμούμε ότι ως τώρα, σε μεγάλο βαθμό, η προσπάθειά μας αυτή ήταν επιτυχημένη.
Μέσα από τις γραμμές της Συσπείρωσης, σταθήκαμε επίμονα απέναντι στην αντίληψη του εύκολου πολιτικού δρόμου, σε κάθε ζήτημα που προέκυπτε, πιστεύοντας ότι η λογική των «πολιτικών εκπτώσεων» δεν βοηθά, αντίθετα απονευρώνει την παρέμβαση μας και εντείνει την σύγχυση στον κόσμο που  απευθυνόμαστε. 
Οι απόψεις όμως που εκφράζονται επίμονα το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της Συσπείρωσης, για εκλογική συνεργασία με τη «Στροφή» στις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ, θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε καν να τίθενται σε συζήτηση, καθώς βρίσκονται τελείως έξω από το πολιτικό κεκτημένο της παράταξης και σε πλήρη αντίθεση με την ως τώρα πορεία της.
Ακόμα και η απαισιόδοξη ανάγνωση μιας εξαιρετικά δύσκολης πολιτικής συγκυρίας στο ΤΕΕ και ευρύτερα, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τέτοιες παρεκκλίσεις. 
Αν μας ενδιαφέρει να ανακόψουμε τη συνεχώς επιδεινούμενη θέση της πλειοψηφίας των συναδέλφων, συνέπεια της μνημονιακής επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ και της αδυναμίας συγκρότησης αποτελεσματικών κινηματικών αντιστάσεων, αυτό δεν περνά μέσα από συνεργασίες εκτός πολιτικών αρχών, αλλά από μια πιο ουσιαστική πολιτική παρέμβαση.
Η έλλειψη ξεκάθαρης ταξικής αναφοράς στα πληττόμενα και εκμεταλλευόμενα κοινωνικά στρώματα και η λογική του γενικώς και αορίστως «όλοι μαζί», αποτελεί την ρίζα της πολιτικής κρίσης της Αριστεράς τόσο στην Κοινωνία όσο και στο ΤΕΕ.
Με αντίστοιχο τρόπο ανάγνωσης ενός δυσμενέστατου κοινωνικού και διεθνούς συσχετισμού, δικαιολογείται και η μνημονιακή προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αστείες αναφορές στην δήθεν δίκαιη «ανάπτυξη» και στο «φιλεργατικό» μνημόνιο, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις της με κάθε τρόπο παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, το Ευρώ και τα ισόβια μνημονιακά δεσμά. Μιας επιλογής με ταξικό πρόσημο υπέρ του Κεφαλαίου.
Ένα είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πως η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, είναι μια αναγκαστική «τακτική» κίνηση και πως με τα ίδια τα μέτρα άγριας λιτότητας διαφωνεί «πολιτικά».
Αυτή η ανακόλουθη και καθαρά υποκριτική πολιτική στάση αναπαράγεται δυστυχώς και στον χώρο του ΤΕΕ, διευκολύνοντας «εκπροσώπους» των μηχανικών να τοποθετούνται και να ψηφίζουν, για λόγους «τακτικής», σκληρά μνημονιακά μέτρα, όπως η απαίτηση των αναδρομικών αυξήσεων του 3986/11, στο όνομα κάποιου «αριστερού» ελιγμού.
Αυτού του τύπου η πολιτική, όπως και να την βαφτίσει κανείς, έχει ταξικό πρόσημο, στρέφεται πρωτίστως ενάντια στους νέους, τους άνεργους, τους καταχρεωμένους συναδέλφους μας, προστατεύοντας μια κοινωνική μειοψηφία εργολάβων, διευθυντών, κρατικής και συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. 
Σε αυτή την πολιτική είναι σαφές ότι ανήκουν οι δύο νυν εκπρόσωποι των μηχανικών σε ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ οι οποίοι εκπροσώπησαν ολοκληρωτικά την «Στροφή» στις ως τώρα διαπαραταξιακές συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχε η Συσπείρωση, η ΑΕΠ και η ΤΟΜΗ.
Θα ήταν λάθος να σταθούμε μόνο στην υπερψήφιση από πλευράς τους της αναδρομικής καταβολής των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών και να τη θεωρήσουμε παρελθόν, όταν το πνεύμα μιας καλύτερης διαχείρισης του συστήματος ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, Attica Bank διαπερνά το σύνολο της πολιτικής τους αντίληψης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώθηκε στις τρεις δημόσιες διαπαραταξιακές συζητήσεις. 
Εμφανίστηκαν εν πολλοίς αμετανόητοι, υπερασπίστηκαν πλήρως την άποψή τους, την πολυετή πολιτική τους διαδρομή (Συνεργασία, ΡΠΜ) καθώς και το σύνολο των επιζήμιων για τους μηχανικούς επιλογών τους. Εκφράζοντας μάλιστα και την αγανάκτησή (!) τους για την κριτική που τους ασκείται. 
Διαβλέποντας αυτή την εξέλιξη, είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή αυτών των συζητήσεων στο εσωτερικό της Συσπείρωσης, ότι η συμπόρευσή μας στις εκλογές με τέτοιες αντιλήψεις, αποτελεί για μας πολιτικό όριο, καθώς αφήνει ανοιχτή την πόρτα συνεργασίας με το σύνολο του κυβερνητικού συνδικαλισμού και του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ.
Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με τέτοιες αντιλήψεις θα όφειλε να αποτελεί κόκκινη γραμμή όχι μόνο για μας, αλλά και για τη Συσπείρωση στο σύνολό της, όπως αντίστοιχα αποτελούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στον πολιτικό χώρο του Συνασπισμού. 
Απέναντι μας κατατίθεται με μεγάλη επιμονή ένα τελείως λανθασμένο και αδιέξοδο πολιτικό επιχείρημα.
Το επιχείρημα που κατατίθεται για την εκλογική συνεργασία της ΣΑΜ με τη «Στροφή», είναι πώς ότι έγινε-έγινε, αλλά τώρα με τις κατάλληλες πολιτικές και οργανωτικές πρόνοιες, τέτοια «μεμονωμένα περιστατικά» μπορούν να ελεγχθούν, και ότι το καθοριστικό είναι η οικοδόμηση μιας πλατιάς ενότητας «με όλες τις αριστερές παρατάξεις» στη βάση ενός «ισορροπημένου» κειμένου.
Τα πολιτικά κείμενα δεσμεύουν μόνο όσους έχουν αποδεδειγμένη συνέπεια λόγων και πράξεων. Δεν δεσμεύουν με κανένα τρόπο αυτούς που τα αντιμετωπίζουν σαν κουρελόχαρτα. Αυτούς που μετείχαν και στήριζαν μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών του ΤΕΕ την κυβερνητική ΡΠΜ και τώρα εμφανίζονται ως προφήτες της Επανάστασης, αυτούς που ομολογούν ότι οι καθαρές πολιτικές θέσεις αποτελούν «σεχταρισμό», «αγκύλωση» και «εμπόδιο» μπροστά στους «αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς». 
Στις τρεις διαπαραταξιακές συναντήσεις που συμμετείχαμε, έγινε πράγματι ορατή η οικοδόμηση μιας ευρύτερης και ταυτόχρονα πολιτικά ουσιαστικής εκλογικής συνεργασίας, με τη συμμετοχή συγκεκριμένων παρατάξεων και ανένταχτων αγωνιστών συναδέλφων,.
Είναι σαφές ότι, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ της ΣΑΜ, της ΑΕΠ και της ΤΟΜΗΣ, εμπλουτίζοντας το σημαντικό πολιτικό κεκτημένο των Συσπείρωση-ΑΕΠ που οικοδομήθηκε τα τελευταία 6 χρόνια, με την αδιαμφισβήτητα συναγωνιστική κατεύθυνση που υιοθέτησε η ΤΟΜΗ απέναντι στην ολοφάνερη κυβερνητική πορεία της ΡΠΜ ήδη από τον Μάρτιο του 2014.
Μια πολιτική συμφωνία με πυρήνα το πολιτικό αίτημα ανατροπής της Κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζει, ρήξης –εξόδου από την ΕΕ και κινηματικής συμπόρευσης απέναντι στα μέτρα που προωθούνται στην κοινωνία (συνδικαλιστικός νόμος, ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικός κόφτης) και στον κλάδο (ελαστικές σχέσεις εργασίας, επισφάλεια, κλειστά μητρώα επαγγελματικών δικαιωμάτων, ασφαλιστικό, κούρεμα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica Bank), και στη βάση μιας αντιδιαχειριστικής και αγωνιστικής πρακτικής στο κίνημα και στα όργανα του ΤΕΕ.
Όμως η συμπόρευση ΣΑΜ-ΑΕΠ-ΤΟΜΗ, στην οποία προσπαθήσαμε με εποικοδομητικό τρόπο να συνεισφέρουμε, τινάχτηκε στον αέρα.
Για λόγους που υπακούουν σε άλλες πολιτικές σκοπιμότητες, και όχι βέβαια με γνώμονα τα συμφέροντα της πληττόμενης πλειοψηφίας των συναδέλφων μηχανικών, τέθηκε εκβιαστικά όχι απλά η συμμετοχή της «Στροφής» στην εκλογική συνεργασία, αλλά ιδίως των εκπροσώπων της στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, που αντικειμενικά εδώ και χρόνια εντάσσονται σταθερά σε αντίπαλα πολιτικά σχέδια.
Η επιλογή της συνεργασίας με την «Στροφή» αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη που αδικεί την ιστορία και τους αγώνες της Συσπείρωσης, μια εξέλιξη που αλλοιώνει το στίγμα και την φυσιογνωμία της και αναπόφευκτα οδηγεί στον κατακερματισμό της παράταξης.
Από την πλευρά μας, έχοντας πολλές φορές υπερβεί τις αντιδημοκρατικές πρακτικές με τις οποίες αντιμετωπίστηκε η πολιτική μας άποψη και έχοντας πραγματικά εξαντλήσει κάθε περιθώριο πολιτικού διαλόγου, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συνυπάρξουμε με καμία απολύτως όψη διαχείρισης και κυβερνητισμού. 
Την πολιτική συνέπεια, την ευρηματικότητα και την μαχητικότητα της Συσπείρωσης να είστε σίγουροι συντρόφισσες και σύντροφοι ότι θα βρούμε τρόπο να τις κρατήσουμε ζωντανές!

Με συντροφικούς και συναγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Βραδής Στέλιος
Κλάδης Διονύσης
Κοντομάρης Σπύρος
Μανωλόπουλος Γιάννης
Παπαδόπουλος Θάνος 
Παράσχος Παναγιώτης